HTML

Facebook oldaldoboz

Csak úgy irkálok....

Egyik téma adja a következőt, van itt minden. Alternatív és valós történelem. Saját vélemények sokak kedvenc könyveiről, filmjeiről. Ismertető alig ismert, de érdekes filmekről, könyvekről. Némi amerikai foci, némi sci-fi. Retró, Közelmúlt, és Jelenkor. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellenvélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Utolsó kommentek

Külső feed

Houston we have a problem

Japán Online Filmfesztiválon jártam.

2022.03.05. 17:36 Sigismundus

Back to busines. ( Vagy legalábbis remélem. Épp most kezdett megjönni a kedvem újra, erre nem bebasz egy háború a szomszédban? Ráadásul mi is benne vagyunk, sunyin, hitványan.. Na mindegy, próbáljuk meg….)

tovább:

 

Szólj hozzá!

Címkék: film japán elmúlt2Xév

Irvine Welsh: Skagboys

2021.10.19. 13:06 Sigismundus

Kár volt érte, átírt és túlírt. Olyannak aki még nem olvasta a Trainspotting sztorit, de érdekli, a Pornót azt még csak-csak ajánlanám, folytatásnak. De semmiképpen nem ajánlanám a Skagboy-t azzal, hogy ez egy trilógia első része, kezdje ezzel.

tovább az írásra..

Szólj hozzá!

Címkék: könyv így látom én irvine welsch

A blog elköltözött.

2020.12.01. 17:03 Sigismundus

Sorozataim ott folytatódnak. Itt, jobbra a facebook oldaldobozban, vagy közvetlen a face-n követhető, mi az új.

Mindjárt a kimaradt KOCKÁSok véleményezésével kezdjük, 2 posztban, napjainkig bezárólag.

A Magyar Időminisztérium is folytatódik. Ötleteim vannak még 2-3-4 történetre, csak megírni kell őket..  Kedvcsinálónak elárulom, hogy megvan már a magyar Irén, Ernő és Pacino magyar változata is. Szépen a hazai történelembe illő karaktereket találtam nekik.!!!!

Háborús filmes hogyvoltjaim is folytatódnak… van még nép és nemzet amelyik háborúzott, és erről filmet is forgatott. Elárulom, lesz közte néhány nagyon különleges..

Lengyel filmes hogyvoltjaim sem érnek véget.  Kedvcsinálónak, meg lesz írva a PSY 3 is!

Könyvek és a belőlük készült filmek/sorozatok összehasonlítása is folytatódik.

Rendszerváltás utáni magyar írókat elemezgető/ismertető írások is lesznek.

És lesz NFL, Baltimore Ravens is.

És lesz sok más is, ami itt bennmaradt, amit a különböző sajnálatos események miatt már nem volt kedvem megírni vagy posztolni. Lesz majd Jókairól, George Floydról, Izraelről, sokmindenről, és  másról..   

Ave mindenkinek, és legyen egészség ! 

petronius.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: blogajánló így látom én

9. April / Április 9. - 2015 - Dán II. világháborús film – Filmeshogyvolt.

2020.08.05. 17:45 Sigismundus

Az ötödik háborús filmismertetőben Északra megyünk, és visszább az időben. A színhely Dánia dél-keleti sarka, 1940-ben, április 9-én. Dánia megszállására alig 4 óra kellett de hazája védelmében meghalt 25 dán katona. Róluk szól.

 

A király április 9.-i kiáltványát halljuk kezdésnek. X. Keresztély dán király, finomkodóan választékos beszédében : „ A hazánkban tapasztalható körülmények alapján, arra ösztönzöm a városi és a vidéki lakosságot, hogy továbbra is tanúsítsanak kifogástalan és helyénvaló magatartást mivel minden oda nem illő tevékenység vagy nyilatkozat végzetes következményekkel járhat…. „

6 komment

Címkék: történelem blogajánló katonai dánok háborús filmek II vh filmeshogyvolt

Wataha - A Falka – 2014/2019 - Lengyel sorozat a Vadkelet határainak őrzőiről.

2020.07.02. 20:33 Sigismundus

Macsóság, vadregényes táj, tragikus balladai történetek. Szláv hősök óvják Európa és Lengyelország határait a Vadkelet ránk rontó hordáitól, mint már évszázadok óta, szüntelen. Manapság persze Kislovagok vezette szárnyas huszárok helyett, quadon, lovon, gyalog, terepjárón, éjjellátó kamerás mikrobusszal.

wataha_33.jpg

4 komment

Címkék: zene sorozat történelem titkosszolgálat lengyelek elmúlt2Xév

PSY 1 - Kutyák 1 - 1992 - Kultuszfilm a lengyel rendszerváltás idejéből. - Filmeshogyvolt

2020.02.20. 06:02 Sigismundus

- Maurer főhadnagy, mit tett ön Novakowski százados ügyében 1980-ban ?

- Fejbe lőttem 220 méterről, egy 7,65 mm-es pisztollyal.

- Ismerte ön Novakowski századost?

- Együtt jártunk egyetemre, Vitek.., Novakowski százados, a barátom volt.

psy_2.jpg

1 komment

Címkék: krimi titkosszolgálat lengyelek filmeshogyvolt elmúlt40év

Szép évad volt – csak hamar ért véget.

2020.01.12. 10:51 Sigismundus

Kiesett hát csapatom a Baltimore Ravens az NFL rájátszásból az éjjel, megverte a Tennesse Titans. Erről lesz pár gondolat, meg másról is, a Denver Broncosról.

Az történt amitől tartott az ember.

Szólj hozzá!

Címkék: amerikaifoci denver broncos baltimore ravens

Mai menyegző – Wesele - 2004 - Lengyel fekete komédia egy vidéki lagziról - Filmeshogyvolt.

2019.12.06. 07:42 Sigismundus

A Keresztapából tudjuk, hogy egy szicíliai sem utasíthat el kérést a lánya esküvője napján. De mi a helyzet lengyeleknél? Megmutatja egy fekete komédia, mi minden is lehet azoknak a hangulatos vidéki lagziknak a hátterében…

Lengyel filmek újra, mert régvolt. De a helyszín most nem a büszke Varsó, vagy az ősi Krakkó. Vidékre megyünk, dél-keletre, az ukrán-szlovák határ felé. Ez már inkább Andrzej Stasiuk Lengyelországa. 

Szólj hozzá!

Címkék: film lengyelek filmeshogyvolt elmúlt2Xév

Tokaji Zsolt – Turulfi - Az első magyar szuperhős, és csapata ! - Magyarírók.

2019.12.01. 08:29 Sigismundus

A szuperhősök korát éljük. És van magyar szuperhősünk, sőt szuperhőseink is. Most következő ismertetőből megismerheti az érdeklődő...

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy varázslat szuperhősök tokaji zsolt magyarirók elmúlt2Xév

Rick Atkinson - Hajnali Hadsereg és a Csata napja - Az észak-afrikai és az olasz front. - Könyvajánlók. (és két blogajánló is)

2019.07.05. 06:50 Sigismundus

Mostanában zajlott a D-Day, a normandiai nagy partraszállás számos megemlékezése, világszerte, de főleg az abban részt vevő országokban. Körülnézve a magyar neten, nem sok írást láttam a komolyabb haditechnikai, katonai blogon, oldalon erről. Mintha már unalmas lenne, újat nem lehet írni róla? Meglehet, de legalább egy emlékposzt azért járt volna a teljesítménynek tisztelegve. Én sem erről akarok írni, hanem a nyugati szövetségesek odáig elvezető útjáról. Mert Normandiáról és az azt követőkről rengeteg könyv, film jelent meg már feldolgozva azt. Legismertebbek Stephen Ambrose, és az ő Band of Brothers és Civil katonák könyvei. Amit én ajánlok mindenki figyelmébe az a sokkal kevésbé ismert észak-afrikai és olasz front. Még a csendes-óceániról is több ismertető jelent meg magyarul, mint erről a kettőről.

Szólj hozzá!

Címkék: afrika film könyv francia olasz blogajánló németek titkosszolgálat katonai atkinson ambrose II vh

Második világháborús családi emléktárgyak.

2019.06.27. 20:46 Sigismundus

Két, a második világháborúból maradt családi tárggyal rendelkezem. Én vagyok aki a háborús dolgok után érdeklődik már jó ideje, így nekem jutottak. Mindkét tárgy, némi átalakítás után közönséges háztartási eszközként funkcionál amúgy, évtizedek óta.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem németek oroszok katonai így látom én II vh

Nyári Kockás Különszám, és a 68-as Kockás Magazin. És az újság kiadójának véleményfelmérője !

2019.06.16. 18:53 Sigismundus

Ha újra itt a Nyár és meleg az idő, júniusban két, azaz két Kockásnak is örülhetünk. Ráadásul a Kiadó is elkezdte feltérképezni a kedves Olvasók véleményét egy igen alapos kérdőívvel. Ami a két szám tartalmát illeti, most pár igen merészet léptek, van benne, leplezett, de felismerhető pedofílábrázolás. Van egy erősen vitatott, magyar történelemben is szerepet játszó személy más oldalról is bemutatva. A Valerian és Laurienne-t pedig, a manapság divatos gender-rettegők el ne olvassák, mert ó jajj !, lelkük alapjaiban rendül majd meg ! Kezdjük is az ismertetést, saját felelősségre..…

Szólj hozzá!

Címkék: francia történelem képregény fantasy kockás magazin

James Clawell Ázsia saga 4 - Patkánykirály (King Rat film ) és Forgószél. - Fehérembert alázzák Ázsiában.

2019.06.06. 14:44 Sigismundus

Kína és Japán után következzék a Kezdet és a Vég. Clawell ezen könyvei nem csak az eddigiektől eltérő földrajz miatt kerültek be más válogatásba. Itt nem a diadalmas fehérember nyomul előre gyarmati urakként hanem megszívatják őket, a nem kevésbé ellenszenves helyiek. Saját elmélkedés lesz a Patkánykirály könyvről, ismertetek a belőle 1965-ben készült filmről is sok mindent. Itt megint lesznek azért takarások, utalások. És a végére maradt az egyetlen, nem Távol-Keleti Clawell, a kakukktojás Forgószél, amely 1979 Iránjában történik. Erről is írkálok, elég sokat, és kiderítettem pár érdekeset a valós történésekről is.. Hosszú lesz, de érdemes.

Szólj hozzá!

Címkék: film könyv brit japán irán titkosszolgálat II vh james clawell

Orville, második évad - Ismertetőm a StarTrekkeren - blogajánló.

2019.05.17. 20:55 Sigismundus

Véget ért az Orville második évada is, és megírtam megint az ismertetőt, a StarTrekker blog szíves segítségével.

ov_4.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: scifi star trek blogajánló így látom én

James Clawell Ázsia saga 3. – A japán történetek - Sógun és Gajdzsin.

2019.05.07. 21:42 Sigismundus

Kína után Japán jön.

Sógun – mint említettem volt – legismertebb műve, a sorozatnak köszönhetően, és a legbíráltabb is. Van aki nem ismeri? Sokat ennek történelmi valóságáról, hátteréről, szereplőiről nem írok, ajánlom elolvasni hogyvoltomat, ott írtam róla elég sokat. A Gajdzsinról írkálok hosszabban. Itt is kitakarok zárójelbe tett közvetlen spoilereket, de lesznek konkrét dolgok amiket azért elmondok. Például amit megtudtam érdekeset a történelmi háttérről, a történelmi valóságról. És a TV sorozatról. És a magyar könyv kiadásáról. Saját felelősségre tovább...

Szólj hozzá!

Címkék: könyv brit történelem japán james clawell

Kockás Magazin 67 ismertető és Szavazás !

2019.05.01. 17:48 Sigismundus

Éljen május elseje, a munka ünnepe. Ünnepeljük hát némi Kockás olvasással. Az aktuális szám tele van jókkal, lássuk.

Szólj hozzá!

Címkék: francia képregény kockás magazin

James Clawell Ázsia saga 2. – A kínai történetek. - Tajpan és a Nemes Ház.

2019.04.18. 06:27 Sigismundus

A kínai történetek, ahogy Clawellnél ez már szokásos, valójában évtizedekre és évszázadokra visszanyúló történetek. Könyvei közül ezek a legjobban összefüggők, a Tajpanban megismertek a Nemes Házban folytatódnak, persze már főként eltorzulva, legendaként, senki sem ismeri valójában mi is történt 1841-ben (vagy akár korábban is). A Tajpan a rövidebb és talán az ismertebb is, de a továbbiakban azért kitakarom a közvetlen spoilereket. Hátha valaki nem ismeri, de érdekli. A Nemes Házzal nehezebb a helyzet, hatalmas regény, 1200 oldal lett. Megtudható mi lett a Sógun, a Tajpan, a Gajdzsin, és a Patkánykirály szereplőivel. Elárulok néhány dolgot kedvcsinálónak, megírom mit derítettem ki a valódi hongkong-i történésekről, de a komoly dolgokat azt kitakarom: Aki akarja elolvashatja, a teljes Nemes Ház sztorija ettől még nem lesz lelőve, érdemes beszerezni. És szó esik majd a filmről/sorozatról is...

Szólj hozzá!

Címkék: kína film könyv brit japán james clawell

Monthy Python önéletrajz. - könyvajánló.

2019.04.14. 10:35 Sigismundus

Nos sokadjára is. Elolvastam a Monty Python életrajzot.

Összességében tetszett. Nagyjából azt kaptam, amit vártam. A kezdeteket, a háttérmunkát, és konfliktusokat, ellentéteket is. Igaz, ez utóbbiakat nem nagyon részletezték, de azért érezhető Cleese szemben Jones, Idle, és Gilliammel.

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat könyv bbc brit monthy python

Kockás Magazin 66. - UPDATE - Szavazás (2019.04.08)

2019.04.02. 18:29 Sigismundus

Megjelent az áprilisi is, és nagy az örömöm, mert több kedvencem is jó történetekkel jelent meg.

Lássuk, a tovább után...

Szólj hozzá!

Címkék: francia képregény kockás magazin

James Clawell Ázsia saga 1. - Bevezető elmélkedés.

2019.03.28. 18:18 Sigismundus

Nagy kedvenc ifjabb korunkból. Főleg a Sógun ugrik be sokaknak, abból is csak a TV sorozat (volt szerencsém anno ezt a hogyvolt-on megírni ). Készült film a Tajpanból is, és kevésbé ismert talán, hogy a Nemes Ház is TV sorozatosítva lett. Írkálok ezekről is, mert kiderítettem jó néhány érdekeset mind a filmekről, mind a könyvekről.

A történetek közt több száz év különbség is van, változó korokban játszódik mindegyik. Ami régen nagyhatalom volt, az a következőben gyenge. A Sors forgandó, és a Történelem megismétli önmagát.. A régi időkben elkövetett hibákat vagy megismétli az ember, vagy tanul belőlük. 

Szólj hozzá!

Címkék: kína könyv brit történelem japán nosztalgia james clawell

Kockás Magazin 65. szám, és a Tavaszi Különszám. - UPDATE - Szavazás ! (2019.04.08)

2019.03.17. 09:11 Sigismundus

Márciusban megint dupla számnak örvendhetünk, ez biztató. Régi és új kedvencek térnek vissza, illetve bemutatkozik megint a francia képregénypiac új üdvöskéinek egyike. Nagyágyúk részletezése a végeken, mint mindig.

Szólj hozzá!

Címkék: retró képregény nosztalgia kockás magazin

Karosszéktábornok – Csataleírások az utolsó kilőtt töltényig – blogajánló.

2019.03.05. 19:06 Sigismundus

Egy újabb jó blogajánló, ezúttal katonai témában. Katonai témájú könyvek, játékok, részletekbe menő csataleírások, alig hallott csatákról.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem blogajánló katonai lengyelek II vh

Megvan a lengyelorszagma.blog !!! - blogajánló!!!

2019.02.18. 19:02 Sigismundus

Még a lengyel filmeket dicsérő posztomban írtam a 2011-ben nyomtalanul megszűnt lengyelorszagma.blog-ról amelyet a legjobb lengyelekről szóló, magyar nyelvű blognak tartok még ma is.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem blogajánló lengyelek elmúlt2Xév

Kockás Magazin 64.es szám.

2019.02.09. 16:37 Sigismundus

Új év, új hónap, új Kockás. Lássuk a medvét, mindjárt a címlapon. A nagyágyút hagyván a végére, a továbbra kattintva olvasható a részletezést..

Szólj hozzá!

Címkék: képregény kockás magazin

Egy újabb NFL évad végére, amelyben csúnya dolgok is történtek Baltimore-ban.

2019.02.01. 19:41 Sigismundus

Megint egy év telt el, amely aránylag jobban telt a Ravens számára mint az előző, de nem vagyok elégedett. Csúnya dolgok is történtek Hollóházán. De kezdjük talán az elején, az alapszakasz kezdetén még ígéretes volt minden.

Szólj hozzá!

Címkék: amerikaifoci baltimore ravens

süti beállítások módosítása
_https.