HTML

Facebook oldaldoboz

Csak úgy irkálok....

Egyik téma adja a következőt, van itt minden. Alternatív és valós történelem. Saját vélemények sokak kedvenc könyveiről, filmjeiről. Ismertető alig ismert, de érdekes filmekről, könyvekről. Némi amerikai foci, némi sci-fi. Retró, Közelmúlt, és Jelenkor. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellenvélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Utolsó kommentek

Külső feed

Houston we have a problem

Második világháborús családi emléktárgyak.

2019.06.27. 20:46 Sigismundus

Két, a második világháborúból maradt családi tárggyal rendelkezem. Én vagyok aki a háborús dolgok után érdeklődik már jó ideje, így nekem jutottak. Mindkét tárgy, némi átalakítás után közönséges háztartási eszközként funkcionál amúgy, évtizedek óta.

Az első egy réz váza.

Eredetileg egy páncéltörő ágyú töltényének a hüvelye lehetett, amit aztán, kilövés után megmunkálták, vázává alakítva. Akkoriban ez gyakori és elterjedt szokás volt, bármilyen hadseregben. Ugyan a kilövés után elméletileg a hüvelyeket át kellett volna adni újrafelhasználásra, de hát fronton, harc közben kinek jut ideje mindegyiket megszámlálni ugyebár ? A réz értékes, és könnyen átalakítható anyag volt...

vaza_22.jpg

vaza_66.jpg

Van egy belevésett évszám, 1943 június 13. Sajnos azt már nem tudom, miért ez, mit jelenthetett a készítőjének.

A töltényhüvely amúgy 57mm-es átmérőjű. Ilyen kalibert akkoriban csak a szovjet hadsereg használt páncéltörő ágyúként. Valahogy így kerülhetett magyar kézbe.

vaza_44.jpg

vaza_55.jpg

Másik tárgy nagy valószínűséggel egy német repülőgép burkolatának darabjaként kezdte. A családi legendák szerint valamikor 1944-45 körül, már a nyugati határon zuhant le egy Messerschmidt. Azt bontották szét – a kor szokása szerint - környékbeli népek. Értékes és bőséges alumínium forrás volt.

fedolap_11.jpg

fedolap_22.jpg

Edényalátétként funkcionált évtizedekig a családi ebédeken, főleg a leveses lábos volt ráhelyezve. Ma kávéfőzőt tartom rajta.

fedolap_33.jpg

fedolap_44.jpg

A belső felületén 4 mozgó pecek közül egy valamikor kitörött. Mérete 215 mm x 140 mm. Hogy mi célt szolgálhatott, minek volt a fedőlapja, nem tudom, ha valakinek van tippje írja meg.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem németek oroszok katonai így látom én II vh

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr6314729295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
_https.