HTML

Facebook oldaldoboz

Csak úgy irkálok....

Egyik téma adja a következőt, van itt minden. Alternatív és valós történelem. Saját vélemények sokak kedvenc könyveiről, filmjeiről. Ismertető alig ismert, de érdekes filmekről, könyvekről. Némi amerikai foci, némi sci-fi. Retró, Közelmúlt, és Jelenkor. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellenvélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Utolsó kommentek

Külső feed

Houston we have a problem

Tokaji Zsolt – Turulfi - Az első magyar szuperhős, és csapata ! - Magyarírók.

2019.12.01. 08:29 Sigismundus

A szuperhősök korát éljük. És van magyar szuperhősünk, sőt szuperhőseink is. Most következő ismertetőből megismerheti az érdeklődő...

Tokaji Zsolt történetének alaphelyzete mint a mesék, vagy inkább a kancsalul festett mai népnemzeti ábrándoké.

A történet egy olyan alternatív Magyarországon játszódik (amely területén valamikor az 1900-as években felfedeztek, nem, nem aranybányát, nem olajat, és nem Atilla király kincsét. Hanem egy csodás energiatermelő ásványt, a pannóniumot. És ennek köszönhetően gazdagok lettünk, nagyhatalom, és persze) az egész világ minket irigyel, és utánoz.

turulfi.jpg

Itt tevékenykedett az Első Magyar Bűnzabolász és Békész egylet, egyfajta Igazság Liga, tagjai voltak Turulfin kívül ( Felleghajtó a garabonciás, Tündér Helka az álomlátó, Primusz Géniusz a gépészzseni, Regős a táltos, és Árgyélus Királyfi.) Jó kis magyar nevek, nem igaz?

Hogy hogyan tettek szert a különleges képességeikre? ( Nos közös gyerekkorukban kereshető az oka. Mint annak a Felvidéki bányának a közelében éltek, ahol a pannóniumot megtalálták. És egy tragikus balesetnek következményeként, a pannóniumsugárzás adta nekik különleges képességeiket.)

És ők védték az országot, (de főleg a pannóniumot évtizedekig, megakadályozva például az első világháború kitörését is. )

De ilyen az országnak a hálája, elfeledkeztek róluk idővel. (Voltak akik külföldre mentek, mozisztárnak, vagy hősnek, voltak akik itthon maradtak, sértett önkéntes száműzetésbe. Míg mások a civil életbe visszahúzódva, aprópénzre váltották képességeiket. ) De aztán változott a Világ, és hirtelen bajba került az ország, veszélybe került a pannónium !

Nosza, gyertek segíteni megint fenomenális héroszok !

Mert így hívják ezeket a különleges képességűeket nálunk, a latinos-görögös műveltségű Magyarországon a nem angolszász-germán kulturális dominanciájú világon. Na itt szerettem bele a történetbe, minden sutasága, kidolgozatlansága ellenére.

Ezzel a helyzettel kezdődik Tokaji Zsolt története.

A könyv hangulata sokáig nagyon jó, átjön rajta egy amolyan alternatív harmincas évek ( szövegben, párbeszédekben, környezetleírásokban. Art Deco, városi magasvasutak, és felhőkarcolók, mozgógépszínházak és Zeppelinek. Ahol siker és ragyogás az ország sorsa, na meg önteltség és rövidlátás is. A vége felé aztán kissé elült, kimerült az ötletláda. Magáról a kalandokról nem akarok írni részletesebben, annyit azért igen, hogy a Bűnzabolászok közt azért vannak ellentétek, amik feltámadnak, szerelmi háromszögek ) amelyek magyarázatra szorulnak utólag..

A történet vége pedig nagyon magyaros, és keserű.

A könyvet 2007-ben adták ki, és két nagy bónusza is van a sztorin kívül.

Az egyik hogy időnként Sarlós Endre képregényrajzoló egyoldalas kis szöveg nélküli rajzai színesítik, mindig az aktuális olvasnivalóhoz igazítva.

A másik bónusz pedig maga az alapötlet, a Rádiumember Magányossága novella, Juhász Viktortól 2003-ból. Megtalálható a Turulfi könyv végén, sok helyen hasonlít, és a vége is keserű, kelet-európai.

Más szuperhős nem termett meg magyar földből igazán. Illetve, volt két-három próbálkozás, Pannónia Parancsnok, meg hasonló címmel. De igazán nem mentem bele jobban a témába, lehet hogy elsiklott valami felett a figyelmem, ezt aláírom.

Csak egy érdekesség, akadt azonban egy kismagyar szuperhős-összecsapás azért, kiváltó okainak hiteles története itt olvasható és itt is. Igazán magyaros ez is.

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy varázslat szuperhősök tokaji zsolt magyarirók elmúlt2Xév

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr2515331926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
_https.