HTML

Facebook oldaldoboz

Csak úgy irkálok....

Egyik téma adja a következőt, van itt minden. Alternatív és valós történelem. Saját vélemények sokak kedvenc könyveiről, filmjeiről. Ismertető alig ismert, de érdekes filmekről, könyvekről. Némi amerikai foci, némi sci-fi. Retró, Közelmúlt, és Jelenkor. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellenvélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Utolsó kommentek

Külső feed

Houston we have a problem

Monthy Python önéletrajz. - könyvajánló.

2019.04.14. 10:35 Sigismundus

Nos sokadjára is. Elolvastam a Monty Python életrajzot.

Összességében tetszett. Nagyjából azt kaptam, amit vártam. A kezdeteket, a háttérmunkát, és konfliktusokat, ellentéteket is. Igaz, ez utóbbiakat nem nagyon részletezték, de azért érezhető Cleese szemben Jones, Idle, és Gilliammel.

monthy_1.jpg

Kezdeteken az oxfordi, cambridge-i színjátszást, a BBC korai műsoraiban való részvételt értem. Érdekes, hogy mint egyöntetűen állítják, hogy az ő humoruk ezeken alapul nagyrészt, mégis mindenki úgy hiszi, hogy a Python valami hatalmas forradalmi dolog volt, a Semmiből.

Másik, Cleese mondta kijelentés, hogy azóta sem próbálta őket senki túllépni, újat nem hozott senki a brit humorba. Hát nem tudom, Rowan Atkinson nem éppen egy ilyen?

A visszaemlékezésekből pedig jól előjönnek a személyiségek. Cleese a külön utas, Jones a heves, Palin békéltető, Idle trágár, Gilliam a kötekedő. Chapman pedig, tesz mindenre.

Ami nem tetszett.

Nagyon nem, a szétszabottság. A visszaemlékezések két-három hosszú mondatból álló bekezdésekbe vannak széttagolva. Ez főleg akkor nagyon zavaró, amikor még a gyerekkorról, az egyetemi éveikről, kezdeti külön műsoraikról beszélnek, de később is. Olvasás közben nehéz fejben váltani hírtelen hogy ezt és ezt éppen melyik tag mondja. Jobb lett volna ha egy-egy hosszabb nyilatkozatot csinálnak belőlük. Így is kiderültek volna a különbségek, ki hogyan emlékszik vissza a turnékra, a kezdetekre, egymás közti viszonyokra.

Másik ami nem tetszik a Python feloszlása és Graham Chapman halála közben eltelt időről szinte alig történik említés. Pedig megért volna ez is egy fejezetet amelyben a tagok beszélnek kicsit az ekkoriban általuk készített sok filmről, sorozatról. Nem kevés ilyen volt. Ha ezer elfeledett brit humoristáról és műsorról ezer lábjegyzetet csináltak, akkor ez is belefért volna.

És talán ha Graham Chapman utolsó éveiről, a sajtóbeli vitákról, üzengetésekről is részletesebben beszélnek. Nem lett volna szentségtörés, hisz a Pythonok elve mindig is az volt, hogy ne legyenek tabuk, lehessen beszélni bármiről.

Sok benne a fénykép, ez jó, még a gyerekkori képek is idevalók. De pár olyan ember képe is bekerülhetett volna akik gyakran lettek említve, akik valamilyen szálon de részei a Pythonok életének. Marty Feldmann, (akivel Cleesék együtt kezdték, és aki egy filmjük forgatásán halt meg). David Frostról, akinek a műsorában bejutottak a BBCbe, és akivel aztán komoly konfliktusuk lett (ez nincs részletezve miért). Ian McNaughtonról, az alkoholista rendezőről. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat könyv bbc brit monthy python

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr1214760808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
_https.