HTML

Facebook oldaldoboz

Csak úgy irkálok....

Egyik téma adja a következőt, van itt minden. Alternatív és valós történelem. Saját vélemények sokak kedvenc könyveiről, filmjeiről. Ismertető alig ismert, de érdekes filmekről, könyvekről. Némi amerikai foci, némi sci-fi. Retró, Közelmúlt, és Jelenkor. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellenvélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Utolsó kommentek

Külső feed

Houston we have a problem

Mai menyegző – Wesele - 2004 - Lengyel fekete komédia egy vidéki lagziról - Filmeshogyvolt.

2019.12.06. 07:42 Sigismundus

A Keresztapából tudjuk, hogy egy szicíliai sem utasíthat el kérést a lánya esküvője napján. De mi a helyzet lengyeleknél? Megmutatja egy fekete komédia, mi minden is lehet azoknak a hangulatos vidéki lagziknak a hátterében…

Lengyel filmek újra, mert régvolt. De a helyszín most nem a büszke Varsó, vagy az ősi Krakkó. Vidékre megyünk, dél-keletre, az ukrán-szlovák határ felé. Ez már inkább Andrzej Stasiuk Lengyelországa. 

Filmeshogyvolt indul...

Szép falusi templomban, talpig procc öltönyben, kosztümben a nép, a bejárat felé fordulnak az arcok áhítatosan. Most házasodik a falu leggazdagabb parasztjának, Wojnárnak (Marian Dzeidzel, a Hatalom útvesztőiben ő játszotta Kunát, a piás ex-belügyest) egyetlen lánya, Kaska. Ni már vonulnak is befelé, de nem látszik öröm sem az örömapa, sem a világszép menyasszony arcán. Már a kapzsi anyagiasság ellen prédikál a kegyes tisztelendő, amikor is megértjük miért dühös Wojnár. Az esküvőre rendelt kamerás még nincs itt, illetve épp most ér be a segédje, Mateusz (Maciej Stuhr, a nagyszerű Jerzy Stuhr fia) egy kis kézikamerával. Lemaradt hát a bevonulás, meg az oltár elé állás, dühöng az örömapa, és utasít, minden legyen felvéve, de minden ám ! Így is lesz, a film fontos számos jelenete, bizalmas beszélgetések a kézi kamerával készültek.

ws_1.jpg

Janus, a vőlegény kimondja az igen-t gyorsan, menyasszony mintha kissé akadozna, de ő is, a gyűrűt viszont elejti a felkért vőfély, rossz előjel ez mindenhol… Aztán a kivonulást már sikerül lefilmezni, meg a gratulálókat, mindenki minden kis hülyeséget kíván, legyen mindig vodkájuk, esztendőre apróságuk, meg hasonlók. A filmessrác mindet felvesz, utasítás szerint, a násznép sugdolózását is. Hogy csak azért az esküvő, mert felcsinálta, meg a legolcsóbb diszkontkolbász lesz a bygoszba, és bolti torta.

ws20.jpg

Kint az örömapa mond pár meghatott mondatot az életbe induló fiatalokról, aztán befut Wojnár nászajándéka is, egy vadiúj pöpec AUDI TT, ezzel mennek majd a fiatalok nászútra, Horvátba. Lesi is a sok falubeli legény irigyen a szerencsefia Januszt! Indulás a vacsorára a szokásos tülkölős, lufis kocsikaraván a szép lengyel dimbek-dombok közt. Wojnár és felesége külön kocsiban, az AUDIt hozó gyanús képű városival egyezkednek. Mert az alku szerint némi pénzen kívül, két hektár földet is kapna egy út mentén a fickó. Csakhogy ahhoz az öreg, Wojnár apósa ragaszkodik nagyon, nem adja. A városi meg ahhoz a földhöz ragaszkodik nagyon, és ő meg a kocsi adásvételijét nem adja. Wojnár és neje komoran néznek össze „ Na majd jól szájára vesz a falu! „ Menjünk bulizni.

ws_2.jpg

Wojnár és Wojnárné

A vendéglő elég ócska, csak fel van díszítve. Köszöntik az ifjú párt, bemennek, énekelés. Wojnárt elkapja a vendéglősné, hogy a vodka még nincs itt, kell még egy ötszázas, mert a szlovák vámosokat meg kellett kenni. Wojnár ugyanis nem hazai vodkát vett a lagzira hanem olcsóbb importot. Aztán irány a mocskos WC mert az após ott trónol. Makacs öreg paraszt, nem indokolja miért nem adja mégsem a két hektár szikkadtat, még pénzért, több és jobbért sem. Csak mert nem, és kész !

Vissza lagzihoz, a zenészek vezetője dicséri a szerető örömapát mennyi pénzt áldozott rájuk, a lagzira, az AUDIra, Wojnár átveszi a mikrofont. És ő nem a pénzről beszél, hanem arról mennyit köszönhet feleségének, az örömanyának. Meg is lepődik mindenki jól a témaváltáson. Aztán tánc, ha Wojnár dicséretet vár feleségétől csalódhat, az 2.500-at kér a konyhai kisegítők és díszítők kérik, némi tervezetten felüli kiadás, megint.. Ad ezért jó tanácsot, Kaska beszéljen az öreggel, neki nem mond nemet!

Szép menyasszony így megy az ócska férfibudiba, a nagypapihoz. Az öregnek gyanús valami, megkérdi hogy boldog-e Kaska a Janussal, nem azonnal jön rá az igen válasz… Öreg tovább gyanakszik, mert Kaska a gimiben rá sem nézet a srácra, majd visszajött az egyetemről, és azonnal esküvő? De akárhogy is, unokájának ingyen is adja a földet, a fösvény apjának meg pénzért sem. Ebben maradnak.

Wojnár a zenészekkel tárgyal, akik még nem kezdték a bulit, kezd unatkozni a vendégserege. De ők előre kérik az összes pénzt és plusz 500-at, vagy táncolhat a násznép magnóra...most ők diktálnak. Wojnár dühöngve hazamegy, az óriási kerti melegházban kinyitja elrejtett pénzesládáját megpakolja a zsebét, vissza a lagziba. Lesz élőzene, és azok a lakodalmas ügyességi játékok is, amiket józanul mindenki letagad. Igaz, amikor a kamerás srácot meglátja Kaska, elájul kissé, de csak múló rosszullét lehet.

ws_3.jpg

Mateusz, a kamerás.

Wojnár elküldi Mundeket, a félrészeg állatorvos havert a szomszéd közjegyzőért, jöjjön ajándékozási okiratot írni, ide a lagziba. Aztán feleségét kérdezi a hogyanról aki a bölcsesség kútfője. B terv, Beszéljen a tisztelendővel Wojnár, annak valami rokona, sógora ez a városi autós, intézze el, elégedjen meg más földdel. C terv, ha nem fogad el másikat akkor veresse meg a három Stasuk testvérrel, nagydarab tahók, pár złotyiért bárkit megrugdalnak.

ws_4.jpg

Adam atya előbb kegyes mosollyal hallgatja az örömapát, majd sajnálkozik, hogy a sógorával nem jött össze az üzlet, pedig ő kezeskedett Wojnárért hogy szavatartó, erre, erre…. Wojnár érti, adakozna ő a templom javára, és láss csodát, épp van is mire adakozni, némi felújítás, újabb 1,500ért… Mennek beszélni a sógorral. Meg az ifjú férjjel is, mert az az új autóval foglalkozik inkább nem a feleségével. A városival találkozva kellemetlen meglepetés, ez nem a tisztelendő sógora, annak más melója lett, más hozta le a kocsit. Tisztelendő sajnálkozva, de az 1,500 zlotyval a reverendában el, a városi fickó meg Wojnár elmennek autózni az AUDIval ahhoz a bizonyos két hektárhoz. A városi elmagyarázza a másiknak a kisegyszereggyet, amit amúgy az tud, hogy megegyeztek, harmadáron kapta a remek kocsit, az útmenti földért, hát most miért nem tarja a szavát. Wojnár már részeg, öklét rázva közli vagy elvisz másik földet a fickó vagy mehet a pokolba.

Hoppá, komolyra fordul a dolog, a városi lelöki a gazdagparasztot a földre, elővesz egy pisztolyt, és ellövi az egyik úját. Majd közli, ha éjfélig nincs meg a föld, vissza vissza mindent…

ws_5.jpg

A lagziban is véresre váltanak a dolgok, Kaska felbérelte a három testvért azok meg a kamerás Mateuszt verik meg kissé. Utána a lány számon kéri, miért nem hagyja békén, miért követi, majd elviharzik anyjához. De Wojnárnétól se sok anyai jó tanácsot kap szívbajra, szerinte a házasság nem szerelemből van, ő sem az igazihoz ment hozzá, pedig van más aki most is szereti. Összességében azonban a gyanús bygosz jobban érdekli Wojnárnét.

Mire Wojnár visszaér, már ruhacserélős vetélkedőt játszanak a piás vendégek. Az örömapa betámolyog a WCre, hogy kötést cseréljen, vodkával fertőtlenítsen kívül-belül. Közben apósával üvöltözik, hogy most már más a téma, nézze, ebből emberhalál lesz ha nem adja a földet!

Megjött közben a vőlegény rokona is, Wonzek, a helyi rendőrfőnök, már civilben. Ámuldozik hogy micsoda kocsit kapott unokaöcs a zsugoritól. Majd Janusszal az AUDIt csodálva, isznak a gyors kocsikra és a gyönyörű nőkre akik majd ebbe beszállnak. Szóval ígéretesen indul a házasság.

ws_19.jpg

Janoha közjegyző ad a szakmai tisztességre.

A félrészeg Mundek meghozta Janoha jegyzőt, majd kimegy a klotyóra. Wojnár itatja a jegyzőt, aki nagyon meglepődni látszik, hogy nem szabályos így földet átírni, szakmai tisztesség is van, így meg úgy. Aztán amikor megállapodnak az árban – 1.000 złoty – kiderül, jegyző úr, készült, hozott pecsétet írógépet is ám.. Irány feleség akinek elmondja hogy sínen a dolog, a Papa beleegyezett Feleségét azonban a bygosz izgatja, vendéglősnét meg a járványügyiek, ha azokat valaki rosszindulatú kihívja ide… A WCn meglepetés, Mundek térdel a Papa mellett, akinek a szíve úgy tűnik, nem bírta a hasmenést… Gyorsan döntenek, az öreget berakják az egyik fülkébe, belülről valahogy bezárják, aztán hagyják ott. Majd valamikor megtalálja valaki, de az esküvő és az átírás az menjen rendben. Szegény öregre amúgy a kamerás srác talált rá, ő is itt van, de kikészülve kissé idegileg. .

ws_27.jpg

Wojnárék a C tervet sem tudják megjátszani, mert a városi fickó résen van, idehívta három munkatársát a lagziba, akik még nagyobbak mint a Stasuk testvérek. Úgyhogy Janoha jegyzőt kell megdumálni, aki elsőre megint megsértődik szakmai tisztessége megkérdőjelezésén. De csak 10,000 złotyig, ennyiért hajlandó egy visszadátumozott ajándékozási szerződést írni az elhunyt nevében. Ifjú feleség közben az ifjú férjet hívja be bygoszt enni, mert az már hány a vodkától. Ingerülten vitatkoznak, nem egy boldog pár. Januszból egy későbbi piás feleségverő karrier néz ki.

Amúgy a násznép is egyre részegebb. Jelenleg olyan verseny játszanak, hogy egy férfinadrág nyitott sliccén keresztül berakott pingpong labdát, melyik nő tud gyorsabb kézimunkával, a bokáig levezetni… Csak Wonzek rendőrtiszt nem részeg még, azt kérdezgeti az örömapától, hogy Németben vette az AUDIt vagy itthon kéz alól, mert gyanús a rendszáma.. Wojnár megint pénzért megy, de hogy kicselezze a városi gengsztert, Mundek Škodáját kéri kölcsön. Naná hogy megállítja egy járőr. Nincs itt a forgalmija, színeződik ám a szonda, hiányzik pár lámpa, bevinnék. Wojnár pénzt ajánl, és Wonzekre hivatkozik. A járőrök belátóak, 1,000 złoty, plusz meghívás a lagziba.

ws_7.jpg

Ahol közben van még lejjebb, a nőknek lufi(?) fújó verseny, de a fenekükkel nyomva egy párna-pumpával. Kaska ebben sem vesz részt, inkább a Mateusszal vitatkozik a raktárban. Aki az azt akarja tudni mikor fog szülni a lány, de csak egy pofont kap, Kaska elviharzik. Mert éjfél van, a fátyoltánc, lengyeleknél a menyasszony nem a csokrát dobja maga mögé, hanem a fátylat és aki elkapja az lesz a következő menyasszony. Egy bongyorhajú szőke szerzi meg, aki már eddig is belevetette magát minden vetélkedőbe a lagzin.

ws_9.jpg

Előtérben a következő menyasszony.

Örömapa a jegyzővel egyezkedik, papír megvan, tanúk megvannak, már csak az öreg személyijét kell megszerezni az adatai miatt. A klotyón azonban nagy a forgalom, tán épp a bygosz miatt. Úgyhogy Wojnár egy kamu-sztriptízhírért fizet pár százat, hogy kiürüljön a WC, de hiába, a Papa eltűnt a fülkéből… A zakója viszont megvan, abban az iratok, kamerás sráctól elveszik a raktárkulcsot, és hagyják, had vegyen fel mindenféle bugyuta jókívánságot. A srác Kaskával szeretne beszélni, de Janusz elhajtja, sejti ő is honnan fúj a szél, kitől sül a kenyér valójában a kemencében. Jegyző, Wojnár és Bundek visszavonulnak az italraktárba, okiratot hamisítani, tegnapi dátummal. Miután ez szerencsésen megvan, Wojnár elmegy a városi gengsztert keresni, Meg is találja, épp a bongyor szőke szopja le, még a menyasszonyi fátyollal a fején. 10 perccel később végre megvan az áhított papírok cseréje, gengszter és kollégái elhajtanak, Wojnáré az AUDI. Örömapa fellélegez, kissé romantikázna is feleségével, de az inkább a gyanús bygosz maradékát szedi össze az asztalokról. Férje így csak a kézikamerának tud elmélkedni a szerelemről, érzésekről, meglepően őszintén és szépen. 

ws10.jpg

Janusz, a szerencse fia, Igazi Férfinek készül. 

A lagziban megkezdődik Ki Az Igazi Férfi vetélkedő. Ismérvei ennek, felhajtani egy vizespohár vodkát, tíz slukk egyszerre három cigiből, majd guggolni gyorsan tízet. Aztán ismétlés.. Hiába húzná vissza Kaska, Janusz is feltántorog versenyezni, elsőként ő ájul ki a versenyből, arcán hülye vigyorral.. Wojnár és Wonzek kapitány viszik ki az AUDIba ültetik. Aztán intézkedni kell az örömapának megint, mert a részeg Janoha jegyző majdnem elpofázza mindenkinek, mit is csináltak. Úgyhogy a raktárban éberre rugdalja Mundeket, vigye haza őt a jegyzőt. Mundek annyira nem részeg, hogy ne tudna kérni 300-at útravalónak. Wojnár az újabb jól végzett munka után, a csalódott bongyor szőkével kezd szemezni.

Wojnárné és a vendéglősnő a bygoszt öntik egybe, és vinnék a férfi WCbe kiönteni. Csakhogy ott dugulás van, meg csőtörés mert az ócska csövek nem bírták a nagy forgalmat. Úgyhogy Kaska kíséretében a raktárhoz mennek. És arra nyitják az ajtót hogy odabent Wojnár dugja a szőkét.. vendéglősné gyorsan el, Wojnárné bőg, rájuk önti a bygoszt, majd ő is elrohan.

ws_28.jpg

Wojnár valahogy kijut az udvarra ahol Wonzek fogadja, meg a két rendőrjárőr.. meghívta őket is ugyebár, és idefelé ki húzta meg az autójuk oldalát? Hát a részeg Mundek Škodája, benne Janohával.. Mivel mindketten Wojnárt emlegették, a két rendőr megint némi pénzt látott az ügyben és nem az őrsre vitték őket, hanem vissza... Wonzek közvetítésével egy ezres megint gazdát cserél. De van rosszabb is. A kapitány merő rutinból lekérdeztette az AUDI adatait, és kiderült, 3 hete lopták Hamburgból… Wonzek a derék rokon segít természetesen, a két járőr kap fejenként 5,000et és lesz új rendszám, új alvázszám, 3-asokból lesznek 8-asok, megoldjuk okosba...

ws_12.jpg

A rendőrség mindig segít a bajbajutottakon.

Wonzek és egyik járőr az AUDIval műhelybe, Wojnár a másikkal a rendőrkocsin a házához, pénzért.. Örömapa egy kicsit azért leül bőgni, mert nem találja itt a feleségét. Csak a kutyával tud beszélgetni az üvegházban.

Közben Kaska és a kamerás srác beszélgetnek egyet, őszintén… A lány/asszony elmondja, hogy miután terhes lett az egyetemen a sráctól, abortusz nem lehetett, mert ez itt Lengyelország. De a leányanyaság sem opció, főleg itt vidéken. De hazajött, és hirtelen szerencséje lett Janusszal, aki már rég odavolt érte. Ő, Kaska, meg remélte hogy előbb-utóbb megszereti majd a férjét, az meg a zabigyereket. De nem úgy tűnik..

ws_25.jpg

Janoha és Mundek, a két újdonsült bulibáró.

A buli közben kissé leült, elfáradtak a népek. Nem így Janoha és Mundek, akik magukhoz tértek, örök barátságot kötöttek. Jegyző úrról kiderül, nagy partiállat, csinálja is a hangulatot, ő vezeti tovább a vetélkedőket. A zenészek így leülhetnek, kissé, elkezd köztük csörögni egy telefon, de nem egyiküké sem, hanem a bőgőtokból jön.. Kinyitják, és ott van szegény öreg teste... Nosza, körülnéznek, Wojnár nincs, felesége nincs, csak Kaska, aki épp Mateusszal lassúzik. Odahívják, megmutatják mit találtak, ő meg elájul… Mateusz viszi ki. Miután magához tér, a srác megmutatja neki az egyik felvételét. Miután megverték, bezárkózott a WCbe. És végighallgatta/felvette azt a veszekedést amelyiken Wojnár már véres kézzel vitatkozik a Papával a földért. Amikor elmondta az öregnek hogy az AUDI miatt kell eladni. Mert Janus ezt a feltételt is szabta azért hogy vállalja az apaságot és a házasságot. Miután Wojnár elment a jegyzőért, szegény öreg ettől a hírtől kapott szívrohamot... Kaskának ez új.. ő komolyan azt hitte, hogy még a középiskolai szerelem miatt veszi el Janusz. Dühösen az összes férfira, elrohan. Ez alatt a sunyi zenészek, berakják szegény Papát Wojnár vendéglőnél maradt kocsijába.

ws_13.jpg

Wonzek kapitány garázsában sikeresen átütik a motorszámot, alvázt, meg mindent amire egy gondos rendőr figyelme ellenőrzéskor kiterjedhet, és irány vissza a lagzi. Wojnár közben azon panaszkodik, mibe került ez a lagzi, Wonzek vigasztalja, majd eladja azt a két hektár ócska út menti földet és gazdag lesz.. Mert ott fogják építeni az új autópályát, sokat ér az… Az örömapa döbbenten fékez, hát erre ment ki a földügylet? De sokat nem tűnődhet, mert meglátják a dühös Kaskát, az úton szaladni… Wonzek fut utána, apja inkább a lagziba hajt tovább, ahol Janoha vezényletével, vigyázzban hazafias dalokat énekelek. De a jegyző úr két strófa közt belegyezik, hogy újabb 7,500ért érvényteleníti az adásvételit, maradhat a föld. Úgyhogy a káromkodó Wojnár megint mehet haza pénzért…

Otthon azonban már a dühös felesége fogadja aki összetört pár dolgot, és megpakolta két bőröndjét, És közli, csak a válásig maradhat Wojnár az Ö házában, utána már nem. Mert ő nem egy anyagiak nélküli, vakkomondoros feleség-rabszolga És hogy ex-feleség addig hova megy? Nos egy ócska Škoda hajt be az udvarra, a lúzer piás Mundekkel, akiről kiderül, hogy ő Wojnárné régi nagy szerelme…. Elhajtanak, Wojnár meg betántorog az üvegházba de beveri a fejét és csak reggelre tér magához. Már csak a kiürített pénzesládát találja, dühében a kutyájába is belerúg, mire az is elhagyja

ws_26.jpg

Wojnárné és Mundek, találkozás, egy régi szerelemmel...

A vendéglőnél is hajnalodik, Kaska veri szét egy lapáttal a már tiszta AUDIt, Janusz nagy rémületére, majd megint elrohan. Találkozik a valahonnan jövő  elégedett Mateusszal, csókolóznak az út szélén egyet, majd futnak tovább a vasútra.

ws_15.jpg

Wojnár is betántorog még a vendéglőben a lábán alig álló násznép közé. Hazaküld mindenkit a francba, majd végigvizsgálja az összes üveget melyik alján maradt még vodka. A násznép elégedett, ők jól szórakoztak, elindulnak hazafelé, - a bongyor szőkének is van új lovagja. Úgyhogy az udvaron ócska Polski Fiatok, Zastavák, egyebek kerülgetik a roncs AUDIt kifelé menet...

Szólj hozzá!

Címkék: film lengyelek filmeshogyvolt elmúlt2Xév

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr4715263156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
_https.