HTML

Facebook oldaldoboz

Csak úgy irkálok....

Egyik téma adja a következőt, van itt minden. Alternatív és valós történelem. Saját vélemények sokak kedvenc könyveiről, filmjeiről. Ismertető alig ismert, de érdekes filmekről, könyvekről. Némi amerikai foci, némi sci-fi. Retró, Közelmúlt, és Jelenkor. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellenvélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Utolsó kommentek

Külső feed

Houston we have a problem

Régvolt Big Brotherek emlékezete. - első rész.

2018.11.29. 17:54 Sigismundus

Kis hazánkban mára a valóságshowk vetélkedésében a kiütéses győzelmet a ValóVilág szerezte meg. Nem volt ez mindig így. Volt egy kor, ma már hihetetlen, de a betárcsázós net korában, a kereskedelmi TVk indulásának hajnalán, amikor a TV2 és a Big Brother volt a menő, a kezdő, a nyerő műsor. Legalábbis egy rövid ideig. Magam is a ValóVilág újraindulásakor, a 4. és 5. évadokkal kapcsolatban vetettem bele magam a valóságshow-nézésbe és kommentálásba a neten (na meg némileg a hogyvoltokba is, de erről majd talán máskor). De a Big Brother 1 volt azért az első. Erről emlékezek most.

Hogy magam hogy kerültem ehhez közel, már nem emlékszem, de az index fórumai voltak akkoriban a legnagyobb látogatottságú netes közösségek, én meg akkoriban kezdtem a netezést komolyabban, úgyhogy valahogy így.

bb_forum_nyito_2.jpg

Mert volt már akkor ennek is a fóruma, a Big Brother- neked mi a véleményed róla? Aminek az érdekessége hogy nem is a magyar BBnek nyitotta az ősidőkben nyitója, hanem még a német RTL(!)-en menő műsornak ! Aztán eljött 2002 szeptember, és a magyarokhoz is eljutott a nyugati csoda, és ha már volt fórum, akkor itt indult meg a csevej és rajongás, vagy fújolás.

Hamar kialakult egy jó kis közösség a fórumozók közt, főleg a műsor kritizálása, és kiröhögése volt a fő téma. Mert aki oda írt az bizony nem a máig élő sztereotípiák agyatlan valóságshow-hívője volt aki elhiszi hogy valóságot lát. Neem, aki oda írt törzstagként az nagyon is tisztában volt vele hogy rendezett a műsor, hiszen láthatta a webkamerák által órákig (!) közvetített képet, majd megnézhette mit vágott össze a többi pórnépnek az esti összefoglalókban a TV2. Ma már hihetetlennek tűnik, de akkoriban amikor nem volt ADSL, sem optika, mobilnetről azt sem tudta a világ hogy lesz valaha, a betárcsázós net birtokosai aránylag jó webkamera képet nézhettek hosszan.

Alighanem élőben nem találkozott a többség soha, de jó kis közösségi érzés kezdett kovácsolódni. Volt gyásza is a topicnak, még a legelején..  (érdekes újdonsága és azóta sokszor bebizonyosodott hozadéka ez az internetnek, hogy nem csak élőben összeülve lehet jó társaságba kerülni) Saját élettapasztalataik alapján tárgyalták ki a látottakat. Ha eleinte megjelent egy-egy olyan kommentelő aki leagyatlanozta és felvilágosítani akarta a közösséget, csak eleinte kezdtek neki magyarázni hogy ez nem így van itt. Hamar észre sem lettek az ilyen kósza prédikátorok véve, vagy röviden ki lettek röhögve, a fórumélet ment tovább. Mert egy idő után kezdték egyre jobban poénra venni a műsort. Kreatívak verseket írtak a játékosokról, ügyesebb kezűek karikatúrákat készítettek. Megalakultak a különböző, megkedvelt vagy utált játékosok kiszabadításáért küzdő csoportok a fórumon, rövidített elnevezésekkel, logókat, majd bannereket is kezdett alkotni valaki. Mert ezek a poénos fórumozók rabnak tekintették a játékosokat és szurkoltak a kiszabadulásukért. Ami a játék Valóságában ugye, a kiesést jelentette a fődíjért folytatott versengésből, hehehe.... A kis gonoszak..

vers_bb1.jpg

Itt szeretnék kérni, ha valaki ezen régi fórumozók közül olvassa ezt. Mivel az akkori tárhelyül szolgáló tar.hu már rég nem elérhető, képeket és logókat nem találtam a hozzászólásokban. Ha valami csoda folytán van valahol elmentett  verse, képe, bannere vagy logója ezekről a felszabadítási frontokról, kérem e-mailben küldje el a csakugyirkalok-kukac-gmail-pont-com-ra. Kiteszem, update-elem.

S én hol voltam mindebben? Nos csak olvasóként vettem részt nagyrészt, illetve ha hozzá is szóltam, az többféle nicken volt, ahogy éppen jött a regisztráció. Szóval csak olvastam és olvastam, és ezekből azért sokat is tanultam az emberek viselkedésről. Később rájöttem, azért annyira nem voltak egyediek a bekerült játékosok. Igazából nagyon is sok ilyen ember él, élt az országban mint ők, csak a sok százezer másikat nem követi kamera majd 24 órában. Minden cselekedetét, megjegyzését nem látjuk ismerőseinknek, munkatársainknak, rokonainknak. Rejtve maradnak olyan dolgok amikről ha tudomást szerez az ember, tátva marad a szája, hogy „ezt nem gondoltam volna róla.”

Ugye ismerős ez is? Én például többször, több munkahelyemen is el tudtam képzelni 8 kollégát egy valóságshow fő szereplőinek, akik „vinnék a műsort”, meg 4 korai kieső tölteléket. Törtetők, buták, cicababák, erőcsávók, sunyik, naivak, bohémek, extrémek vannak ilyenek mindenki ismerősi körében.

Mint említettem, saját élettapasztalatuk alapján lett kitárgyalva a látott, és ezek közt néhányan igen jó elemzéseket is írtak. A fórum ugyan rég halott, elsüllyedt a net-tenger végtelen mélyére, de ezek közül sikerült nem sok ideig tartó netbányászkodás után találnom párat.

bb1_jatekoselemzes.jpg

Ilyen elemzések mentek kommentekben az első évad alatt. Jók mi? Teljesen másként látszott ez belülről, mint amit kint mutatott a TV.

bb1_jatekoselemzes_masodik.jpg

És most térjünk át ezeknek az emlékeire is.

Boldog és ártatlan idők voltak ezek, magyarok százezrei vetették rá magukat boldogan mindarra az izgalmas újdonságra amit a kereskedelmi TVk nyújtottak nekik önzetlen.

Manapság, valóságshow, kereskedelmi TV, fúj, azt sem tudom micsoda - fintorgás a menő.

Akkoriban a Big Brother volt a menő. Ezt nézték milliónyian, baráti társaságok gyűltek össze az első nagy képernyős TV-k tulajdonosainál hogy a BB összefoglalót nézzék. Amit Liptai Claudia vezetett anno. A késő estit pedig Till Attila. Big Brother magyar hangja (mert beszélgetett a lakókkal) Román Péter volt, a TV adások narrátora Kautzky Armand. (a pontosításért, javításért köszönet a BB fórumnak.) A Házba vendégként bementek, olyan nevek mint Bodrogi Gyula például. Szikora Robi, és Koltai Róbert.  De a csúcs Pataki Attila volt, aki az EDDA rajongó Pongónak és feleségének volt nagy kedvence, kiesése után találkozhattak. Pongó akkor már túl volt hírhedt Orbán-cigányozásán. Nehezen felejthető számomra Pataki idegesen vihogó arca és hangja amikor közölte a TVben hogy bár politikailag nem értenek egyet, de egy rajongójával mégis szívesen találkozik bármikor. (mert a bután cigányozás az mióta, miért politika vélemény....?)  Szegény BB Évinek, már a döntő előtt maga Reviczky Gábor színművész kívánt sok szerencsét és győzelmet, videóüzenetben, mert ő volt Évi kedvenc színésze. Manapság ugyanerre a VV+BBknél jó ha pár korábbi széria kiesett arcait össze lehet gereblyézni, akik kapucni mögül morognak be valamit a bent levőknek

Szóval, a felső kategóriás magyar hírességek világában menőarc dolog volt a Big Brotherben szerepelni, tülekedtek is érte.

Nyomatták a médiában a témát ezerrel. A kiesettek, meg aztán a végén a nyertesek járták az országot ezerrel, mindenki találkozni akart velük a haknikon, ismertek voltak, népszerűek is, bizony. Jelent meg könyv is, ez az egyetlen valóságshowról szóló könyv, amit magát a műsort készítők támogattak, Kandász Andrea írta. Megvettem anno, mostanra már nem találtam meg, de arra emlékszem, még bőven a BB1 vége előtt adták ki. Az első néhány kieső már nyilatkozhatott is benne, míg a többiek még bent játszottak. Ha jól emlékszem, Andrea már kiesett akkorra? Sok mindent megismerhetett az olvasó a játékosok addigi életéről. Már persze azt amit megengedtek a nyilatkozó rokonok, illetve amit a TV2 is úgy gondolta hogy megjelenhet a játékosairól, ugyebár.

Első résznek ezennel vége, folytatás kb. egy hét múlva, a tartalomból :

  • hogy kerültek fegyveresek a Házba

  • emlékek a játékosokról

  • és mindennek mi lett a vége, és a legvége.

Szólj hozzá!

Címkék: reality nosztalgia elmúlt2Xév

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr8214394976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
_https.