HTML

Facebook oldaldoboz

Csak úgy irkálok....

Egyik téma adja a következőt, van itt minden. Alternatív és valós történelem. Saját vélemények sokak kedvenc könyveiről, filmjeiről. Ismertető alig ismert, de érdekes filmekről, könyvekről. Némi amerikai foci, némi sci-fi. Retró, Közelmúlt, és Jelenkor. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellenvélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Utolsó kommentek

Külső feed

Houston we have a problem

Viktor Pelevin – Generation'P - A Film !!! - filmajánló.

2018.10.26. 22:38 Sigismundus

Ha már szóba került Viktor Pelevin is, nagy kedvencem, had írjak az első, s legkedvesebb könyvéből készült orosz filmről is párat. Mert bizony készült, éspedig jó. Mivel nagy valószínűséggel olyanok olvassák el ezt a posztot, akik már eleve ismerik a könyvet, nem lesz gond ha konkrét dolgokat írok, utalok. (Aki meg nem olvasta még annak hajrá, megéri, jó! Vicces és abszurd, néhol elgondolkoztató.) A film ugyanis nagyrészt híven követi a könyvet, a vége felé van egy komolyabb eltérés, de a fő szálat és a végét ez nem befolyásolta.

generation_p.jpg

A könyvről annyit, szerencsém volt, én az első 2001-es kiadást vettem meg. És ennek a végén hosszan tájékoztató is volt, első fordítója Bratka László tollából, ki is Pelevin. Ismertette a közeget ahol alkot, korábbi írásait, Omon Rétől, a Rovarok életén át, novelláiról (ezek nagyrészt a Kristályvilágban megjelentek) az Agyag géppuskáig.

Ehhez a poszthoz anyaggyűjtés alatt derült ki, hogy a filmet 5 (!) évig forgatták, főleg pénzügyi nehézségek miatt. Nem fogadtak el, vagy kaptak állami, vagy egyéb támogatást. Ami érthető, Pelevin nagyon nem a mai orosz rendszer híve, és a könyv témája sem az államnak, sem az oligarcháknak nem igazán kedves. Magyarországon csak párszor mutatták be, sajtóvetítésen, és hasonló kis létszámú helyeken. A magyar neten alig pár írást találtam erről, az indexes a gombasalátát emelte ki, a meghívás helyszínén. Az origos-t be sem linkelem, annak szerzője azon panaszkodik, hogy a film történetének bonyolult témáját és mondanivalóját még fordításban sem érteni (olvasta volna el a könyvet, hogy tudja mire megy el..) Legjobb még a hvg-s.

Megnézve a filmet nem vettem észre a szereplőkön, hogy hol ment el 5 év, dicséret a kitartásukért. A költségek alighanem a CGI-n csúsztak meg, mert azt alkalmaztak bőven. Elvégre ez egy pszihedelikus látomásokban, és virtuális világokban bővelkedő történet.

Kezdjük akkor a szereplőkkel.

tatarszkij.jpg

Tatarszkij

A főszereplő, Babylen Tatarszkij valahogy valamiért mindig Pelevinként jelent meg előttem. Talán mert úgy érzem, kissé önmagáról, saját korai éveiről írta meg a történet elejét? Na mindegy, Vlagyimir Epifantszev elég más karakter külsőre de sikerült Babylen kissé gyereklelkű, kissé riadt személyiségét jól megtartani, úgyhogy jó választás volt.

girejev_2.jpg

Girejev a buddhista tévénézés hirdetője.

morkovin.jpg

Morkovin és az aranyszínű Rolex.

A többi fő karakter pont úgy néz ki ahogy a könyv alapján elképzeltem. Illetve, Pugin, a hátba lőtt, ex-newyorki taxis az akit másként, kerek fej, bajusszal írt a könyv.

kicsi_vovcsik.jpg

A megnyerő mosolyú Kicsi Vovcsik.

maljuta.jpg

A kevésbé megnyerő Maljuta.

Maga a film nagyon a könyvet követi. Kihagyva alig van belőle, eltérések is csak jelentéktelenek többnyire. Nescafe Gold helyett Tic-Tac robban. Legkomolyabb még szerintem, a végén Farszejkin nem az egyesített két MM (Medium is the Message) jelet, hanem a McDonalds íves M betűjét rajzolja Tatarszkij homlokára.

szasa_blo_2.jpg

A dekadens partikról tudósító Szasa Blo.

azadovszkij_es_babylen.jpg

Azadovszkij és órája.

Hogy azért a 2 órába beleférjenek, kellett néhány dolgot megvágni, három, pszihedelikus/CGI jelenetet főként. Az első Che Guevara hosszú értekezése, alig 2 perc, pár mondat. A második Tatarszkij bélyeges trippje a megjelent sziruffal, rövidítve. A harmadik Berezovszkij és Radujev Monopoly partija, szintén rövidítve.

che_1.jpg

monopoly.jpg

A párbeszédek, monológok is a könyv szövegén alapulnak. Már amennyire tudtam követni, és érteni az ékes orosz nyelvű, angol feliratos filmet. Benne van az összes megdöbbentő vagy poénos jelenet, felsorolni is nehéz. Maljuta antiszemita reklámfilmjei mind. Tatarszkij madártejgyáras, Spirte-os, Parliamentes reklámok. A Méhészeti Intézetbeli furcsa szokások, úgymint a beporozás, szúrd-meg-magad, a zöld golyó. És Rosztropovics.

szprajt_2.jpg

parliament.jpg

A filmnek a szereplők, és ezen jelenetek miatt van némi vígjáték hangulata, de nem megy át komédiába.

A zikkurat megmászása, és a beavatás a szentélyben is szépen végig van vezetve, ahogy a könyvben.

zikkurat.jpg

szentely.jpg

Egy komolyabb eltérés van a könyv és a film között, ezt részletezem is.

jelcin_cgi.jpg

A Méhészeti Intézetben ahol a belpolitikai híreket csinálják, egyedül Jelcin az a valóságban is létező (bár ezt elég fura leírni ezzel a könyvvel kapcsolatban....) politikus, akit a filmben ábrázolnak, említenek. Sem Csernomirgyin, sem Zjuganov, sem Lebegy nincs említve. A kicserélt cigarettásdoboz is egy név nélkül említett politikus kezében okoz majd komoly galibát. Az ő keze lesz majd bepólyálva takarásként. Aztán amikor felrobban a fehér Mercedes, és hó végén törlődik a teljes orosz kormány a merevlemezekről, beüt ugye a baj. Na itt van a komoly eltérés. Az ülésező válságstábnak Tatarszkij dobja be a mentőövet, készítsenek egy teljesen új, eddig ismeretlen orosz politikust, aki majd szépen, a nép támogatásával átveszi a hatalmat, rendet tesz az acsarkodók közt. Az ötletet és a karaktert egy őt szállító, Hofi módra faék egyszerűen okoskodó, ami -szívén-az-száján, nép igazi fia karakter, Kolja nevű taxisofőr adta. Így is lesz, elnevezik Szmirnoffnak, és elkezdik a népszerűsítését, majd útját a hatalomhoz.

kolja_2.jpg

Kolja.

szmirnoff.jpg

Szmirnoff.

Nos ennek a változtatásnak az oka nem ismert, csak találgatok. A kilencvenes évek politikusai 2011-re már elfeledett, többségükben halott alakok voltak, nevük már nem mondott semmit. És hogy Kolja/Szmirnoff mégis kire hasonlíthat? Ezt döntsétek el magatok.

Végezetül két írás az orosz témákat nagyon jól ismerő Wang Folyó Völgye blogból. Na ez az amire Pelevin félelmetesen jól érzett meg 10-15 évvel korábban. Hol tart ma Oroszországban a reklám és politikai propaganda. Állítólag a megvalósult ötletek egy részét tőle lopták. És így abszurd és ijesztő képzelete mára a mi valóságunkká vált, mint írtam korábban.

tuborg_man.jpg

(Végre végeztem a poszttal. Semmitől nem szomjazik meg ennyire az ember egy jó sörre, mint a blogírástól)

komment

Címkék: film pelevin oroszok elmúlt2Xév

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr114324373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
_https.