HTML

Facebook oldaldoboz

Csak úgy irkálok....

Egyik téma adja a következőt, van itt minden. Alternatív és valós történelem. Saját vélemények sokak kedvenc könyveiről, filmjeiről. Ismertető alig ismert, de érdekes filmekről, könyvekről. Némi amerikai foci, némi sci-fi. Retró, Közelmúlt, és Jelenkor. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellenvélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Utolsó kommentek

Külső feed

Houston we have a problem

Megjelent az 53. Kockás Magazin !!!

2018.03.16. 15:26 Sigismundus

Már egy ideje megjelent, lássuk mit találtam benne. Megjegyzem, még március közepén is láttam egyes boltokban ahogy Herkules vigyorog rám a decemberi borítóról. De remélem csak elszigetelt esetről volt szó, és fogy annyira az újság hogy fennmaradjon. A tovább után néhol történetismertetés is lesz.

Kezdjük az apróságokkal.

Magyar képregény ezúttal kimaradt.

Volt Állati dokik, meg Kozmikus Őrjárat, elmennek helykitöltésnek, de ezeknél jobban tetszett az új Aszfalt Ördögei, egyoldalas kis poénok ősrégi kisautósokkal, arrafelé úgy tűnik a Citroën 2CV Kacsa arrafelé a Trabant.

Gai-Luront továbbra sem tudom elfogadni, nagyon klasszikus kell hogy legyen az aki manapság ezt kedveli.

Cosmik Roger megint szélhámoskodott egy kozmikusat, én örülnék ha neki hosszabb részek is jutnának, vagy két rövidebb története egy számban jelenne meg. Kicsit időrendibb sorrendben, mert ahogy a januári számban már utaltak rá, van némi maga mögött hagyott múltja antihősünknek.

Herkules, személyes hősöm a ravasz és agresszív, most önálló részt kapott. Lényegesen jobbat mint az decemberi, de a régi-régi történeteitől elmarad. Gondolok itt a Herkules és a Varázssisak-ra,(ókori görög földre került vissza, és a Labirintus titkát fejtette meg) vagy a mexikói pattogó borsók-kalandra a Hahotából.

herkules.jpg

Nyomingerek most nem volt, helyette lett Lánglovagok, leggyengébb rész az egész újságban, beszélni nem tudó ősemberek erőlködnek viccesnek látszani hat oldalon át. Egyszer sem mosolyodtam el.

Leonard !! Régi szép idők ugyebár, Alfa magazinból, Hahotából főleg, Kockásban nem emlékszem hogy lett volna. Most viszont van a fölényes feltaláló és terrorizálja szegény Famulust megint, rendületlenül.

És akkor térjünk át a nagyokra.

Thomas Silane. A nagy ígéretből, egyre inkább csalódássá vált. Hiányoltam a mozgalmas jeleneteket, hát most kaptam, a 11-ből három oldal egy komoly akció volt. Kb minden mozdulat külön képkockát kapott. Ez még rendben is volna, de a többi rész azok párbeszédek voltak, ahol majdnem minden mondat is külön képkockát kapott. Mentegetőzések, hitetlenkedések, meg szerkesztőségen belüli fölényeskedés, jól elnyújtva. A nyomozás is haladt azért, de a sok időhúzás miatt éppen-hogy. Amit külön fájlalok, a misztikus fényképező nem került elő újra.

Agent 327. Véget ért a nyomozás, és egészen megkedveltem a hollandusokat. Tetszik hogy a sztori nem lett valami paródia, és Agent 327 nem valami gyagya Bigyó felügyelő. Akármilyen viccesnek tűnhet a küldetés célja, ö és Miss Lawina komolyan veszik az ügyet. Egész komoly kis összeesküvés, szervezkedő fő gonosz, akciójelenetek, párbeszédek. Tetszenek a részletgazdag rajzok. Szóval bejött, jöhet még ilyen. Kaptunk is ígéretet a kiadótól hogy Agent357 még visszatér.

Legvégére maradt a nagyon nagyágyú, a Freddy Lombard, Budapesti Vakációja. A fenti képregényeknél még csak utalgattam a történetekre, de innen már komolyan elemezni és részletezni is fogok a magam módján. Szóval innentől csak saját felelősségre, aki nem tart a spoilertől.

Kezdjük azzal, a képregény most az újság elejére került és Yves Challand kapta most a fél oldalas bemutatást a belső borítón.

Írtam már az első ismertetőben hogy érdekes lesz megnézni, hogyan és mit tud Magyarországról, 56-ról bemutatni. Nos most vége a kalandnak, maradt az a véleményem hogy jó szándékú, de felületes és következetlen.

Kezdjünk olyanokkal amikben alapvetően tévedett Challand (és írója Yann Lepenetier). A szereplők, franciák, magyarok, és oroszok is gyakran isznak fröccsöt, mint magyar nemzeti italt. De közvetlenül, felbontott palackokból töltve, a képeken sehol egy egzotikus szódás szifon. Az alkotók hallani hallhattak a fröccsről, de csak annyi információjuk volt hogy magyar borféle. Szép dolog hogy megemlítették, csak hát nekünk furcsa. 

led_4.jpg

Az meg hogy a fordításkor sem javították ki, még furcsább, úgy tudom ilyenkor ki szokták igazítani a tévedéseket.

led_3.jpg

Következetlen abban az értelemben, hogy megint kimaradtak órák, napok fontos eseményei, de aktákban hosszas keresgélés meg papírrepülőzés az volt oldalakon át. Kimaradt sajna a határon való visszamenekülés sztorija is, már az osztrák menekülttáborban beszélték csak meg hogy milyen veszélyes volt, Freddy lelőtt egy ÁVÓst is közben, ennyi.

Ami a legkevésbé kidolgozott az a magyar politikusok szála. Nem igazán derült ki mi is az összeesküvés, ki milyen oldalon áll. Laci nagybátyja, (Nagy Imre kerek szemüveges, bajszos arcvonásait viselő) Ledniczky Tamás a sztori szerint bekerült Nagy Imre forradalmi kormányába. Amit a nép, és unokaöccse megéljenzett, ő azonban ennek nem örült, mert ez az akarata ellenére történt.

led_1.jpg

Később ezért összeveszett egy Mátyás nevű forradalmár-politikussal, és egy Pál keresztnevű, harckocsizótiszttel, akik majdnem megölték, mint a forradalom árulóját. Ledniczky ezután, unokaöccsét halottnak tudva, Moszkvába repül egy szovjet gépen. Majd következő említése, amikor a már fogoly, és Szibériába szánt forradalmárok szidják árulóként. Végül egy öreg fogoly majdhogynem felmenti Ledniczkyt, azzal, hogy realista módon csak tette amit lehetett ?? !!

led_2.jpg

Szóval teljes az összevisszaság. Mert ez így, a valóságban sokkal inkább Kádár János 56-os, és azt követő életútja mintsem Nagy Imréé....

Az írók, minden jó és nemes szándékuk ellenére, de igen felületesen és következetlenül dolgoztak, ezelőtt 30 évvel. A Freddy Lombard ezen része egy érdekes, magyar vonatkozású háttere csak a 3 francia kalandjainak. Akiknek a sztorijait szívesen olvasnám még.

Meg másokét is. Az előzetes a márciusi számból ígéretes, lesz Herkules, Leonard, Cosmik Roger, befejezik a Thomas Silane-t, és nagyágyúnak alighanem a Valerian űropera van szánva.

A 28 napos februárt egész könnyen végig lehetett bírni. De március az sajnos 31 napos!

komment

Címkék: francia retró történelem nosztalgia kockás magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr2013743690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
_https.