HTML

Facebook oldaldoboz

Csak úgy irkálok....

Egyik téma adja a következőt, van itt minden. Alternatív és valós történelem. Saját vélemények sokak kedvenc könyveiről, filmjeiről. Ismertető alig ismert, de érdekes filmekről, könyvekről. Némi amerikai foci, némi sci-fi. Retró, Közelmúlt, és Jelenkor. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellenvélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Utolsó kommentek

Külső feed

Houston we have a problem

Megjelent az 52. Kockás Képregény Magazin !!!

2018.02.01. 20:46 Sigismundus

Lássuk hát mi sikerült a Kockás Képregény második részre. Igaz aggódtam kissé hogy bírják majd, mert én még január közepén is láttam újságárusnál 3 példányt az 51-es részből..

Nos nagyrészt megint tetszett amit kaptam, véleményeimet részletezem is kissé, konkrétumok nélkül, de továbbolvasni csak saját felelősségre !!!

Agent 327. - Nem hízelgek magamnak azzal hogy előző posztomat olvasták a kiadó/szerkesztők, de egy negyedoldalas kis ficakban egész jó ismertetőt kaptunk arról ki-is, mi-is ez a képregény, a szereplői, alkotója. Maga a sztoriszál az tovább bonyolódik (azaz épp ellenkezőleg !), folytatódik a nyomozás Miss Lawina látványos akciójelenetivel, valamint egyéb fedetlen keblek tucatjaival.

agent_327.jpg

Kozmikus őrjárat - Rövid két oldal, szuperhős-paródiás környezetben egy ősrégi poén, elmegy.

Thomas Silane - Az előző rész után nagy ígéretként tekintettem rá, a mostani rész viszont nem olyan jó. Most kevés a rejtély és misztikum, sok a (nekem) unalmas hosszas párbeszédes nyomozás. Nyilván ez is viszi majd valamerre a teljes sztorit, de most kevés volt. A három folytatásos képregény közül ennek jutott a legkevesebb oldal megint, pedig úgy érzem másként kellene. Nagyobb adagokban adni, ezt a kevésbé akciódús sztorit.

Pif és Herkules – Csalódás volt nagyon, az egyetlen ebben a füzetben. Ők ketten és Szépalmási professzor egy nagyon gyenge, majdhogynem gyagya történetet kaptak ebben a részben. Reménykedtem, hogy csak felvezetés, és majd jön a szokásos határozottan energikus Krapulax-rúgdosás. De nem, sajnos nem egy zárójeles (folytatjuk)al ért véget a sztori.

Cosmik Roger – Na ez nagyon bejött !!!! Mint minden fantasztikus Univerzumnak, ennek is vannak minden torzsága ellenére, működtető törvényei, és most a bizarr űrkalandor világából ismerhettünk meg pár ilyet. Na meg Cosmik Roger múltjának kis tragikus szeletkéjét is, mert van ám lelke neki is. Roger, jöhetsz ilyennel legközelebb is !

cosmic_roger.jpg

Gai-Luron - Nem tudom hová tenni, nekem nem jön be a depis kutya.

Állati dokik + Nyomingerek, a szokásos aranyos gyógyítós/balfékes sztorik, egy-egy oldalban.

A magyar képregény az 51-es számban nagyon nem jött be. A mostani viszont igen, bár nem vagyok a horrornak kedvelője. Maga a sztori sem túl bonyolult, két oldalban sokat nem lehet akciózni. Azt hiszem inkább a raj stílusa tetszik nagyon nekem, amolyan 50-es 60-as évekbeli enyhén pop-artos amerikaias.

A végére hagytam a nagyágyút, és itt már konkrétabb dolgokat is megírok, szóval csak saját felelősségre.

Freddy LombardÍrtam az előző ismertetőben hogy kíváncsi vagyok, Yves Challand (1957-1990) mennyire és hogyan tudja megjeleníteni az 1956-os magyar forradalmat, és úgy általában Magyarországot? Nos a Budapesti Vakáció (ez az eredeti címe) második része alapján igen vegyesen és igen felületesen. Nem szemrehányás ez az alkotó felé, neki behatárolt volt a hozzáférése, de ebből megtette amit tudott, vagy amit gondolt.

freddy_1.png

(itt például az ikonikus kivágott-zászló látható, de a közepéből vörös csillag van kivágva, nem a Rákosi-címer.)

Budapest távolabbi képei képeslapokból valók, sok az elnagyolt, jellegtelen irodaépület, főleg éjjel és lerombolva. Ha lakóházas jelenetre kerül sor, ott inkább valami német vidéki házbelsőt vett alapul a rajzoló, erősen érezni, hogy az ilyen berendezés az nem magyar.

A magyar karakterek is erősen vegyesek. Vannak köztük egymás ellen szervezkedő pártvezetők, bár hogy mi is ez a szervezkedés arra kevésbé tért ki Challand. Jóval többet tudunk meg családi viszályokból, és a háznép perpatvaraiból. Ami a magyar szereplők arcait illeti, hát érdekes, hogy Nagy Imre, Rákosi Mátyás illetve Malétár Pál jól felismerhető arcvonásait mennyire másféle karakterekre osztotta ki. Forradalmárokból kevesebbet látunk, viszont ostrom alatt álló ÁVÓs katonákkal hosszabban is megismerkedhetünk. Érdekes egy írói döntés, hogy rájuk fókuszált.

freddy_2.jpg

De hát ez a sztori három francia fiatal kalandjairól szól, mely kalandoknak csak a háttere 1956 októberének Budapestje. Ez van, lehet hisztizni, aki hisztis, de itt is a más szemszögből nézés esete játszik. Kár viszont hogy ezek a kalandok kissé következetlenek. Voltak időben ugrások, akár hetek is teltek el, az nélkül hogy mutattak volna bármi történést. Kimaradt például a Magyarországra megérkezés hogyan - és - mikéntjének bemutatása, de konyhai problémák azok voltak hosszan. Az sem tiszta nekem amúgy, az első részből honnan is indította hőseit Challand? Az a tóparti üdülő ahonnan Laci megszökött, egyértelműen svájci környezet volt, bár valamiért Velencének nevezték, majd a második részben Lacit és a franciákat vissza akarták küldeni Firenzébe... (vagy ez fordítási hiba volt?)

freddy_3.jpg

Kíváncsi vagyok a harmadik befejező részre már előre. És szerintem jöhetnek Dina, Freddy és Sweep további kalandjai is a jövőben.

Összefoglalva, többségében tetszett a Kockás Képregény Magazin 52. száma. Van mit javítani szerintem, de nem vette el a kedvem a következő számtól.

Szólj hozzá!

Címkék: francia retró képregény nosztalgia országdiagnózis kockás magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr8313625152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
_https.