HTML

Facebook oldaldoboz

Csak úgy irkálok....

Egyik téma adja a következőt, van itt minden. Alternatív és valós történelem. Saját vélemények sokak kedvenc könyveiről, filmjeiről. Ismertető alig ismert, de érdekes filmekről, könyvekről. Némi amerikai foci, némi sci-fi. Retró, Közelmúlt, és Jelenkor. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellenvélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Utolsó kommentek

Külső feed

Houston we have a problem

Szembenézés a történelemmel német módra. - blogajánló.

2018.02.28. 07:43 Sigismundus

Szeretnék (remélem) sokak figyelmébe ajánlani egy igen érdekes blogot. Egy német nyelvterületen élő honfitársunk írja, több-kevesebb rendszerességgel. Fő témája a német wikipediáról fordított történetek a német és osztrák történelem sötét idejéből.

Reggeli levéltáros módra.

Főként a náci időkből származó történetek ezek, ellenállókról, kollaboránsokról, készséges együttműködőkről. Kinek mi lett a sorsa utóbb, tanulságos olvasni ezeket az élettörténeteket, valaki megúszta szépen, és még eléldegélt szépen, pozícióban, hatalomban.

Főleg az ellenállók sorsát érdemes végigolvasni. Sokféle környezetből származtak, hívő keresztények munkások, akadt köztük német arisztokrata is, de sokan dekadensnek nevezett weimari művészek voltak. Nagy közös jellemzőjük nekem az, hogy sokan még jóval a háború kitörése előtt utasították el a nemzetiszocialista rendszert, és a biztosan kitörő háborút.

Szóval, nem valamilyen Von Bergek, akik negyedik végigharcolt háborús évük, és második Vaskeresztjük után kezdtek arra a felismerésre ráébredni, hogy a Háború az rossz, mert elveszíthetjük, ééértem? És valahogy ki kellene lépni belőle, de úgy hogy megússzuk, és csak Hitler és társai a felelősek, ééértem?

Szóval az említett ellenállók nagy többsége nem ilyen volt, és nagyon hamar mártírhalált is halt meggyőződésért. De róluk nem készül szuperprodukció, de legalább emlékük meg van őrizve.

Ajánlanám a blog olvasgatását, mert ad egy kis képet arról, hogy a németek hogyan is kezdtek szembe illetve visszanézni saját múltjukra. Tanulságos egy példa nekünk.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem blogajánló németek II vh

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr6912986258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
_https.