HTML

Facebook oldaldoboz

Csak úgy irkálok....

Egyik téma adja a következőt, van itt minden. Alternatív és valós történelem. Saját vélemények sokak kedvenc könyveiről, filmjeiről. Ismertető alig ismert, de érdekes filmekről, könyvekről. Némi amerikai foci, némi sci-fi. Retró, Közelmúlt, és Jelenkor. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellenvélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Utolsó kommentek

Külső feed

Houston we have a problem

London folyói – Ben Aaronovitch Peter Grant sorozata, mágikus zsaruk Londonban. - könyvismertető.

2018.06.30. 18:49 Sigismundus

Talán épp az sfmag.hu-n olvastam erről könyvajánlót, rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Mágikus nyomozók ! Harry Potter CSI! Meg hasonlókkal volt hirdetve a könyv!

Tetszenek az ilyen, párhuzamosan létező világok, amelyek időnként ütköznek egymással. Végül is erről szól Viktor Pelevin könyveinek nagy része, de a magyar sci-fi-ben Gáspár András Ezüst félholdja és a Vogel könyvek is. De hogy ez mennyire bejön majd, azt nem is hittem volna.

Figyelmeztetés a szokásos, komoly részleteket, fordulatokat nem árulok el, de némi történetismertetés az lesz. A 3 megjelent történetet már magyarul is ismerőknek is érdemes elolvasni mert a sorozat hátteréről is szedtem össze némi információt.

Kezdjük akkor az íróval. Ben Aaronovitch, Londonban született, két testvére van, Owen színész, David ismert újságíró, ott vannak a brit médiában erősen. De nem Ben volt az első író a családban, apjuknak Samnek előbb jelent meg könyve Magyarországon, mint fiának. A közgazdász Aaronovitch, és felesége is, elkötelezett kommunisták voltak, azok hosszú sorában, akik szüntelen ostorozták a brit társadalmi-gazdasági rendet. Hogy milyen lehetett ebben a családban felnőni, arról éppen David Aaronovitch nemrég megjelent könyve tájékoztatja az érdeklődőket. Úgy tűnik, David megmaradt a baloldali értékek mellett , apjuk merev szektásságán csak nehezen tudott túljutni.

rivers_of_london_1.jpg

Úgy tűnik Ben almája még messzebbre gurult ettől a családfától, ő is könyveiben írhatta ezt ki magából. Erre utalnak Peter elítélő megjegyzései az első könyvben, London folyóiban, apjára, a jazz-zenész Lord Grantre. És hogy könyve pozitív főhőse, és pár főszereplője zsaru, akik nem a brit szélsőbaloldal kedvencei a valóságban. 

Írónk saját családjáról annyi keveset megtudni a neten, hogy felesége Marie sierra-leonei származású, így a Peter Grant könyvekben az afrikai bevándorlók világának ábrázolása hiteles. És van egy fia is, ennyi. Úgy tűnik sikeresen őrködik a magánéletén az interneten.

Emberünknek már komoly TV-s és scifis múltja van a briteknél. Két teljes évadot írt a DrWho sorozatnak, amiből egy részt nem láttam, mert nagyon nem az én műfajom. Írt egy részt a Casualitybe, amit viszont, - jóval később - a boldogult BBC Enternamient-en - rendszeresen néztem. Még néhány hasonló projekttel töltötte idejét a BBCnél. Majd, mint ahogy sokaknál szokott előfordulni, saját ötletébe vágott bele, és úgy tűnik bejött neki.

Illetve annyira nem is saját ez az ötlet. Szintén egy sfmag.hu-s cikkből kiderül, hogy a mágikus zsaru már régi zsáner. Amitől Aaronovitch könyvei mások lettek, - és ami nagyon bejött sok olvasónak, köztük nekem is - az az hogy szeretett városának utcái is főszereplők, és a város történelme is.

Egyrészt kiáll a város XXI. századi sokszínűsége, multikultisága mellett, streetfood éttermek, a Soho negyed, (ugyebár maga is Ben zsidó-ír családból való), Peter félig afrikai, félig cockney származású nagyvárosi fiatal.

mama_thames.jpg

Temze anya.

Másrészt a Város történelme, amely egészen a rómaiakig, sőt azon is túl nyúlik vissza. Szereplő maga a Temze folyó is de ugyanígy színházak és templomkertek, a XIX. század büszke vasútvonalai, és bűzös csatornái is. A tiszteletreméltó, vagy fura hagyományok, és szokások. ( London nagy kedvencem volt és részben még ma is az. Anno vagy 12 éve én is készültem kimenni dolgozni, és bár ebből nem lett semmi, sokáig - a Brexitig - megőrizte vonzerejét, mint valami Camelot.)

Na meg a londoni rendőrség is, - az egyik legrégebbi ilyen szervezet, - amely minden bürokratikusságával, nehézségével együtt is tiszteletet kap (az írótól), mert aki erre adja magát, az nehezet, sok lemondást vállal, másokért.

A jó ve​ze​tő nyo​mo​zó az, aki tesz róla, hogy a csa​pa​ta min​dent ki​pi​pál​jon, nem utol​só​sor​ban azért, ne​hogy a bí​ró​sá​gon egy pa​ró​kás fa​rok a vé​den​ce hi​tel​kár​tyá​ját be​le​dug​ja az ügy egy ré​sé​be, és szét​fe​sze​ges​se. "

rivers_3.jpg

Frank Caffrey, tűzoltó, Stephanopoulos őrmester, Seawoll főfelügyelő, és Leslie May közrendőr - egy rajongó ábrázolás szerint.

És hát a londoniak. Akik sokfélék, - és most nem is csak a multikultis sokféleségre gondolok, - hanem arra hogy némelyek halottak, némelyek örökéletűek, másokat meg nem igazán lehet meghatározni élettanilag, de mind ott mászkálnak London utcáin.

A főszereplő ember Peter Grant közrendőr. (sejtésem csak, Ben őt saját fiáról mintázta némileg) Szívvel-lélekkel londoni, Arsenal rajongó, egy cockney-i fehér jazztrombitás és egy sierra-leonei takarítónő egyetlen gyermeke. Az ő szemszögéből van elmesélve mindegyik könyv. Szimpatikus egy fickó, aki néha cinikus, néha önsajnálkozó a humora, de soha nem rosszindulatú, és hisz a törvényben Peter alaposan meglepődik amikor kiderül hogy van még mágia a világban, és ő is alkalmas lehet annak művelésére. De hamar rákap a dologra, egyre kezd jobban menni, és van annyira XXI. századi, hogy már az első könyvben is, hogy a modern kor tudományágait is felhasználva megpróbálja megérteni a mágia működését. Úgy tűnik varázsló-elődei erre nem sok figyelmet fordítottak korábban. Ami a csajozást illeti, Peter hajtaná is őket, vannak is romantikus próbálkozásai, a környezetében feltűnő lányokkal. De valami mindig közbelép kapcsolataiban.

rivers_4.jpg

Beverly Brook, Temze anya, és Lady Tyburn.

Másik főszereplő, Peter mestere és a kétfős alakulat főnöke Thomas Nightingale főfelügyelő. A londoni rendőrség sokáig egyetlen varázslója, aki mágikus ügyekben illetékes. Hosszú ideig úgy hitte, ő az utolsó, a mágia visszavonul és átadja a helyét a számítógépeknek, atomnak, rakétáknak, majd kiderült tévedett. Visszafogott úriember típus, kissé túlságosan is, nem igazán sokat árul el múltjáról, csak felvillant néha emlékeket.

Kettejük munkája nem könnyű, mert nem elég a mágikus bűnözés, még a hagyományos rendőrség tagjai is furcsálkodva néznek feléjük.

rivers_1_1.jpg

Dr.Walid, Molly, Toby (mert egy kutya is kell a sikerhez) Nightingale főfelügyelő, és a főszereplő Peter Grant közrendőr.

A sorozat első kötete a London folyói. Ebben ismerhetjük meg a fő szereplőket, illetve környezetüket. Valamint a londoni rendőrség munkamódszereit, a varázslás tudományának, kialakulását, működését. Peter belerázódik a mágiába, nyomozni kezdenek, egyre szövevényesebb kísértet-ügyben, de ellenfelük mindig eggyel előbbre jár sokáig.. Az aktuális nyomozás önálló történet, de a könyvben történik pár tragikus dolog ami összeköti a későbbiekkel. Nagyon tetszett, nem csak az újszerűsége, hanem a története is remek volt. És az a fajta könyv amit újraolvas az ember örömmel a stílusa, hangulata miatt is.

ds_issue_4_tease_1.jpg

A második a Soho felett a Hold. Ha lehet fokozni még jobban tetszett. Egy egyedi vadászat, némi II. világháborús emlékek, és a londoni Soho, enyhén Guy Ritchie filmes hangulata. Azért is helyezem kicsit előbbre a Sohó-t a Folyóknál, mert ebben többet tudunk meg Nightingale múltjáról, a Régi Szép Mágikus Időkről. Valamint arról hogy a mágiának az angliain kívül vannak másféle országok, népek szerinti gyakorlói is. Csupa jó, feldobott lehetőség a jövőre nézve. De ebben kezd Peter is a XXI század tudományos módszereivel kutatgatva többet megtudni a mágia fizikai mozgatórugóiról is. Itt jelenik meg egy, több köteten is átívelő szál, mágikus bűnözés lehetősége. Folytatódik a Folyókban bekövetkezett tragédia helyrehozására tett kísérlet, egy könyvvégi WTF-el.

soho_1_1.jpg

Lengyel borító. Nagyon jó, a lengyel filmplakátok régi kedvenceim.

Észrevehető hogy a Folyókban még negatívan volt említve Peter apja, a 70-es éveiben járó jazztrombitás. A Sohoban már igencsak megváltozik ez a kép. Jófej öregúr aki a nyomozásba is besegít. Meglehet Aaronovitch enyhült meg ezen keresztül saját apja emléke felé?

A harmadik kötet, a Föld alatti suttogás már nem annyira tetszett. Jó húzás volt Lesley May, de Guleedből már sok volt. A tudományos felderítés is megrekedt, kaptam megint egy kis érdekes említést az Anglián kívüli mágiáról, de ennyi. Maga a fő nyomozás ami elég érdektelen, szerintem . Ugyan varázslat is volt benne, meg London történelme is, de valahogy amolyan időhúzásnak éreztem összességében. Amikor egy írónak van egy-két nagyon nagyot szóló jó ötlete, de aztán a közönség nyomására hamarabb áll elő egy következővel, és az annyira már nincs jól kidolgozva,mert már csak muszájból készült. TV sorozatoknál ez gyakran előfordul. Szóval ezt éreztem rajta valahogy.

jag.jpg

A Jag. Jaguar MK2-es. Mert a  sikerhez egy ikonikus autó sem árt.

Aztán ezek után írt még három könyvet, meg pár novellát a sorozathoz Aaronovitch. A neten anyagot gyűjtve kiderült, hogy egy képregényfélét is készítenek a Peter Grant szériából, amelyekben nem a könyvek vannak feldolgozva.

A sorozat egyenlőre még nem lett meg TV-sítve, bár ahogy olvastam, volt erre egy kísérlet még 2013-ban.  A rajongók azóta is vitáznak a szereplők casting lehetőségeiről. Mindenesetre népszerű a könyv, két videóklip is készült, az egyik rajongóktól.

A másik félig-meddig hivatalos, ennek készítésébe Aaronovitch is belefolyt.

A magyar kiadások, a borítóval nem sokat dolgoztak, az eredeti kiadásét vette a GABO kiadó, csak magyar szöveggel. Látva pár más országban megjelent borítót, azt hiszem jól tették hogy nem terveztek sajátot... Azért hogy némi kritika is érje őket, a harmadik könyv fülszövegében is megemlítik, hogy az Író honlapja a the-folly.com, pedig ez már az első könyv megvételekor is nem volt élő.... Inkább az író blogját ajánlom böngészésre, én is innen vettem több képet.

A feketelevest viszont a végére kellett hagynom. Sajnos a GABO kiadó Facebook oldalán, egy május végi bejegyzés szerint nem lesz több magyar nyelvű megjelenés.... Ha valaki mégis szeretne ez ügyben tenni, hát bizony népszerűsíteni kell kissé a könyveket... Én megtettem ezzel a poszttal, te is megteheted kedves rajongó, egy megosztással, kedves kedvet kapó olvasó, némi rendeléssel.. (nem reklám, jószolgálat)...

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv krimi fantasy varázslat aaronovitch london folyói

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr9814084783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
_https.