HTML

Facebook oldaldoboz

Csak úgy irkálok....

Egyik téma adja a következőt, van itt minden. Alternatív és valós történelem. Saját vélemények sokak kedvenc könyveiről, filmjeiről. Ismertető alig ismert, de érdekes filmekről, könyvekről. Némi amerikai foci, némi sci-fi. Retró, Közelmúlt, és Jelenkor. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellenvélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Utolsó kommentek

Külső feed

Houston we have a problem

Megjelent az 51. Kockás Képregény Magazin - ismertető. - UPDATE - Szavazás.(2019.04.10)

2017.12.26. 10:35 Sigismundus

Megjelent az új Kockás Magazin újra, nem hiszem hogy hasonló, 40 körüli ne tudná hogy miről is van szó!!! Gyerekkorunk egyik kedvence, ami eddig késlekedett a retró-vonalat meglovagolni, de úgy tűnik, most egy kiadó és fordítógárda kezébe vette az Ügyet!. Lássuk mire is jutottak!

herkules.jpg

Bevallom a számozást nem értettem, mert 51, sőt 52-53-54-es számról is van tudomásom.

Aztán kiderült, hogy ezek nem megjelent számok,hanem rajongók által készített, csak neten beszerezhető hobbipéldányok. Mondjuk nagyrészt régi Pajtásokból, Hahotákból, Karika magazinokból kivágott képregények vannak benne. Valamint olyan Pif, Justice és egyéb kedvencek amelyek korábbi magyar Kockásban, vagy akár más magyar újságban nem jelenhettek meg, mert származási helyként a Pif-Gadget magazin valamelyik száma van megadva. Szóval, nagy valószínűséggel egy lelkes rajongó ollózta össze, jogdíjak nélkül, csak a maga és mások szórakoztatására. Kár hogy nem jelenhettek meg, mert igényes, szívből készített munka mind szerkesztésre, mind fordításra. Kiadónak csak álnevek vannak beírva, kb 2006-ban készülhettek. Ha valaki tud erről bővebbet szóljon hozzá.

kockas_52_03.jpg

Az eredeti ős-Kockás az 50-es számmal ért véget, megjelent még pár kísérlet, Pepita-Kockás, pár szám mindössze, aztán vége. A történet ismert, rendszerváltás, a régi kiadói finanszírozásnak vége, a francia eredetiért már kértek volna jogdíjat. Más nyugati történetek magyarításánál büszkén alkalmazott, megoldani okosba-módon meg már nem lehetett.

Szóval Kockás nélkül maradt az ország 26 évre, legfeljebb gyűjtőkön keresztül juthatott hozzá az akinek nem volt meg a teljes sorozat. Majd az idő és technika fejlődésével beszerezhető lett egyéb úton-módon is, ha nem is a lapozgatható oldskool formátumban.

A új Kockás, és az 51-es szám megjelenése nem lett szerintem nagydobra verve, egy blog egyik lelkes posztjából értesültem erről, alig egy hónappal a megjelenés előtt. Ezen kívül hasonló blogokban jelentek meg beharangozók, illetve a Hungarocomix-on egyedi borítóval az első 500 példány, ennyi.

Kezdjük kívülről befelé.

Az alakja, formátuma mint a régi, A4-es, színes, 64 oldal. Papírminőségre nem lehet eldönteni hogy jobb-e az eredetinél, hisz 26-38 éves papírokkal értelmetlen az összevetés. Nyomdailag viszont igen, és ebben magasan vezet az új. A régi Kockások hírhedtek voltak a színelcsúszásaikról, igénytelen címlapjaikról, mert ez így is jó lesz, a kölyköknek akik megvetetik szüleikkel. Ma is lehet igénytelent, ócskát előállítani,a retró az menő, a nemzeti az szent hívószavakkal, de szerencsére a kiadó Vitanum ezt elkerülte és igényes nyomtatást választott.

Lapozva az első oldalra, egy kis képes tartalomjegyzék fogad, aminek örültem, a régiben csak a végén volt ízelítő a következő számból.

Ami a tartalmat illeti, már vegyesebb a véleményem. Nem mintha rosszak lennének, nem nagyon, nem mind. Azt már előzetesen is tudni lehetett hogy az eredetitől eltérően, több számon át, folytatásokban fognak egy-egy történetet leközölni. Nincs ezzel baj, ha emlékszünk még, a szintén retro-kultikus Alfa magazin is így tett Asterix, Leonard, vagy történelmi sorozataival.

Eltelt 26 év, és okosan nem onnan kezdték ahol abbamarad. Nem is minden folytatható, jogdíjak, kiadói megszűnések és egyebek miatt. Az új kiadásba már az elmúlt kb 10-20 év frissebb történetei kerültek be. Jó is ez csak sajnos - sajnos – a rövid ismertetésük elmaradt, mi is ez az új, hová is helyezzük el.

Kedves figyelmesség lett volna, ha csak egy-egy képkocka erejéig, de leírják, hogy az Agent327 egy évtizedek óta létező holland sorozat, nagyjából kik a főszereplői, például Miss Lawina nem pornósztár.

Ugyanez elmaradt a Thomas Silane, nyomozós-riporteres képregénynél is, aki szerintem az új idők, a XXI. század igazságkereső Dr Justice-je lehet, csak már cinikus noir-os változatban.

A harmadik folytatásos sorozat, a Freddy Lombard is megérte volna hogy röviden ismertessék, főleg mert az 1956-os magyarországi forradalommal foglalkozik. Bevallom ez érdekel legjobban, mert az alkotója Yves Challand, 1957-ben született, és fiatalon, 1990-ben halt meg. Kíváncsi vagyok,hogyan viszonyul ehhez olyan, aki már az esemény után született, de azt már nem érhette meg hogy Magyarországon megbukjon (látszólag, teszem hozzá 2017-ből) az a rendszer. Az eddig látott Budapest képekről inkább egy németes hangulatú város jelenik meg, az emberek öltözéke, nehéz fagerendás ház.

Szóval ezek a nagyobb lélegzetvételű folytatásos képregények, amelyeknek utána kellett olvassak a legjobb magyar képregényes oldalon, hogy értsem is őket. De tartok tőle, nem minden új Kockás olvasó fog ennek utána járni ennyire, és némileg értetlenül fogadja majd ezeket.

Többi képregénnyel nagyrészt nincs ilyen gond, érthetőek. Személyes kedvencem Herkules szerepel a címlapon is, belül is, még ha egy gyöngébb történettel, hozta a ravasz és harcias formáját. Talán nem csoda hogy ő külön magazinként fennmaradt, míg a Pif-Gadgett nem?

herkules_2.jpg

Más rövidebb képregények is már a XXI. századot hozták el, szuperhősök hétköznapi problémái, helyszínelő zsaru-paródia, állatorvos-kontra kedvenc+gazdik, deheroizált űrhajóstörténet, illetve klasszikus régiség is azért bekerült.

A jó és hagyományfolytató ötletek közé tartozhat a jövőben, ha fiatal magyar rajzolók egy-két oldalas történeteinek is jut hely majd. Megismertetni az olvasókat a nevekkel, sztorikkal, karakterekkel. Ebben a boldogult Kretén-MAD magazin eléggé élen is járt, szóval, ezt az ötletet is örömmel fogadtam. Csak ne ilyen sztorikat rakjanak bele a jövőben, mint amit az 51-es számba került. Mert az pocsék, nem vicces, erőltetett.

Szóval, többnyire jó lett. Ha én választhatnék, akkor a folytatásos képregényekből legyen hosszabb, mondjuk 15-15 oldal egyenként (azt nem tudom melyik mennyi oldalból áll), a maradék 20 oldal meg egy hosszabb Herkules sztori és egy vagy két oldalas egyén történetek, köztük magyar alkotó is.

De akárhogy is lesz, rám számíthatnak, ha ezt a színvonalat tartják.

 

 

Ha tetszett oszd meg, köszönöm.

komment

Címkék: sorozat francia retró képregény nosztalgia kockás magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr6613524725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mgyuri · http://monophonics.tumblr.com/ 2018.09.21. 18:39:32

a régi 50 feletti számok nem hivatalos, fan-made kiadványok.
süti beállítások módosítása
_https.