HTML

Csak úgy irkálok.....

Egyik téma adja a következőt. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, nos szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellen- vélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Kockás Magazin 65. szám, és a Tavaszi Különszám.

2019.03.17. 09:11 Sigismundus

Márciusban megint dupla számnak örvendhetünk, ez biztató. Régi és új kedvencek térnek vissza, illetve bemutatkozik megint a francia képregénypiac új üdvöskéinek egyike. Nagyágyúk részletezése a végeken, mint mindig.

Szólj hozzá!

Címkék: retró képregény nosztalgia kockás magazin

Karosszéktábornok – Csataleírások az utolsó kilőtt töltényig – blogajánló.

2019.03.05. 19:06 Sigismundus

Egy újabb jó blogajánló, ezúttal katonai témában. Katonai témájú könyvek, játékok, részletekbe menő csataleírások, alig hallott csatákról.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem blogajánló katonai lengyelek II vh

Megvan a lengyelorszagma.blog !!! - blogajánló!!!

2019.02.18. 19:02 Sigismundus

Még a lengyel filmeket dicsérő posztomban írtam a 2011-ben nyomtalanul megszűnt lengyelorszagma.blog-ról amelyet a legjobb lengyelekről szóló, magyar nyelvű blognak tartok még ma is.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem blogajánló lengyelek elmúlt2Xév

Kockás Magazin 64.es szám.

2019.02.09. 16:37 Sigismundus

Új év, új hónap, új Kockás. Lássuk a medvét, mindjárt a címlapon. A nagyágyút hagyván a végére, a továbbra kattintva olvasható a részletezést..

Szólj hozzá!

Címkék: képregény kockás magazin

Egy újabb NFL évad végére, amelyben csúnya dolgok is történtek Baltimore-ban.

2019.02.01. 19:41 Sigismundus

Megint egy év telt el, amely aránylag jobban telt a Ravens számára mint az előző, de nem vagyok elégedett. Csúnya dolgok is történtek Hollóházán. De kezdjük talán az elején, az alapszakasz kezdetén még ígéretes volt minden.

Szólj hozzá!

Címkék: amerikaifoci baltimore ravens

Gőzsör/Steam Brew- Gőzpunk italok az Eichbaumtól. - sörajánló, és könyvajánló.

2019.01.27. 20:19 Sigismundus

Bár magam is inkább sörkedvelő vagyok, de nem szándékozom a gasztro vagy sörblogok babérjaira törni. Ez a poszt is inkább a gőzpunk+cyberpunk téma miatt jött létre. Magam szerepjátékos emlékeiből (mert voltam az is!) úgy érzem, marginális volt csak az érdeklődés ezen stílusok iránt.

Szólj hozzá!

Címkék: scifi könyv punk sör történelem william gibson

Kockás Különszám és a Kockás Magazin 62. és 63. számok.

2019.01.04. 17:14 Sigismundus

Újra itt a Kockás véleményező, A kihagyás miatt ezúttal kettő helyett három, mert két hónapon belül 3 jelent meg... A továbbolvasás előtti figyelmeztetés a szokásos, aki nem olvasta őket, csak saját felelősségre. Konkrét történeteket nem írok le, nem spoilerezek, de utalások, véleményezések lesznek. Kezdjük az újdonsággal, a Különszámmal.

Szólj hozzá!

Címkék: francia retró képregény így látom én kockás magazin

Régvolt Big Brotherek emlékezete. - harmadik, befejező rész. (amelyben a BB2 játékosok sztrájkjával kezdődött, és bukással ért véget.)

2018.12.14. 08:12 Sigismundus

Vége lett az első évadnak, és a TV2 azonnal rástartolni akart a másodikra is. Nincs ebben semmi meglepő, az RTL már ott hasított a VV-vel, TV2 meg akarta lovagolni a sikerét. De alighanem nem számítottak ilyen gyors duplázásra első terveikben, kellett valamivel kitölteni a felkészülési és castingidőt.

Nem volt rossz az ötlet, a VIP-Brother. Celebek 5 napra beköltöznek, előadják magukat, TV2 közvetít, persze illően celeb-kompatibilisan, nézők szavaznak házitündérre és házisárkányra. Így is lett, három ilyen szenzációs rész, egyenként 8-8 celebbel.

1 komment

Címkék: reality nosztalgia így látom én elmúlt2Xév

Régvolt Big Brotherek emlékezete. - második rész. - ( amelyben fegyveresek kerültek a Házba... )

2018.12.06. 17:35 Sigismundus

Magáról a BB formátumról emlékeztetőnek annyit, a VVtől eltérően, itt azonnal beköltözött mindenki. Nem volt szabad egymással megbeszélni ki kit szavazna ki, ezért büntetés járt. Két nevet kellett mondani négyszemközt a Titokszobában Brothernek, a két legtöbb jelölést kapott állt ki a nézők elé. És akire többen szavaztak, az esett ki. Ja és nem csak „dögleni kellett a kanapén”, volt egy heti alap összeg, épphogy ellátásra. De cigire, egyébre plusz pénzeket a heti feladatok megoldásával szerezhettek, illetve veszthettek a játékosok. Fegyelmi büntetés is pénzlevonás volt.

Szólj hozzá!

Címkék: reality nosztalgia országdiagnózis elmúlt2Xév

Régvolt Big Brotherek emlékezete. - első rész.

2018.11.29. 17:54 Sigismundus

Kis hazánkban mára a valóságshowk vetélkedésében a kiütéses győzelmet a ValóVilág szerezte meg. Nem volt ez mindig így. Volt egy kor, ma már hihetetlen, de a betárcsázós net korában, a kereskedelmi TVk indulásának hajnalán, amikor a TV2 és a Big Brother volt a menő, a kezdő, a nyerő műsor. Legalábbis egy rövid ideig. Magam is a ValóVilág újraindulásakor, a 4. és 5. évadokkal kapcsolatban vetettem bele magam a valóságshow-nézésbe és kommentálásba a neten (na meg némileg a hogyvoltokba is, de erről majd talán máskor). De a Big Brother 1 volt azért az első. Erről emlékezek most.

Szólj hozzá!

Címkék: reality nosztalgia elmúlt2Xév

Halló, itt Iván cár ! - filmajánló.

2018.11.23. 18:11 Sigismundus

Orosz filmek, csak szépen, sorjában. Ráadásul időutazás is, ami szintén e blog egyik fő témája ugye. Az Iván cárt gyerekkoromban láttam, egy csomó jelenet maradt meg bennem, mint remek vígjátékra emlékszem. Aztán, ahogy lehetőség adódott, már felnőttként is megnéztem. És nem csalódtam, tényleg jó kis vígjáték, ahhoz képest hogy mi volt az alapmű amiből dolgoztak. Részletezés, történetismertetés következik...

2 komment

Címkék: film történelem oroszok időminisztérium elmúlt40év elmúlt2Xév

Kockás Magazin, 61. szám.

2018.11.04. 17:16 Sigismundus

Sok új nem lesz ebben az ismertetőben. Sőt, sok minden sem, mivel összesen 6 képregényt tartalmaz, és ebbe a hátlap 1 oldalas Leonardját is bele kell érteni. Lássuk, most a nagyokkal kezdem, a kicsik felé.

Szólj hozzá!

Címkék: képregény kockás magazin

Viktor Pelevin – Generation'P - A Film !!! - filmajánló.

2018.10.26. 22:38 Sigismundus

Ha már szóba került Viktor Pelevin is, nagy kedvencem, had írjak az első, s legkedvesebb könyvéből készült orosz filmről is párat. Mert bizony készült, éspedig jó. Mivel nagy valószínűséggel olyanok olvassák el ezt a posztot, akik már eleve ismerik a könyvet, nem lesz gond ha konkrét dolgokat írok, utalok. (Aki meg nem olvasta még annak hajrá, megéri, jó! Vicces és abszurd, néhol elgondolkoztató.) A film ugyanis nagyrészt híven követi a könyvet, a vége felé van egy komolyabb eltérés, de a fő szálat és a végét ez nem befolyásolta.

generation_p.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: film pelevin oroszok elmúlt2Xév

A 60-as Kockás Magazin, október.

2018.10.12. 07:01 Sigismundus

Először is, Nagy Köszönet a kilencedik.hu képregényoldalnak, az előző, 58+59-es Kockás ismertetőm ajánlásáért, köszi még egyszer.

Közelít az újság az egy évhez, ígéretes ez, adjunk a PRnak, had szóljon ! Sok kicsi, és egy nagy, ez a mai termés, kezdjük is, a kicsikkel.

A hátlapra jutott egy Kid Lucky, ami a Tartalomból kimaradt.

hercule_60.png

Szólj hozzá!

Címkék: retró képregény kockás magazin

Impression Games, Pharaoh – Játékajánló 5.000 év távlatából.

2018.10.06. 20:28 Sigismundus

És ha már ókori Egyiptom, egyik téma adja a másikat, ugyebár.

Ilyen sem volt még, most lesz. Nagy divat más blogokon a játékajánló, gondoltam beszállok ebbe én is. De mivel ennek a blognak a retró és a történelem az két fő témája, ezért a játékajánlók is ebben a körben maradnak.

pharaoh.png

Szóval a Pharaoh. A Caesar III-on keresztül jutottam el ide, a Caesar III-hoz meg SimCity-t elhagyva, még a Commodore korszakból. Ha emlékszik még valaki.

Nem arról írok, mi is ez a játék, arról lehet olvasni őskövület oldalakon jókat eleget. Inkább hogy nekem mit is jelent, mi tetszett meg benne. Vagy milyen apró trükkök, vagy gyakori fogások amikkel eddig sikert értem el.

2 komment

Címkék: retró történelem játékajánló pharaoh

Viktor Pelevin - Omon Ré – könyvajánló.

2018.09.22. 19:07 Sigismundus

Megint egy könyv, most a szovjet Holdexpedíció történelmének rejtélyeiről. Sikerült megszereznem egyik kedvenc íróm legelső könyvét. Végre. De mégsem ugrálok igazán önfeledten. Már a legelsőként megvásárolt, 2001-es kiadású Generation P óta kerestem, kutattam, antikvár oldalakon és egyéb helyeken. De mindenhol csak az volt a válasz, hogy hajajj, az bizony nekünk is kéne.. 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv pelevin oroszok elmúlt40év földönkívül

Ugyanazt a meccset néztük ?

2018.09.16. 20:14 Sigismundus

Most csütörtökön,13.-án éjjel, (nekünk 14.-én hajnalban) került sor a Baltimore Ravens kontra Cincinnati Bengals TNF meccsére. Ez már az előrejelzések is komolyabb ellenféllel vívott meccsnek tartották mint a Buffalo Bills ellenit, ( az elsöprő győzelem volt). Nem nyertünk, sajnos, sőt bénáztunk sokszor, na de a meccsről szóló indexes híradás, mintha egy teljesen más mérkőzésről szólt volna. Vagy nem az egészet látta a cikkíró.

Szólj hozzá!

Címkék: így látom én amerikaifoci baltimore ravens

Kockás Magazin 58 és Kockás Magazin 59.

2018.09.09. 19:05 Sigismundus

Megint egyben lesz a véleményezés, kissé összegyűltek a rossz dolgok nyáron. Kétféle lett a két szám tartalmának felosztása. A 58-asban, egy nagy, hosszabb, 22 oldalas Agent327 mellé sok kis egy-két-három oldalas apróság került be. Ellenben a 59-es szám három hosszabb részt tartalmaz, Agent327 és Clifton mellé nagy örömömre Pif és Herkules lett a harmadik, a maguk 10 oldalával. A többi egy-két-háromlapos apróság. Ezekről írom a már szokásost, spoilerek nélkül, de kedvcsinálóként ismertetve. És megint végeztem egy kis történelmi kutatómunkát, amely nélkül Agent327 aktuális kalandja nem lenne teljesen érhető.

Szólj hozzá!

Címkék: francia képregény titkosszolgálat kockás magazin II vh

Az 53. évad elé.

2018.08.31. 10:50 Sigismundus

Megint eltelt egy év, vagy inkább megint kezdődik egy ? Ez az, ez helyes hozzáállás !

Szólj hozzá!

Címkék: így látom én amerikaifoci baltimore ravens

Kockás Magazin, 57-es szám, június.

2018.07.28. 17:32 Sigismundus

A címlapot Cosmik Roger kapta meg, és száguld ki tudja hova, ki tudja mi elől.

cosmik_roger.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: retró képregény kockás magazin

J. Szvet - Kolumbusz. - könyvajánló.

2018.07.27. 16:15 Sigismundus

Teljes neve Jakob Mihajlovics Szvet (1911-1987) Az internet igen szűkmarkúan tájékoztat róla, se egy wikipedia szócikk, akármilyen nyelven, se egy saját honlap. Az orosz nyelvű neten is csak egy rövidke írást találni róla. Pedig megérdemelné, az egyik legjobb Kolumbusz könyv szerzője, gyerekkorom nagy kedvence.

Kezdjük azzal, a könyv alig 400 oldal, de megvan benne minden amit egy jó történelmi ismertető könyvtől elvárok.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem oroszok spanyolok jakob szvet

Perszepolis felemelkedése. - A Térség / The Expanse sorozat hetedik könyve. - könyvismertető.

2018.07.05. 17:59 Sigismundus

Végére értem az Expanse/Térség sorozat hetedik könyvének, azon melegében itt is a véleményezés, semmi spoilerrel, némi ismertetéssel. Mondjuk az írópáros akik Corey néven alkotnak, maguk a legnagyobb spoilerező trollok, a címadásaik miatt, nehéz lenne őket űberelni. (tovább csak akik már az hatodik könyvel is végeztek, és kíváncsiak azért, a hetedikre) 

Szólj hozzá!

Címkék: scifi katonai corey the expanse földönkívül

London folyói – Ben Aaronovitch Peter Grant sorozata, mágikus zsaruk Londonban. - könyvismertető.

2018.06.30. 18:49 Sigismundus

Talán épp az sfmag.hu-n olvastam erről könyvajánlót, rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Mágikus nyomozók ! Harry Potter CSI! Meg hasonlókkal volt hirdetve a könyv!

Tetszenek az ilyen, párhuzamosan létező világok, amelyek időnként ütköznek egymással. Végül is erről szól Viktor Pelevin könyveinek nagy része, de a magyar sci-fi-ben Gáspár András Ezüst félholdja és a Vogel könyvek is. De hogy ez mennyire bejön majd, azt nem is hittem volna.

Figyelmeztetés a szokásos, komoly részleteket, fordulatokat nem árulok el, de némi történetismertetés az lesz. A 3 megjelent történetet már magyarul is ismerőknek is érdemes elolvasni mert a sorozat hátteréről is szedtem össze némi információt.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv krimi fantasy varázslat aaronovitch london folyói

56-os Kockás Magazin.

2018.06.23. 18:08 Sigismundus

Nem véletlen hogy a sorszámot most használom így. Amikor is megjelent a Facebook csoportban május közepén a tervezett címlap, kisebb botrány lett belőle, ami hamar lecsengett ugyan, egy gyors lapcserével. 

cosmik_roger.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: retró képregény nosztalgia kockás magazin

Dancsó Béla - Holdséta - A Holdra szállás története - könyvajánló.

2018.06.17. 08:27 Sigismundus

Ha már űrkutatás és egyik téma adja a másikat. Szeretnék ajánlani egy nagyon jó, nagyon vastag könyvet, amelynek szerzője magyar kutató. Dancsó Béláról a neten nem sok információ érhető el, annyi igen hogy a magyar Wikipedia szerkesztőinek.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem földönkívül dancsó béla

_https.