HTML

Csak úgy irkálok.....

Egyik téma adja a következőt. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, nos szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellen- vélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

A 60-as Kockás Magazin, október.

2018.10.12. 07:01 Sigismundus

Először is, Nagy Köszönet a kilencedik.hu képregényoldalnak, az előző, 58+59-es Kockás ismertetőm ajánlásáért, köszi még egyszer.

Közelít az újság az egy évhez, ígéretes ez, adjunk a PRnak, had szóljon ! Sok kicsi, és egy nagy, ez a mai termés, kezdjük is, a kicsikkel.

A hátlapra jutott egy Kid Lucky, ami a Tartalomból kimaradt.

hercule_60.png

Szólj hozzá!

Címkék: retró képregény kockás magazin

Impression Games, Pharaoh – Játékajánló 5.000 év távlatából.

2018.10.06. 20:28 Sigismundus

És ha már ókori Egyiptom, egyik téma adja a másikat, ugyebár.

Ilyen sem volt még, most lesz. Nagy divat más blogokon a játékajánló, gondoltam beszállok ebbe én is. De mivel ennek a blognak a retró és a történelem az két fő témája, ezért a játékajánlók is ebben a körben maradnak.

pharaoh.png

Szóval a Pharaoh. A Caesar III-on keresztül jutottam el ide, a Caesar III-hoz meg SimCity-t elhagyva, még a Commodore korszakból. Ha emlékszik még valaki.

Nem arról írok, mi is ez a játék, arról lehet olvasni őskövület oldalakon jókat eleget. Inkább hogy nekem mit is jelent, mi tetszett meg benne. Vagy milyen apró trükkök, vagy gyakori fogások amikkel eddig sikert értem el.

2 komment

Címkék: retró történelem játékajánló pharaoh

Viktor Pelevin - Omon Ré – könyvajánló.

2018.09.22. 19:07 Sigismundus

Megint egy könyv, most a szovjet Holdexpedíció történelmének rejtélyeiről. Sikerült megszereznem egyik kedvenc íróm legelső könyvét. Végre. De mégsem ugrálok igazán önfeledten. Már a legelsőként megvásárolt, 2001-es kiadású Generation P óta kerestem, kutattam, antikvár oldalakon és egyéb helyeken. De mindenhol csak az volt a válasz, hogy hajajj, az bizony nekünk is kéne.. 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv pelevin oroszok elmúlt40év földönkívül

Ugyanazt a meccset néztük ?

2018.09.16. 20:14 Sigismundus

Most csütörtökön,13.-án éjjel, (nekünk 14.-én hajnalban) került sor a Baltimore Ravens kontra Cincinnati Bengals TNF meccsére. Ez már az előrejelzések is komolyabb ellenféllel vívott meccsnek tartották mint a Buffalo Bills ellenit, ( az elsöprő győzelem volt). Nem nyertünk, sajnos, sőt bénáztunk sokszor, na de a meccsről szóló indexes híradás, mintha egy teljesen más mérkőzésről szólt volna. Vagy nem az egészet látta a cikkíró.

Szólj hozzá!

Címkék: így látom én amerikaifoci baltimore ravens

Kockás Magazin 58 és Kockás Magazin 59.

2018.09.09. 19:05 Sigismundus

Megint egyben lesz a véleményezés, kissé összegyűltek a rossz dolgok nyáron. Kétféle lett a két szám tartalmának felosztása. A 58-asban, egy nagy, hosszabb, 22 oldalas Agent327 mellé sok kis egy-két-három oldalas apróság került be. Ellenben a 59-es szám három hosszabb részt tartalmaz, Agent327 és Clifton mellé nagy örömömre Pif és Herkules lett a harmadik, a maguk 10 oldalával. A többi egy-két-háromlapos apróság. Ezekről írom a már szokásost, spoilerek nélkül, de kedvcsinálóként ismertetve. És megint végeztem egy kis történelmi kutatómunkát, amely nélkül Agent327 aktuális kalandja nem lenne teljesen érhető.

Szólj hozzá!

Címkék: francia képregény titkosszolgálat kockás magazin II vh

Az 53. évad elé.

2018.08.31. 10:50 Sigismundus

Megint eltelt egy év, vagy inkább megint kezdődik egy ? Ez az, ez helyes hozzáállás !

Szólj hozzá!

Címkék: így látom én amerikaifoci baltimore ravens

Kockás Magazin, 57-es szám, június.

2018.07.28. 17:32 Sigismundus

A címlapot Cosmik Roger kapta meg, és száguld ki tudja hova, ki tudja mi elől.

cosmik_roger.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: retró képregény kockás magazin

J. Szvet - Kolumbusz. - könyvajánló.

2018.07.27. 16:15 Sigismundus

Teljes neve Jakob Mihajlovics Szvet (1911-1987) Az internet igen szűkmarkúan tájékoztat róla, se egy wikipedia szócikk, akármilyen nyelven, se egy saját honlap. Az orosz nyelvű neten is csak egy rövidke írást találni róla. Pedig megérdemelné, az egyik legjobb Kolumbusz könyv szerzője, gyerekkorom nagy kedvence.

Kezdjük azzal, a könyv alig 400 oldal, de megvan benne minden amit egy jó történelmi ismertető könyvtől elvárok.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem oroszok spanyolok jakob szvet

Perszepolis felemelkedése. - A Térség / The Expanse sorozat hetedik könyve. - könyvismertető.

2018.07.05. 17:59 Sigismundus

Végére értem az Expanse/Térség sorozat hetedik könyvének, azon melegében itt is a véleményezés, semmi spoilerrel, némi ismertetéssel. Mondjuk az írópáros akik Corey néven alkotnak, maguk a legnagyobb spoilerező trollok, a címadásaik miatt, nehéz lenne őket űberelni. (tovább csak akik már az hatodik könyvel is végeztek, és kíváncsiak azért, a hetedikre) 

Szólj hozzá!

Címkék: scifi corey the expanse földönkívül

London folyói – Ben Aaronovitch Peter Grant sorozata, mágikus zsaruk Londonban. - könyvismertető.

2018.06.30. 18:49 Sigismundus

Talán épp az sfmag.hu-n olvastam erről könyvajánlót, rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Mágikus nyomozók ! Harry Potter CSI! Meg hasonlókkal volt hirdetve a könyv!

Tetszenek az ilyen, párhuzamosan létező világok, amelyek időnként ütköznek egymással. Végül is erről szól Viktor Pelevin könyveinek nagy része, de a magyar sci-fi-ben Gáspár András Ezüst félholdja és a Vogel könyvek is. De hogy ez mennyire bejön majd, azt nem is hittem volna.

Figyelmeztetés a szokásos, komoly részleteket, fordulatokat nem árulok el, de némi történetismertetés az lesz. A 3 megjelent történetet már magyarul is ismerőknek is érdemes elolvasni mert a sorozat hátteréről is szedtem össze némi információt.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv krimi fantasy varázslat aaronovitch london folyói

56-os Kockás Magazin.

2018.06.23. 18:08 Sigismundus

Nem véletlen hogy a sorszámot most használom így. Amikor is megjelent a Facebook csoportban május közepén a tervezett címlap, kisebb botrány lett belőle, ami hamar lecsengett ugyan, egy gyors lapcserével. 

cosmik_roger.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: retró képregény nosztalgia kockás magazin

Dancsó Béla - Holdséta - A Holdra szállás története - könyvajánló.

2018.06.17. 08:27 Sigismundus

Ha már űrkutatás és egyik téma adja a másikat. Szeretnék ajánlani egy nagyon jó, nagyon vastag könyvet, amelynek szerzője magyar kutató. Dancsó Béláról a neten nem sok információ érhető el, annyi igen hogy a magyar Wikipedia szerkesztőinek.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem földönkívül dancsó béla

A szovjet-orosz űrkutatás története - blogajánló

2018.05.27. 10:20 Sigismundus

A szovjet-orosz űrkutatás története, bár nagyon régi, mégsem eléggé ismert, szerintem. Sok legenda kering a köztudatban Gagarin "állítólagos" útjáról, "fent felejtett" első űrhajósokról.  

Felfedeztem egy blogot amelynek szerzője, orosz forrásokra és visszaemlékezésekre alapozva,

Szólj hozzá!

Címkék: történelem blogajánló oroszok földönkívül

Ismertető az 54. és 55. Kockás Képregény Magazinról.

2018.04.30. 11:03 Sigismundus

Ez így most egyben lesz. Úgy tűnik van vásárló, és Facebook rajongói csoport, bár igazán 1 év után merek nyugodt lenni majd. Határozottan jó ötlet volt a több részes sorozatok beemelése eddig, bár az első három újságban a java véget ért, de van több új is ! Lássuk, konkrét részleteket nem árulok azért el.

Szólj hozzá!

Címkék: francia retró képregény kockás magazin

Miért méltatlan a The Pacific / A hős alakulat sorozat ? (update 2018.07.15)

2018.04.29. 21:19 Sigismundus

Már a Band of Brothers / Az elit alakulat sorozathoz hasonlítva?

A kettőt szokták együtt emelgetni, mint a II VH amerikai harcainak két különböző fronton, méltó bemutatását. Hát szerintem meg nem egyenértékű a kettő, a Pacific olyan nekem a Brothershez képest, mint a hírhedt Kisváros az Angyalbőrben sorozat után. Gyenge, vacak epigon.

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat könyv történelem ambrose II vh

Könyvismertető - Világjárók útikönyvsorozat - Baracs Dénes: Párizsból nem jelentettem

2018.04.07. 11:49 Sigismundus

Érdekes látkép egy 40 évvel ezelőtti Franciaországról.

A szerző az MTI kiküldött tudósítója volt 1976-81 között. Családostul, kislányával és feleségével élt itt, így hát sikerült alaposan megtapasztalnia a francia-párizsi mindennapokat.parizs.jpg

Kezdetnek mindjárt a költözés, és lakáskeresés.. Hol, milyen ingatlankereskedő iroda az amelyikre rá lehet bízni a pénzüket? Melyik költöztető vállalat kínál alacsonyabb árakat és garanciát a sértetlenségre?

Mindezek a problémák még a gyakorlott újságírónak is újak voltak, otthon Pesten, vagy Pekingben még nem szembesült ilyenekkel.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv francia országdiagnózis világjárók

Megjelent az 53. Kockás Magazin !!!

2018.03.16. 15:26 Sigismundus

Már egy ideje megjelent, lássuk mit találtam benne. Megjegyzem, még március közepén is láttam egyes boltokban ahogy Herkules vigyorog rám a decemberi borítóról. De remélem csak elszigetelt esetről volt szó, és fogy annyira az újság hogy fennmaradjon. A tovább után néhol történetismertetés is lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: francia retró történelem nosztalgia kockás magazin

Szembenézés a történelemmel német módra. - blogajánló.

2018.02.28. 07:43 Sigismundus

Szeretnék (remélem) sokak figyelmébe ajánlani egy igen érdekes blogot. Egy német nyelvterületen élő honfitársunk írja, több-kevesebb rendszerességgel. Fő témája a német wikipediáról fordított történetek a német és osztrák történelem sötét idejéből.

Szólj hozzá!

Címkék: történelem blogajánló németek II vh

Kojot – kicsit sárga, kicsit savanyú magyar Harcosok Klubja.

2018.02.12. 21:11 Sigismundus

Hát a hazai helyzet egyre fokozódik. Tegnap még azzal a tudattal feküdtem le aludni, hogy láttam végre egy jó felkavaró magyar filmet, mielőtt nagy elődje a Tanú sorsása jut. Hogy a Kojot az volt ami a fejemben járt, amikor a magyarírók posztjaim előbeszédét írtam. Amiről annyi érdekeset olvastam. Hogy nem csak a sztorija, de a készítése, levetítése története is jellegzetesen elmúlt27éves. És hogy posztolnom kellene róla.

Aztán mit olvasok ma délután, a Kojotot mégis bemutatják, hozzáférhet minden mozi, megnézheti bárki aki jegyet vesz rá. Hát kíváncsi vagyok, mekkora lökést ad ez a megnézéshez, láttuk a neten százezren, lesz ennyi fizetős nézője is? Remélem, mert jóhiszemű reménykedős vagyok.

Na de így most hogy írjak róla ? Mert amit írnék az bizony sokban történetismertetés is, ahogy én látom a filmet. Nem a földüggyel való huzavona, hanem a primitív macsóskodás, ábrázolása, inkább ez az ami a felkavaróbb lesz annak aki megnézi. Szóval aki olvassa, csak saját felelősségre.

5 komment

Címkék: film így látom én országdiagnózis elmúlt27év

Megjelent az 52. Kockás Képregény Magazin !!!

2018.02.01. 20:46 Sigismundus

Lássuk hát mi sikerült a Kockás Képregény második részre. Igaz aggódtam kissé hogy bírják majd, mert én még január közepén is láttam újságárusnál 3 példányt az 51-es részből..

Nos nagyrészt megint tetszett amit kaptam, véleményeimet részletezem is kissé, konkrétumok nélkül, de továbbolvasni csak saját felelősségre !!!

Szólj hozzá!

Címkék: francia retró képregény nosztalgia országdiagnózis kockás magazin

Egy újabb NFL évad végére, és az LII. (52.) Superbowl elé - Go Philadelphia Eagles !!!

2018.01.31. 18:58 Sigismundus

Hát eljutottunk idáig. Mintha tegnap lett volna, hogy elkezdődött, és megint vége. Maholnap játsszák a Superbowl, kinek is szurkoljon az ember, ha kedvencei sorra kiestek?

1 komment

Címkék: így látom én amerikaifoci baltimore ravens

Vágvölgyi B. András - 1989 - magyarírók - Rendszerváltás

2018.01.20. 20:22 Sigismundus

Ennek a posztnak a nagy részét még 2010-ben írtam, az épp megjelent és elolvasott könyvről. Már magam sem tudom hol akartam megjelentetni, de sikerült annak rendje és módja szerint elfelejteni. Akkoriban volt némi zavar és változás életemben. Szóval a memóriatárak mélységes mélyéről most került elő. Gondoltam, a magyarírók sorozatomba épp beleillik. Átolvasva viszont csak fogtam a fejem, mert eltelt 7 év ahhoz az időhöz képest amikor írtam, és elképesztő hogy megváltozott a Világ, Ország azóta.

Szóval, vagy gyökerestől, alapjaitól átírom ? Vagy eredeti állapotában posztolom ki? Vagy hagyom a fenébe az egészet ? Végül úgy döntöttem, A és B válasz lesz a jó vegyesen. Álló betűtipussal az eredeti 2010-es szöveg, dőlt betűkkel kiemelve, zárójelben pedig a 2017-es, vesztes csata utáni visszatekintés az akkori viszonyokra. Tovább után...

1989_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: titkosszolgálat így látom én vágvölgyi b andrás országdiagnózis magyarirók elmúlt27év

Andy Weir - Artemis - A Kupolaváros titka a Holdon - kritika.

2018.01.12. 17:50 Sigismundus

Karácsony és ajándékozás, így hát hozzájutottam Andy Weir második könyvéhez, melynek megjelenése előtt már eladta a filmjogait is. A kritikák nagy többsége jó volt róla, hogy hozta az első könyv színvonalát? Nos elolvasva azt mondom, hozta, nagyrészt. Némi történetismertetés következik, nem sok, de nyomokban.

artemis_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: scifi könyv nemere andy weir földönkívül

Megjelent az 51. Kockás Képregény Magazin - ismertető.

2017.12.26. 10:35 Sigismundus

Megjelent az új Kockás Magazin újra, nem hiszem hogy hasonló, 40 körüli ne tudná hogy miről is van szó!!! Gyerekkorunk egyik kedvence, ami eddig késlekedett a retró-vonalat meglovagolni, de úgy tűnik, most egy kiadó és fordítógárda kezébe vette az Ügyet!. Lássuk mire is jutottak!

herkules.jpg

Bevallom a számozást nem értettem, mert 51, sőt 52-53-54-es számról is van tudomásom.

1 komment

Címkék: sorozat francia retró képregény nosztalgia kockás magazin

E. M. Nathanson - Egy Piszkos Háború / A Piszkos Tizenkettő folytatása – történetismertetés. - III.

2017.12.14. 21:08 Sigismundus

Az írót és művét röviden ismertető posztban ugyan ajánlottam figyelmébe mindenkinek mert jó, és alapos, igen komoly anyaggyűjtést végzett Nathanson, a nevek események, helyek hitelesek. De rájöttem közben, hisz ez egy egyszer kiadott könyvről van szó amit beszerezni nehézkes lehet! Így döntöttem, megírom részletesen is a sztorit, akit érdekel itt olvashatja. De mivel ez egy akciódús történet, bitang hosszú még a kivonata is, ezért 3 részben mesélem el.

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv francia titkosszolgálat nathanson II vh

_https.