HTML

Csak úgy irkálok.....

Egyik téma adja a következőt. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, nos szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellen- vélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Régvolt Big Brotherek emlékezete. - első rész.

2018.11.29. 17:54 Sigismundus

Kis hazánkban mára a valóságshowk vetélkedésében a kiütéses győzelmet a ValóVilág szerezte meg. Nem volt ez mindig így. Volt egy kor, ma már hihetetlen, de a betárcsázós net korában, a kereskedelmi TVk indulásának hajnalán, amikor a TV2 és a Big Brother volt a menő, a kezdő, a nyerő műsor. Legalábbis egy rövid ideig. Magam is a ValóVilág újraindulásakor, a 4. és 5. évadokkal kapcsolatban vetettem bele magam a valóságshow-nézésbe és kommentálásba a neten (na meg némileg a hogyvoltokba is, de erről majd talán máskor). De a Big Brother 1 volt azért az első. Erről emlékezek most.

Hogy magam hogy kerültem ehhez közel, már nem emlékszem, de az index fórumai voltak akkoriban a legnagyobb látogatottságú netes közösségek, én meg akkoriban kezdtem a netezést komolyabban, úgyhogy valahogy így.

bb_forum_nyito_2.jpg

Mert volt már akkor ennek is a fóruma, a Big Brother- neked mi a véleményed róla? Aminek az érdekessége hogy nem is a magyar BBnek nyitotta az ősidőkben nyitója, hanem még a német RTL(!)-en menő műsornak ! Aztán eljött 2002 szeptember, és a magyarokhoz is eljutott a nyugati csoda, és ha már volt fórum, akkor itt indult meg a csevej és rajongás, vagy fújolás.

Hamar kialakult egy jó kis közösség a fórumozók közt, főleg a műsor kritizálása, és kiröhögése volt a fő téma. Mert aki oda írt az bizony nem a máig élő sztereotípiák agyatlan valóságshow-hívője volt aki elhiszi hogy valóságot lát. Neem, aki oda írt törzstagként az nagyon is tisztában volt vele hogy rendezett a műsor, hiszen láthatta a webkamerák által órákig (!) közvetített képet, majd megnézhette mit vágott össze a többi pórnépnek az esti összefoglalókban a TV2. Ma már hihetetlennek tűnik, de akkoriban amikor nem volt ADSL, sem optika, mobilnetről azt sem tudta a világ hogy lesz valaha, a betárcsázós net birtokosai aránylag jó webkamera képet nézhettek hosszan.

Alighanem élőben nem találkozott a többség soha, de jó kis közösségi érzés kezdett kovácsolódni. Volt gyásza is a topicnak, még a legelején..  (érdekes újdonsága és azóta sokszor bebizonyosodott hozadéka ez az internetnek, hogy nem csak élőben összeülve lehet jó társaságba kerülni) Saját élettapasztalataik alapján tárgyalták ki a látottakat. Ha eleinte megjelent egy-egy olyan kommentelő aki leagyatlanozta és felvilágosítani akarta a közösséget, csak eleinte kezdtek neki magyarázni hogy ez nem így van itt. Hamar észre sem lettek az ilyen kósza prédikátorok véve, vagy röviden ki lettek röhögve, a fórumélet ment tovább. Mert egy idő után kezdték egyre jobban poénra venni a műsort. Kreatívak verseket írtak a játékosokról, ügyesebb kezűek karikatúrákat készítettek. Megalakultak a különböző, megkedvelt vagy utált játékosok kiszabadításáért küzdő csoportok a fórumon, rövidített elnevezésekkel, logókat, majd bannereket is kezdett alkotni valaki. Mert ezek a poénos fórumozók rabnak tekintették a játékosokat és szurkoltak a kiszabadulásukért. Ami a játék Valóságában ugye, a kiesést jelentette a fődíjért folytatott versengésből, hehehe.... A kis gonoszak..

vers_bb1.jpg

Itt szeretnék kérni, ha valaki ezen régi fórumozók közül olvassa ezt. Mivel az akkori tárhelyül szolgáló tar.hu már rég nem elérhető, képeket és logókat nem találtam a hozzászólásokban. Ha valami csoda folytán van valahol elmentett  verse, képe, bannere vagy logója ezekről a felszabadítási frontokról, kérem e-mailben küldje el a csakugyirkalok-kukac-gmail-pont-com-ra. Kiteszem, update-elem.

S én hol voltam mindebben? Nos csak olvasóként vettem részt nagyrészt, illetve ha hozzá is szóltam, az többféle nicken volt, ahogy éppen jött a regisztráció. Szóval csak olvastam és olvastam, és ezekből azért sokat is tanultam az emberek viselkedésről. Később rájöttem, azért annyira nem voltak egyediek a bekerült játékosok. Igazából nagyon is sok ilyen ember él, élt az országban mint ők, csak a sok százezer másikat nem követi kamera majd 24 órában. Minden cselekedetét, megjegyzését nem látjuk ismerőseinknek, munkatársainknak, rokonainknak. Rejtve maradnak olyan dolgok amikről ha tudomást szerez az ember, tátva marad a szája, hogy „ezt nem gondoltam volna róla.”

Ugye ismerős ez is? Én például többször, több munkahelyemen is el tudtam képzelni 8 kollégát egy valóságshow fő szereplőinek, akik „vinnék a műsort”, meg 4 korai kieső tölteléket. Törtetők, buták, cicababák, erőcsávók, sunyik, naivak, bohémek, extrémek vannak ilyenek mindenki ismerősi körében.

Mint említettem, saját élettapasztalatuk alapján lett kitárgyalva a látott, és ezek közt néhányan igen jó elemzéseket is írtak. A fórum ugyan rég halott, elsüllyedt a net-tenger végtelen mélyére, de ezek közül sikerült nem sok ideig tartó netbányászkodás után találnom párat.

bb1_jatekoselemzes.jpg

Ilyen elemzések mentek kommentekben az első évad alatt. Jók mi? Teljesen másként látszott ez belülről, mint amit kint mutatott a TV.

bb1_jatekoselemzes_masodik.jpg

És most térjünk át ezeknek az emlékeire is.

Boldog és ártatlan idők voltak ezek, magyarok százezrei vetették rá magukat boldogan mindarra az izgalmas újdonságra amit a kereskedelmi TVk nyújtottak nekik önzetlen.

Manapság, valóságshow, kereskedelmi TV, fúj, azt sem tudom micsoda - fintorgás a menő.

Akkoriban a Big Brother volt a menő. Ezt nézték milliónyian, baráti társaságok gyűltek össze az első nagy képernyős TV-k tulajdonosainál hogy a BB összefoglalót nézzék. Amit Liptai Claudia vezetett anno. A késő estit pedig Till Attila. Big Brother magyar hangja (mert beszélgetett a lakókkal) Román Péter volt, a TV adások narrátora Kautzky Armand. (a pontosításért, javításért köszönet a BB fórumnak.) A Házba vendégként bementek, olyan nevek mint Bodrogi Gyula például. Szikora Robi, és Koltai Róbert.  De a csúcs Pataki Attila volt, aki az EDDA rajongó Pongónak és feleségének volt nagy kedvence, kiesése után találkozhattak. Pongó akkor már túl volt hírhedt Orbán-cigányozásán. Nehezen felejthető számomra Pataki idegesen vihogó arca és hangja amikor közölte a TVben hogy bár politikailag nem értenek egyet, de egy rajongójával mégis szívesen találkozik bármikor. (mert a bután cigányozás az mióta, miért politika vélemény....?)  Szegény BB Évinek, már a döntő előtt maga Reviczky Gábor színművész kívánt sok szerencsét és győzelmet, videóüzenetben, mert ő volt Évi kedvenc színésze. Manapság ugyanerre a VV+BBknél jó ha pár korábbi széria kiesett arcait össze lehet gereblyézni, akik kapucni mögül morognak be valamit a bent levőknek

Szóval, a felső kategóriás magyar hírességek világában menőarc dolog volt a Big Brotherben szerepelni, tülekedtek is érte.

Nyomatták a médiában a témát ezerrel. A kiesettek, meg aztán a végén a nyertesek járták az országot ezerrel, mindenki találkozni akart velük a haknikon, ismertek voltak, népszerűek is, bizony. Jelent meg könyv is, ez az egyetlen valóságshowról szóló könyv, amit magát a műsort készítők támogattak, Kandász Andrea írta. Megvettem anno, mostanra már nem találtam meg, de arra emlékszem, még bőven a BB1 vége előtt adták ki. Az első néhány kieső már nyilatkozhatott is benne, míg a többiek még bent játszottak. Ha jól emlékszem, Andrea már kiesett akkorra? Sok mindent megismerhetett az olvasó a játékosok addigi életéről. Már persze azt amit megengedtek a nyilatkozó rokonok, illetve amit a TV2 is úgy gondolta hogy megjelenhet a játékosairól, ugyebár.

Első résznek ezennel vége, folytatás kb. egy hét múlva, a tartalomból :

  • hogy kerültek fegyveresek a Házba

  • emlékek a játékosokról

  • és mindennek mi lett a vége, és a legvége.

Szólj hozzá!

Címkék: reality nosztalgia elmúlt2Xév

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr4214394976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
_https.