HTML

Csak úgy irkálok.....

Egyik téma adja a következőt. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, nos szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellen- vélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Kockás Magazin 58 és Kockás Magazin 59.

2018.09.09. 19:05 Sigismundus

Megint egyben lesz a véleményezés, kissé összegyűltek a rossz dolgok nyáron. Kétféle lett a két szám tartalmának felosztása. A 58-asban, egy nagy, hosszabb, 22 oldalas Agent327 mellé sok kis egy-két-három oldalas apróság került be. Ellenben a 59-es szám három hosszabb részt tartalmaz, Agent327 és Clifton mellé nagy örömömre Pif és Herkules lett a harmadik, a maguk 10 oldalával. A többi egy-két-háromlapos apróság. Ezekről írom a már szokásost, spoilerek nélkül, de kedvcsinálóként ismertetve. És megint végeztem egy kis történelmi kutatómunkát, amely nélkül Agent327 aktuális kalandja nem lenne teljesen érhető.

Kezdjük az aprókkal.

Gai-Luron és Kid Lucky rajongók örülhetnek, mindkét számba jutott kedvencükből.

Aminek én örülök az az 58-as számban Kevin a kölyök, és Cosmik Roger. Utóbbi mellé majdnem-főszereplőnek felsorakozhat Xub, a törzshelynek számító Gyűrűkeringő csaposa.

Az 58-ban szerepelt még Leonard, egy Cubitus/Porcogó nevű jegesmedve, (nem túl érdekes, inkább klasszikus). Lánglovagok, már megint a modern időkből, csak 1 oldalas Clifton, és egy Kozmikus Őrjárat, egy (szerintem remek) poénnal.

Önálló hősies kalanddal jelentkezik az 58-ban Herkules, a hős. Sajnos a kaland viszont bugyuta lett... Ellenben az 59-es kiadásban, Pif és Herkules na meg Szépalmási professzor visszatérnek a régi szép időkhöz, kalandban is, helyszínben is. Ez már tetszett!!

pif_59.jpg

Spirou és Fantasio, ők szintén klasszikusok, ugyebár, kaptak mindkét számban pároldalas történetet, az 58-as a jobb és hosszabb is. Megkedveltem őket, hosszabb kalandok is jöhetnek tőlük. Mert vannak nekik egész hosszú és komoly sztorijaik is.

spirou_59.jpg

És akkor térjünk át a nagyokra.

Green Manor, ezúttal számonként egy-egy jó történet szerepelt csak. (az 57-esben egyszerre 3 történet követte egymást) A szokásos viktoriánus rejtélyek, félhomály, úriemberes megoldások.

Clifton ezredes az 59-ben megmutatta végre micsoda bűnfelderítő is ő. Utazása az 1960-as évek elmaradott, kísértet járta angol vidékére, hogy egy régi rendőrbajtársat megtörő rejtélyre derítsen fényt. Tetszett a sztori, a rajzok, a karakterek. És a fordítás is, mindent elkövettek hogy, khm, meglehetősen, ha szabad mondanom, választékos és visszafogott legyen. Úgy, ahogy egy angol úriember társalog. Ahogyan azt mi elképzeljük.

clifton_59.jpg

Na és a nagyágyú a végére, Agent327.

Martin Lodewijk megint lenyűgözőt alkotott. Ezúttal Ejzenbrot ügynökké válása, és első közös akciója a Főnökkel a történet. Mindez a második világháború végén, és a hidegháború legelején. Hát jól tartják magukat.

Kapunk történelmi ismertetőt Hollandia 1940-es németellenes harcáról, és az 1948-as Berlinről, közvetlen a blokád idejéből. Az akciójelenetek látványosak, részleteikben kidolgozottak. (B-24-es kontra Messerschmitt 110-es!) Tele van a korra jellemző pop-kulturális utalásokkal, poénokkal. Tetszik, hogy Loedwijk mer kedvesen tréfálkozni Hollandiával, sőt magával a holland királyi családdal is.

agent327_59.jpg

És akkor most jöjjön az ígért történelmi magyarázó kutatás eredménye. Innentől már konkrétabb történet ismertetésre is szükségem van, így csak az olvassa aki már ismeri az 59-es számot, és érteni is szeretné a végét. Vagy akit nem zavar a kis spoiler.

Szóltam...

A Főnök és Ejzenbrot Berlinben elrabolt holland államtitkokat keresnek, és közben rá bukkannak egy náci levéltárra a Reichstag Bunkerének romjai közt. És itt fedezik fel az úgynevezett Helytartólevél (Stadhoudersbrief ) egy szakadt másolatát, amely Hollandia második világháborús nagy rejtélyeinek és legendáinak egyike. Állítólag még 1941-ben Hitler küldte Angliába Rudolf Hess-el,(a második világháború egy másik nagy rejtélye)  a már oda menekült Bernhard holland hercegnek. Az állítólagos levélben Hitler Hollandia helytartói posztját ajánlotta fel állítólag a német származású hercegnek, aki korábban jó kapcsolatban állt a nácikkal (bátyja egyenesen katonatiszt volt a Wehrmachtban). Nem így lett, sőt a herceg aktívan harcolt az emigráns holland erők élén, a németek ellen. 1948-tól pedig, felesége Julianna hercegnő lett a királynő. Az állítólagos levél legendája az 1970-es években bukkant fel, de mindenki csak látta régebben, példány nem került elő azóta sem. 2004-ben, Julianna és Bernhard halálának évében került elő újra a téma jobban, Loedwijk nem véletlen választotta ezt a témát aktuális képregényének. És bármennyire is szabadon tréfálkozik a királyi családdal, ő sem azt sugallja hogy a herceg elfogadta volna az ajánlatot.

Nos ennyi a Helytartólevél története.

S hogy mi várható a 60-as számban? Lesz Kevin és Cosmik Roger (jessz-jessz-jessz) Green Manor és Spirou, (jessz-jessz). Valamint Herkules, Cubitus, Leonard és Kid Lucky. Meg az elmaradhatatlan Gai-Luron. És alighanem a nagyágyú, Blueberry.

Szólj hozzá!

Címkék: francia képregény titkosszolgálat kockás magazin II vh

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr1914231403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
_https.