HTML

Facebook oldaldoboz

Csak úgy irkálok....

Egyik téma adja a következőt, van itt minden. Alternatív és valós történelem. Saját vélemények sokak kedvenc könyveiről, filmjeiről. Ismertető alig ismert, de érdekes filmekről, könyvekről. Némi amerikai foci, némi sci-fi. Retró, Közelmúlt, és Jelenkor. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellenvélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Utolsó kommentek

Külső feed

Houston we have a problem

Kockás Magazin 58 és Kockás Magazin 59. - UPDATE- Szavazás (2019.04.08).

2018.09.09. 19:05 Sigismundus

Megint egyben lesz a véleményezés, kissé összegyűltek a rossz dolgok nyáron. Kétféle lett a két szám tartalmának felosztása. A 58-asban, egy nagy, hosszabb, 22 oldalas Agent327 mellé sok kis egy-két-három oldalas apróság került be. Ellenben a 59-es szám három hosszabb részt tartalmaz, Agent327 és Clifton mellé nagy örömömre Pif és Herkules lett a harmadik, a maguk 10 oldalával. A többi egy-két-háromlapos apróság. Ezekről írom a már szokásost, spoilerek nélkül, de kedvcsinálóként ismertetve. És megint végeztem egy kis történelmi kutatómunkát, amely nélkül Agent327 aktuális kalandja nem lenne teljesen érhető.

Kezdjük az aprókkal.

Gai-Luron és Kid Lucky rajongók örülhetnek, mindkét számba jutott kedvencükből.

Aminek én örülök az az 58-as számban Kevin a kölyök, és Cosmik Roger. Utóbbi mellé majdnem-főszereplőnek felsorakozhat Xub, a törzshelynek számító Gyűrűkeringő csaposa.

Az 58-ban szerepelt még Leonard, egy Cubitus/Porcogó nevű jegesmedve, (nem túl érdekes, inkább klasszikus). Lánglovagok, már megint a modern időkből, csak 1 oldalas Clifton, és egy Kozmikus Őrjárat, egy (szerintem remek) poénnal.

Önálló hősies kalanddal jelentkezik az 58-ban Herkules, a hős. Sajnos a kaland viszont bugyuta lett... Ellenben az 59-es kiadásban, Pif és Herkules na meg Szépalmási professzor visszatérnek a régi szép időkhöz, kalandban is, helyszínben is. Ez már tetszett!!

pif_59.jpg

Spirou és Fantasio, ők szintén klasszikusok, ugyebár, kaptak mindkét számban pároldalas történetet, az 58-as a jobb és hosszabb is. Megkedveltem őket, hosszabb kalandok is jöhetnek tőlük. Mert vannak nekik egész hosszú és komoly sztorijaik is.

spirou_59.jpg

És akkor térjünk át a nagyokra.

Green Manor, ezúttal számonként egy-egy jó történet szerepelt csak. (az 57-esben egyszerre 3 történet követte egymást) A szokásos viktoriánus rejtélyek, félhomály, úriemberes megoldások.

Clifton ezredes az 59-ben megmutatta végre micsoda bűnfelderítő is ő. Utazása az 1960-as évek elmaradott, kísértet járta angol vidékére, hogy egy régi rendőrbajtársat megtörő rejtélyre derítsen fényt. Tetszett a sztori, a rajzok, a karakterek. És a fordítás is, mindent elkövettek hogy, khm, meglehetősen, ha szabad mondanom, választékos és visszafogott legyen. Úgy, ahogy egy angol úriember társalog. Ahogyan azt mi elképzeljük.

clifton_59.jpg

Na és a nagyágyú a végére, Agent327.

Martin Lodewijk megint lenyűgözőt alkotott. Ezúttal Ejzenbrot ügynökké válása, és első közös akciója a Főnökkel a történet. Mindez a második világháború végén, és a hidegháború legelején. Hát jól tartják magukat.

Kapunk történelmi ismertetőt Hollandia 1940-es németellenes harcáról, és az 1948-as Berlinről, közvetlen a blokád idejéből. Az akciójelenetek látványosak, részleteikben kidolgozottak. (B-24-es kontra Messerschmitt 110-es!) Tele van a korra jellemző pop-kulturális utalásokkal, poénokkal. Tetszik, hogy Loedwijk mer kedvesen tréfálkozni Hollandiával, sőt magával a holland királyi családdal is.

agent327_59.jpg

És akkor most jöjjön az ígért történelmi magyarázó kutatás eredménye. Innentől már konkrétabb történet ismertetésre is szükségem van, így csak az olvassa aki már ismeri az 59-es számot, és érteni is szeretné a végét. Vagy akit nem zavar a kis spoiler.

Szóltam...

A Főnök és Ejzenbrot Berlinben elrabolt holland államtitkokat keresnek, és közben rá bukkannak egy náci levéltárra a Reichstag Bunkerének romjai közt. És itt fedezik fel az úgynevezett Helytartólevél (Stadhoudersbrief ) egy szakadt másolatát, amely Hollandia második világháborús nagy rejtélyeinek és legendáinak egyike. Állítólag még 1941-ben Hitler küldte Angliába Rudolf Hess-el,(a második világháború egy másik nagy rejtélye)  a már oda menekült Bernhard holland hercegnek. Az állítólagos levélben Hitler Hollandia helytartói posztját ajánlotta fel állítólag a német származású hercegnek, aki korábban jó kapcsolatban állt a nácikkal (bátyja egyenesen katonatiszt volt a Wehrmachtban). Nem így lett, sőt a herceg aktívan harcolt az emigráns holland erők élén, a németek ellen. 1948-tól pedig, felesége Julianna hercegnő lett a királynő. Az állítólagos levél legendája az 1970-es években bukkant fel, de mindenki csak látta régebben, példány nem került elő azóta sem. 2004-ben, Julianna és Bernhard halálának évében került elő újra a téma jobban, Loedwijk nem véletlen választotta ezt a témát aktuális képregényének. És bármennyire is szabadon tréfálkozik a királyi családdal, ő sem azt sugallja hogy a herceg elfogadta volna az ajánlatot.

Nos ennyi a Helytartólevél története.

UPDATE Szavazás.

S hogy mi várható a 60-as számban? Lesz Kevin és Cosmik Roger (jessz-jessz-jessz) Green Manor és Spirou, (jessz-jessz). Valamint Herkules, Cubitus, Leonard és Kid Lucky. Meg az elmaradhatatlan Gai-Luron. És alighanem a nagyágyú, Blueberry.

Szólj hozzá!

Címkék: francia képregény titkosszolgálat kockás magazin II vh

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr7914231403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
_https.