HTML

Csak úgy irkálok.....

Egyik téma adja a következőt. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, nos szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellen- vélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Magyarírók. - könyvajánlók az elmúlt40év, elmúlt2Xévről.

2017.10.15. 18:08 Sigismundus

Pár éve elkezdtem rajta gondolkodni, a magyar filmekben sorozatokban nem nagyon mernek az elmúltnegyvenév, meg az elmúlthuszontöt/hétévről forgatni. Kitárgyalni, bemutatni, feldolgozni hogy is éltük meg ezt valójában. Nem a véresvöröselnyomásvoltvégig-féle visszaemlékezők szerint, akik azt akarják elmesélni az újabb generációknak, hogy a korai ötvenes évek 1989-ben értek csak véget. Nem is a múltrendszerben jól kitanított politikusok, a jól kitüntetett, támogatott írók-szinészek-zenészek szerint, utólag, hogyan is értek el sikereket akkor.

Már írtam korábban, hogy a kilencvenes évek elején érettségiztem, ez volt az első időszak amikor a magyar és világtörténelemről a tanáraink számára is kiderült hogy más lehet mint ahogy tanították nekik. Aztán ezen fellelkesedve történelemtanárnak is tanultam, megismertem Gaddis könyvét, és az oral history fogalmát. És már korán elterveztem hogy majd én milyen újszerű módszerekkel fogom majd az 1945 utáni történelmet megismertetni, (és nem tanítani, hiszen az azt jelentené hogy csak egyféle álláspontot, az épp aktuális tankönyvit taníthatnám. Ami ugye változhat évenként, és változik is) a fiatalokkal ha tanítok majd. Azt javaslom a diákoknak, kérdezzétek meg szüleiteket nagyszüleiteket, ők hogy élték ezt meg valójában. Alighanem gyorsan kirúgtak volna.

Hát, ha a mai magyar filmesek nem sietnek feldolgozni bemutatni, mi a helyzet kortársainkkal, írókkal ?

És elkezdtem célzatosan keresni ilyeneket. Hát akadt jó néhány, elkezdtem gyűjteni is azokat amelyek megtetszettek, vagy több jó kritikát is olvastam róluk. Elég vegyes lett a gyűjtemény, nem állítom mind a legigényesebb, sokféle a műfajuk is, de én nem vagyok egy esztéta vagy kritikus. Csak egy érdeklődő, 40 éves magyar, akit dühít hogy honfitársai mennyire másként tudnak/akarnak visszaemlékezni akár pár évvel azelőtt történtekre is. Ez egy saját gyűjtés.

Szóval ezek a könyvek közül ismertetek majd néhányat, nem is időrendi sorrendben haladok majd, hanem ahogy lesz kedvem az egyikhez vagy másikhoz. Mai magyar írók, kortársaink, akik valamilyen könyvükben valamilyen módon az apák nagyapák korával foglalkoznak.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem országdiagnózis magyarirók elmúlt40év elmúlt2Xév

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr8012986010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
_https.