HTML

Csak úgy irkálok.....

Egyik téma adja a következőt. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, nos szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellen- vélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

E. M. Nathanson – Egy Piszkos Háború / A Piszkos Tizenkettő folytatása – történetismertetés. - I.

2017.10.03. 17:20 Sigismundus

Az írót és művét röviden ismertető posztban ugyan ajánlottam figyelmébe mindenkinek mert jó, és alapos igen komoly anyaggyűjtést végzett Nathanson, a nevek események, helyek hitelesek.. De rájöttem közben, hisz ez egy egyszer kiadott könyvről van szó amit beszerezni nehézkes lehet! Így döntöttem, megírom részletesen is a sztorit, akit érdekel itt olvashatja. De mivel ez egy akciódús történet, bitang hosszú még a kivonata is, ezért 3 részben mesélem el.

I.

Reismann Távol-Keletre áthelyezését egy rövid látogatás előzi meg a már felszabadított Párizsban, hangsúlyozandó, őrnagyunk kedveli a franciákat. Majd irány Kelet, egész pontosan Burma, 1944 második fele. Első akciója egy ejtőernyős ugrás, egy titkos bevetésen lévő kachin alakulathoz. Sürgős az ügy, a kachinok nem a japánok ellen, hanem a kínaiak ellen készülnek, és azért Reismannt küldik, mert a vezetőjük, Linc Bradford százados, régi ismerőse, talán tud a lelkére beszélni. Az ugrás jó helyre történik, de Bradford hajthatatlan. Elmeséli Johnnynak hogy míg kachinjai a japánok ellen harcoltak, a hátországi falvaikat Kuomintang katonák – valamelyik határvidéki hadúré – fosztották ki ópiumért. Így most ők visszavágnak. Johnny jön velük vagy marad egy fához kötve? Johnny jön, nem mert meggyőzték hanem mert lát még esélyt a megállításra. Menetelés közben megismerkedik a kachinokkal, köztük Bradford védencével, az ifjú Bo Szannal. Aki amúgy egy törzs főnöke lenne, csak épp a teljes faluját kiírtották a japánok, így nincs min uralkodnia.

map_of_shan_states1917.png

Átkelnek a Salween folyón Kínába, és nagyon készülnek egy határvidéki helyőrség ellen. Reismann mivel nem tudja lebeszélni őket, legalább egy gyors üss-és-fuss akcióra tesz javaslatot, amiben részt is venne. Terv elfogadva, lecsapnak a helyőrségre, a nem túl acélos kínai védelmet elsöprik, felrobbantanak ezt-azt és tűnés elégedetten. A Salween folyónál átkelés közben megjelenik felettük egy kétmotoros bombázó, elégedetten ismerik fel hogy B-25-ös, csakhogy ezen nincs felségjel, sem számozás!! A gép bombákat dob rájuk, meg géppuskáz, majd távozik- Linc Bradford és sok kachin holtan marad a parton..

kachin-patrol-cros_3483000b.jpg

Később, Kunmingban. Ide repült tovább Reismann, miután kimagyarázta magát a calcuttai OSSnél, hogy ő csak a már visszavonuló kachinokkal találkozott, akiket egy erős japán erő tizedelt meg. Kínába viszi a sebesült Bo Szant, mint tolmács és gerillaspecialistát, valójában kissé átveszi Bradford atyáskodását a srác felett. A reptéren találkozik régi ismerősével, a szintén OSSes Sam Kilgore alezredessel. Aki figyelmezteti, a burmai sztorit még most sem hiszik el Reismannak, és hogy az OSSnek Kínában új főnöke van. Politikai okból leváltották a gyanakvó veterán Waingrove tábornokot és egy Ludlow nevű hadi-tengerészt neveztek ki helyette, akinek semmilyen hírszerzési ismeret nincs... Egy nagyhatalmú kínai tábornok, Taj Li kérésére történt mindez, aki olyan mintha az USÁban ő vezetné a hadügyet, igazságügyet és az FBI-t egyszerre.

Tovább Csungkingba, a Kuomintang jelenlegi fővárosába, mert Reismannak pont Ludlownál kell bejelentkeznie szolgálatra. Egy gyanús kínai, Liu őrmester fogadja, akivel előbb elviteti Bo Szant egy katonai klinikára, amit egy öreg haditengerész orvos, Dr Briggs vezet. A késés miatt viszont Ludlow csak másnap fogadja. Sebajj, Reismann megkeresi Katherine-t régi szerelmét, aki itt él, amerikai misszionáriusok gyermekeként született ide. A lányt azonban tolószékben találja, kiderült hogy nemrég brutálisan összeverték banditák. Elmeséli Johnnynak, hogy Waingrovenak dolgozott fordítóként, és azt kezdték kideríteni hogy több kínai vezető összejátszik a japánokkal, szabotálják az OSS akcióit is. Minden kínai követségen van egy japán kém, a kínai tábornokok pedig csak gyűjtik az USÁból jött hatalmas fegyverszállítmányokat de nem használják a japánok ellen. Taj Li pedig hatalmas pénzeket kaszál mindezen, az ópiumon, fegyvereken híreken, régi sanghaji bűnözőkből áll a titkosrendőrsége. Waingrove-t ezért váltották le, Katherine-t ezért nyomorították meg.

Másnap Ludlownál jelentkezik őrnagyunk, de a haditengerésznél sikerül kimagyaráznia magát (vagy csak a másikat nem érdekli semennyire az OSS amit vezet ) mindenesetre visszaküldi Kunmingba, mert az igazi akciókat onnan, Kilgore irányítja.

piszkos_haboru_4.jpg

Kunming, Bo Szan kórházban lábadozik, Johnnyt pedig Sam összeismerteti egy annamitával, Tong Van Soval, ővele kellene együtt dolgoznia Francia-Indokína ügyekben. Tong kedélyes öregúr, franciás műveltségű, hamar megtalálják a közös hangot. Bemutatja két munkatársának is, Thi egy agresszív fiatal srác, Mai egy vonzó okos lány, műveltek, jó családból valók., Szervezetük a Vietnam Doc-Lap Minh célja, kiűzni a japánokat Indokínából, és a franciákat rábeszéléssel rávenni ugyanerre. Ez így nagyon általánosan hangzik, de Reismann nem is erőlteti nagyon, tudja, mindennek eljön az ideje. Arra azért hamar rájön, hogy vannak kínai kommunista kapcsolataik is. De belemegy, hogy rádióhálózatot épít ki nekik, elmegy velük délre egy teherautó fegyverrel. Kilgorenak tetszik az ötlet, jóváhagyja a fegyvereket, majd az indulás előtti éjszakára meghívja magához Resimannt. Van egy remek kínai villája minden jóval, meg két engedelmes kínai lánnyal. Evés ivás közben, de még szex előtt megkéri Johnnyt nézzen körül ott lent délen, ha valami üzleti lehetőség adódik azt sem felejtse el észrevenni. Mert Samet érdekli az ilyesmi is. Johnny bólogat erre, és cserébe kéri hogy a Piszkos Tizenkettő (persze nem árulja el mifélék voltak ők) túlélőit hívják ide Kínába, Sam ebbe belemegy.

Reismanék elindulnak délnek, közvetlen a határ előtt egy kis szertartás történik. Annamita szokás hogy nagy vállalkozások előtt új nevet vesz fel a vezető, Tong Van So is így tesz, mostantól az ő neve Ho Shi Minh, a Világosságot Hozó.

Szólj hozzá!

Címkék: kína könyv francia titkosszolgálat katonai nathanson II vh

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr3412911799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
_https.