HTML

Csak úgy irkálok.....

Egyik téma adja a következőt. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, nos szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellen- vélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

A Hatalom útvesztői - Gry uliczne / lengyel titkosszolgálat - filmeshogyvolt.

2017.09.21. 19:07 Sigismundus

Kezdésnek egy 1996-ös film, a Hatalom Útvesztői. (Gry uliczne / Utcai játékok a Google Fordító szerint) A hetvenes-nyolcvanas évek ellenzéki mozgalmai, besúgók, tartótisztek, és máig működő belügyes kapcsolatrendszerek a témája. Áruba bocsájtott akták, zsarolás, eltussolás. Bólogathat a magyar olvasó, ó, hogy ez neki ismerős, pont mint nálunk. Hát nem. Az igazság az hogy mi magyarok még be sem kanyarodtunk arra az útra amin a lengyelek már végigmentek.

pias.png

Bevezetésképen, Lengyelország 1945-1989 közti történelme keményebb volt mint Magyarországé. Itt 1956 után 33 évig elfogadta a lakosság Kádár Jánost és az ő nyugati hitelekből finanszírozott kispolgári életérzését. Lengyelországban hiánygazdaság volt, és az 1956-os poznani felkelés után fellázadtak még 1968-ban, 1970-ben 76-ban, majd 1980-ban is. A rendszer fenntartását a hírhedt rohamrendőrség a ZOMO, és a Belbiztonsági Minisztérium támogatta. A munkások és az értelmiség ellenzéki mozgalmainak is kellett némi idő míg (csak egy időre, a rendszerváltás utánig) összefogtak. Majd jött 1989 és Lengyelországban is tárgyalásokkal adták át a hatalmat, és a nagy felelősségre vonások elmaradtak. De volt egy komoly átvilágítás, amiben a belügyes tisztek múltját nézték át, és aki részt vett erőszakos, vagy törvénytelen műveletekben, azt elbocsájtották. Itt egyenlőre megállt a dolog, és máig tartó vádaskodás és alkudozás vette kezdetét. Kiderült magáról Walesáról is hogy aláírt.

Történetünk idején, pedig az a lengyel helyzet, hogy 1993-ban bukott meg egy volt ellenzéki hátterű kormány mert az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát tervezték, őket egy volt állampárti hátterű koalíció követte. Majd némi alkudozás után 1995-re a volt állampárti miniszter, Alexander Kwasnewski lett a köztársaság elnöke.

Hogy miért is vannak akkor követendő példaként említve a lengyelek? Egyrészt a félmunka is többet ér annál amit még el sem kezdtek. 

Másrészt pedig, kurvajó filmeket mernek csinálni róla, a feltáratlan, köztük élő múltról, a jelenről.

Na megvolt a történelmi háttér felvázolása, remélem linkek elolvasva ? Fontosnak tartom hogy képbe kerüljünk, hol vagyunk és mikor vagyunk.

Filmeshogyvolt indul.

Varsó, 1995. Üres gyárcsarnok, keményfiúk gyülekeznek, harcművészkednek, néha egyet-egyet elszólítanak, felvételi egy őrző-védő céghez. Sorra kerül egy szépfiús külsejű is, akit az árnyékban üldögélő bunkóképű főnök azonnal el is hessegetne, de annak keményfickós fellépése és pár börtön-referenciája miatt inkább munkát ajánl végül. Kint a szépfiú egy furgonba pattan és összenevet egy eddig kamerát és és a szépfiún elrejtett mikrofont felvevő magnót kezelő sráccal. Ők ketten, Jan Rosa riporter, és Witek operatőr, egy új varsói kereskedelmi TV fenegyerekei. Mindenbe beleütik az orrukat, pimaszok, és élvezik a munkájukat. Kissé alábbhagy a kedvük amikor a felvételen megismerik a bunkó főnököt, volt belügyes majd 1990 után is a Cégnél maradt. Egy reptéren már összevitáztak korábban.

witek_es_rosa.jpg

Witek és Rosa.

Sebaj irány a szerkesztőség, ahol Rosa megcsinálja a felkonf-anyagot, az őrző-védő cég valójában Semtexel is kereskedik, akár terroristáknak is, és hát felvételre került ahogy egy magát börtönviseltnek nevező fickót felvesznek... Rosa elégedett, ekkor ad neki a titkárnő egy névtelen borítékban neki küldött videót. A felvétel pár mondat, egy arcát árnyékban tartó köpcös középkorú férfit felháborít hogy Makowski szenátor a lehetséges köztársasági elnökjelölt. Szerinte Makowski Ketman néven a belügy titkos ügynöke volt és felelősség terheli egy diák Stanislaw Pyjas, 1977-es halálában. Jan kikéri hírszerkesztője Andrzej véleményét, de igazából másnap már szabadságára menne, anyjához Amszterdamba (A színész, Redbad Klijnstra-Komarnicki, valóságban is holland-lengyel születésű). Andrzejnek viszont - aki maga is benne volt az ellenzéki mozgalmakban – mond valamit a videó. Pyjas halála volt a mérföldkő az addig csak divatos értelmiségi-diák ellenzékeskedésnek, innentől vált újra véresen komollyá a politizálás, amióta véget értek ötvenes évek. A hivatalos nyomozás szerint részegen elesett és betört a feje, de belügyesekre nem terjedt ki a vizsgálat. Volt a temetésen tiltakozó tüntetés is, és még pár éve épp Makowski szervezett tüntetést a gyilkos kiderítésére. Andrej utálja a szenátort, és szerinte az ügynökök és volt funkcik átmentett hatalma irányítja az országot. Rosa és Witek megmosolyogják az összeesküvés elméletet, de hajlandóak beszélni a szenátorral.

Meg is lepik egy kiállításon - Makowski művészettörténész is – a szenátor eleinte anekdotázik a diákéletről, és hogy a belügy ölte meg Stasek barátját mert nem akart besúgó lenni. Ekkor megmutatják neki a videót amitől már kiesik a nyugalmából a szenátor úr. Előbb az adásengedély bevonásával fenyegetőzik, amit a két srác kiröhög. Végül annyit csak elmond Makowski, hogy Stasek névtelen leveleket kapott amelyben besúgónak nevezték, ő naivan bevitte az ügyészégre és nyomozást kért, majd 3 nap múlva meghalt..

makowski_1.jpg

Makowski szenátor úr.

Jan és Witek az eredményes napot némi piálással és füvezéssel ünneplik meg, reggel viszont Andrej telefonja ébreszt keményen. Makowski járt már nála, a közös ellenzéki múlttal próbált érvelni, meg hogy ő középen áll ezért minden irányból lőnek rá. Szóval leállítani akarta őket. Úgyhogy srácok, úgy érzem irány nektek Krakkó, van ott valami.. Most van Pyjas halálának évfordulója, tüntetnek is ott. Rosa átíratja a jegyét és irány Krakkó! 

tuntetes.jpg

Krakkó, Egyetemváros, a Szewska utca. A tüntetés pár szórólapos, meg bömbis fiatal, és Pyjas szomorú mamája, a kapualj helyén ma sportcipőbolt. Ez bizony édeskevés, Witek szerint kár erre a film, Rosa szerint sem sok minden lesz ebből. Ígéretesebb viszont Andrej régi ismerőse Maria. Vonzó harmincas, egy értelmiségi pinceszínházban találkoznak, a nő elárulja, ő vezette a lengyel rendszerváltáskor a krakkói elhárítás átvilágítását. Van is egy notesze tele adatokkal, megadja hát egy bizonyos Koral nevét, aki pozitív lett, így elbocsájtották. Kedvenc vallatási módszere a herezacskók puszta kézzel szorongatása volt..

anna_rosa_1.jpg

Maria. 

Koral továbbra is eszményítheti a testeket, egy lerobbant külvárosi edzőtermet vezet manapság. De nem egy észlény, bedől Witek jó öreg kikapcsoltuk-a-kamerát-beszélhet trükkjének, Rosa kamujának (az én apám is ilyen meghurcolt belügyes) és beszél. Sápitozik, kár hogy 77-ben őket belügyeseket nem vizsgálták, mert akkor tudta volna igazolni hogy neki nincs köze Pyjashoz. Aki amúgy nem volt besúgó, addigra már tudtak a diákmozgalmakról mindent de mindent.. Vagyis másvalaki volt a besúgó... de hogy ki, azt Koral nem tudja, ő nem foglalkozott undorító dolgokkal. Az ilyet kis csicska beosztottja Pasieka végezte.. aki mostanára Bankár Úr lett, és büdös már neki a régi bajtárs. 

koral.jpg

Koral, aki nem tett semmit, nem tehet semmiről.

Úgyhogy a srácok maradnak, szobákat vesznek ki egy furcsa hotelben, és irány a pinceszínház. Maria valami fura pantomines csoport tagja, az előadás valami korai globalizáció-multi kritikus vagy kései tekintélyuralmi-hatalomfitogtatás kritikus értelmiségi performance. Aztán Jan Pasiekáról kérdezi Mariát, kiderül a bankár is a közönségben ült, lelkes művészetpártoló. Majd a nő bemutatja Tadeusznak, a kissé piás írónak, aki Pyjas barátja és kollégiumi társa volt. Ő mindjárt kis kötekedéssel kezdi a TVből ismert riporterrel a csevejt, de Rosa nem marad adós, visszakérdez, miért Pyjas halt meg és nem te?. Ez hatott, az író visszavesz, és Makowski sztoriját ismétli meg. A diákellenzékiek anno névtelen leveleket kaptak, melyben Pyjast besúgónak nevezte valaki. Ezt nem hitték el, de a levelekben sok olyan igaz részlet is volt amiből kiderült, valaki közülük diktálta a levélírónak.. Stasek makacs volt, keményfejű, bevitte az ügyészségre és feljelentést tett.

piyas.jpg

Stanislaw Pyjas, valódi fényképe.

Tadeusz aztán meghívja késő estére magukhoz Jant és Mariát, felesége Anna sem bánja hogy késő éjjel vendégeket kell fogadni. Ő is jól ismerte Pyjast, kedvelte. Tadeusz kissé kurvanyázik a rendszer miatt, hogy a Solidaritas miniszterei a volt belügyeseket jó szakembernek nevezik, ez lett belőle !..  Mire Rosa könnyedén megjegyzi, az író csak szeret boldogtalan lenni.. Majd Mariára kezd nyomulni, akinek be is jön egy ideig ez, de a lakása előtt lekoptatja a fővárosi bunkót.

Úgyhogy a magányosan töltött éjszaka után lecsapnak Pasieka bankárra. Aki rohadt magabiztos, nem tagadja belügyes múltját, kérdezzenek tőle bátran kamera előtt is akár. Szerinte a bolond Koral akarja bemártani őt mert nem adott neki kölcsönt, valójában a heremorzsoló volt a besúgóakták kezelője. Őt, Pasiekát egy újabb volt belügyes Sipkin tudja igazolni. Az igazi gyilkosok mások voltak szerinte, piti bűnözők. Rosa kérdezzen rá a piacon Olewichre a bokszolóra, aki akkoriban 100 dollárt kapott valamiért... Ketmanról meg nem tud semmit.

pasieka.jpg

Pasieka aki sokra vitte.

Koral váratlan szabadság miatt zárva van, mikor a TVsek távoznának, két zsaru állítja meg őket, úgymond rutinellenőrzésre, a régi idők hangnemében. Utána irány Sipkin lakása, közben Witek észreveszi, hogy a zsaruk ellopták a legutolsó felvételt a kamerából, a Pasieka interjút...szerencse van másolat. Sipkin még az ajtón át sem hajlandó nyilatkozni, csak korai halált kíván a kérdezőnek. A szállodában Witek kissé kiborul, mert a szobáját is felforgatták. Üvöltözik kissé Jannal, de végül megbékél hogy maradjanak.

jan_witek.jpg

Másnap, öreg piaci fószerokat kérdez végig Rosa, és kiderül hogy Olewich tehetséges bokszoló volt anno, de fogadott is, és valutázgatott, a Szewska utcában. És szerette az italt is majd lezuhant egy lépcsőházban aztán.. Hogy hol? Valami Lepikéknél. A cím egy lepukkant bérház ahol egy lakó utálhatta Lepikéket rendesen mert szerinte nem magától esett neki a bokszoló az ötödiken a korhadt korlátnak. Majd a szomszédháborúk önelégült győzteseként elmondja, a spicli Lepikék nem laknak már itt, továbbálltak egy még leprább nyomortanyára. Az új címen már csak özvegy Lepikné lakik, egy lerobbant piás banya, aki a sokadik sör után is azt mondja, Olewich jó haver volt, feketézett, nekik is adott belőle, de magától zuhant le részegen. Az ő drága férje egy angyalarcú ember volt, senkinek nem tudott ártani, mutatja is a fényképét.

ven_banya.jpg

Irány egy öreg krakkói ügyvéd, ő képviselte anno a Pyjas családot. Pedáns öregúr, emlékszik mindenre. Pyjas nem az eredeti leveleket vitte be az ügyészségre a feljelentéséhez, csak másolatokat. A belügy szerinte megijedt, hogy lebukik a besúgójuk, és ki akarták szedni Pyjasból hol vannak a levelek. Már a halála után jelentkezett az ügyvédnél egy másik diák, Pietrasko, és jó személyleírást adott egy ismeretlenről akivel a halála éjjelén Stasek távozott a kollégiumból.

lepik_1.png

Pietrasko később a Visztula folyóba fulladt... Megoszt az öreg Rosával egy, a korabeli ellenzék körében élő szóbeszédet, miszerint ha egy belügyes tiszt vagy ügynök valahol az országban közel kerül a lebukáshoz, a varsói központból küldtek le valakit helyben elvarrni a szálakat.. Létezett egy ilyen különleges központi védőegység.. Tanú nincs, vagy halott.. Staseknek azért kellett halnia mert ragaszkodott a joghoz egy jogtalan államban, mint Kaffka Perében.. Az öreg ezért tiszteli Makowskit, mert az Stasek halála után mert egy tiltakozó felvonulást szervezni anno.

maria_rosa_bor.jpg

Vissza este a szállodába, ahol Maria várja Rosát egy üveg borral. Épp belekezdenek az iszogatásba, amikor Witek hívja szobatelefonon, hogy szenzációs dolgot vett észre, rohanjon... Rosa meg, a hülyéje, elnézést kér egy perce, és rohan. Hát azt fedezte fel Witek - akinek jobb az arcmemóriája – a felvételeken hogy az angyalarcú Lepik fényképe kiköpött mása a Pietrasko általi fantomképnek... Összeáll a dolog, Lepik hívja ki Staseket a koleszból, a belügyesek hallgatnák ki, de ő makacs volt, Olewich a bokszoló nekiesik, és túlzásba esik... A holttestet egy kapualjba dobják, majd Lepik lelöki a bokszolót... A TVsek elégedetten néznek egymásra, van sztori, maradnak. Jan visszamegy a szobájába ami közben üres lett mert Maria nem az a nő aki hagyja magát megváratni.

lepik_2.png

Egy újabb magányosan töltött éjszaka után másnap irány egy újabb volt belügyes tiszt, bizonyos Kuna. Manapság egy ócska portási állása van egy múzeumban – a művészetpártoló Pasiekának köszönhetően. Csak az első pillanatban lepődik meg a Pyjassal kezdődő kérdésen, majd kimennek a folyópartra inni Rosával. De keményen, vizespohárból az üveg vodkákat a napsütésben. Kuna eleinte Pasiekát a sunyit szidja, aki őt a kétdiplomás tisztet egy ilyen állással vette meg... majd beszél, elmondja hogy a Pyjas gyilkosság utáni reggelen felhívta egy saját besúgója bizonyos Ruzka, aki szintén a Szewskán feketézett. És elmondta, látta amint Olewich egy kocsiból egy holttestet rakott ki egy kapualjban.. Pyjast máshol ölték meg. De meghalt később Ruzka is, ollóval döfték le. Ezt már nem bírta elviselni Kuna lelkiismerete, keményen piálni kezdett már szolgálatban is. De ennél többet nem mond az ügyről, neki a szolgálati titok az szolgálati titok. Ketmanhoz viszont ad egy tippet, régi haverja Nadalny, még a cégnél dolgozik, az archívumban, ha valaki ő tud a Ketman aktáról.

jan_kuna.png

Megint egy újabb név, a macskajajjos Rosa találkozót beszél meg, meghívják megint egy újabb lerobbant krakkói bérház lakásába. Nadalny szívélyes, köpcös középkorú. A Ketman akta nem probléma, csak az árat beszéljék meg, Rosa adja át az összes felvétel másolatát amit készített. Figyelik egy ideje, vele mindenki őszinte... Jan elgondolkozva kinéz az ablakon és meglátja Tadeusz és Anna lakását innen. Összeáll a kép, ez egy ügynöklakás, ideális megfigyeléshez, Nadany hangját is felismeri, ő készítette azt a videót, és meg akarja zavarni pár volt belügyes társa mai pozícióját.. Jan közli a fickóval, nem lesz besúgó... Igen? Akkor hagyja el Krakkót, mondjuk egy órán belül.

nadalny.png

Jan inkább Annáékhoz megy és a szemközti lakásról kérdez. Anna szerint egy diák barátnőjük lakott ott akit Pyjas is és Makowski is nagyon kedvelt, Kaska. Ma Varsóban lakik, megadja a címét, ő is sokat tud mesélni. Befut Tadeusz is, már megenyhültebb, csak Makowskit szidja a karrieristát. Pyjas barátjaként bejáratos lett a komolyabb ellenzéki csoportokba, majd onnan az országos politikába. Jant és Witeket viszont sajnálja hogy nincs ideáljuk, csak a szenzáció, némi pénz meg egy jó dugás, ez az ő generációjuk.

Nagy nap ez a mai, ma adják le a TVben a Semtexes anyagát Rosának. Ő merész lesz, találkozót beszél meg a ma nagy hatalmú Pasiekával. Mert Nadalnytól megtudta hogy megfigyelik őt kikkel beszélt, de azt nem tudják hogy kitől mit tudott meg. A bankárt azzal vágná át, hogy nála van Ketman anyaga amit át is adna némi ellenszolgáltatásért. Pasieka elégedett, ugyan azt állítja, hogy a Ketman anyag nem, nem fontos, csak átverni akar pár régi kollégát. Azért lazán felajánl egy saját TV csatornát Rosának. De neki nem ez kell, hanem a Varsóból leküldött tiszt neve, aki elvarrta anno a szálakat. Na itt már megkeményedik a jovális művészetpártoló tekintete és szó nélkül távozik. Mivel nem sikerült a Nagy Blöff, Jan kissé megfáradt lélekben. Elmegy Maria lakásához, megvárja, amíg az hazaér és beengedi, majd minden szobában dugnak egyet, más-más pozitúrában.

anna_rosa_4.jpg

Azért másnap megpróbál még valamit Rosa, Varsóban. A mai belügyesekkel próbál beszélni, akik kedélyesek, adják a segítőkészet, de kamuznak, mellébeszélnek. Konkrétan rá is kérdez, kit léptettek elő Pyjas halála után, de hiába, csak terelést hall. Irány a Szejm és Makowski.

Őt azzal kezdi megpuhítani hogy felfedezte a volt barátnője, Kaska krakkói lakását ami ma is belügyes tulajdon és jó megfigyelőhely. Majd jön megint a blöff, beszélt is Kaskával, aki a szenátort nevezte meg Ketmannak. Makowski szerint a nő csak bosszút akar állni, mert ő otthagyta anno, és mikor beszélt vele Rosa? Talán holnap... - vigyorog Rosa - de ezzel a reakcióval meggyőzte a szenátor hogy jó nyomra bukkant.. Némi üvöltözés után megegyeznek, hogy együtt mennek Kaskához beszélni. Rosa a Szejmből távoztában elhalad a bunkóképű őrző-védős mellett, aki úgy tűnik bejáratos ide.

bunko_szejm.png

Lelkes rohanás a TVhez, beszámoló Andrejnek, a belügyes halálosztagról, a bűnözőkkel végeztetett tisztogatásról, Pasiekáról. A hírszerkesztőt érdekli a dolog persze, de kap egy hívást a csatorna tulajdonosától. Nem sokkal később közli Rosával, hogy arra utasították, vegye le a műsorát, hivatalosan a Semtex ügy miatt.. Andrej azonban inkább felmondott... Irány Witekkel Kaska varsói lakása, ahol már Makowski vár. Együtt mennek fel a panel sokadikra ahol mentők, rendőrök, szomszédság.. kiderül Kaska Rutkowska öngyilkos lett délelőtt. Makowski őszintén megrendültnek látszik. Közli Rosával, hogy kiszáll a politikából, mert elég volt. Őket Pyjassal mindig mindenki bántotta, mert elsők voltak mindenben, és ambiciózusak. És állítja hogy nem ő Ketman. Jant már magasból nem érdekli ki volt Ketman. Ő befejezte. Ezt most éppen Witek nem akarja megérteni, aki most kezd ráállni a témára. Verekednek egyet, majd Witek elhajt valahová. Jan meg megy Krakkóba Mariához, rábeszéli, menjen vele Amszterdamba. Reggel kap egy telefonhívást amelyben valaki a Semtex ügy miatt keresi de ő az ügyészséghez irányítja, mert ő befejezte. Egy pillanatig elgondolkodik ugyan ki tudhatja hogy Maria lakásán van, de a pillanat elmúlik. Irány Krakkó főtere, kávézni.

jan_utolso.png

És itt a tolongásban Jan Rosa riporterrel egyetlen pillanatra összeütközik egy összetekert újságot tartó ismeretlen fiatalember....

A filmben megtörtént eseményt dolgoztak fel és Pyjas valódi fényképét használták.   

 

 

Ha tetszett, oszd meg, köszönöm. 

Szólj hozzá!

Címkék: film történelem titkosszolgálat így látom én lengyelek filmeshogyvolt

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr2412770088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
_https.