HTML

Csak úgy irkálok.....

Egyik téma adja a következőt. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, nos szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellen- vélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Az lengyel filmekért való rajongásrul.

2017.09.16. 11:27 Sigismundus

Nem is emlékszem mikortól is kezdődött mindez. Valószínűleg még a kódolatlan HBO korszakában, amikor még boldogan nézhettük az áhított csodát. Na itt rémlik hogy az amerikai sikerfilmeken és sorozatokon túl voltak más országok filmjei is, köztük lengyel filmek, már magyar szinkronnal. Hogy ez mennyire volt jó szinkron, utólag már nem nagyon tudom megmondani, valószínűleg még a régi nagy idők szinkronstúdiósai és hangjai készíthették.

Lényeg, hogy innen rémlenek a legelső lengyel filmek. Aztán jött a DUNA TV és Sára Sándor akinek vezetése alatt rendszeresek lettek. Na itt kezdődött az aranykor nekem, mert ekkor már volt saját szalagos videóm, és előre megnéztem TV újságban a programot 2 hétre hogy mikor lesz lengyel film a DUNÁ-n. És fel is vettem nem egyet. Ma már persze átmásolva, másik kazettára, majd digitalizálva vannak meg, minőségük elképzelhető. De remek filmek, és aligha valószínű hogy ezeket ilyen tervszerűen leadják vagy könnyen hozzáférhetővé teszik valaha is. Úgyhogy büszkén birtoklom őket.

Krimik, gengszterfilmek, vígjátékok, családi drámák. Mernek jobban hozzányúlni húzósabb témákhoz, a meztelenség az megmutatott meztelenség, a szex az megmutatott szex. Volt bennük valami új, amit a korabeli magyar filmekből hiányzott. Nem valami elképzelt abszurd világban játszódtak mint az – egyébként nagyszerű film – Titánia, vagy Meteo. Nem olyan nevetségesen torz figurák voltak bennük mint az Egészséges ErotikábanRoncsfilmben, vagy az Európa Kempingben. Vagy nem olyan szatíra volt mint a Turné, nem keserédes nosztalgiázó mint a Csinibaba vagy a Sose halunk meg. És itt most a kedvenceimet soroltam fel.

Valahogy úgy érzem ezek a magyar filmek, azonkívül hogy jók, és szórakoztatók, de pont az abszurd /szatirikus/nosztalgiázó voltuk miatt távolságot is tartottak a néző, és a film mondanivalója közt. Aki nézte, nem kellett hogy azt érezze, ez a világ az ő környezete is lehet/lehetett akár, az ő utcája, városa, munkahelye családja.

Szóval valami mást kaptam a lengyel filmektől, valami elgondolkoztatót, közünk élőt. 

Mondok két példát, talán segít megértetni.

Töritanári végzettségem az van, bár nem tanítottam egy napot sem a gyakorlótanítások kivételével, elgondolkoztam milyen újszerű módon is lehetne a középiskolások gondolatait megragadni. Nekünk középiskolában fiatal történelemtanárnőnk a Schindler listáját meg a The Wall-t meg hasonlókat nézetett velünk 1991-95 közt. Na szóval így jutottam arra hogy ha mai tizenévesekkel akarnám megértetni mi is volt nagyapáik idején az ötvenes évek, hótbiztos hogy nem Bacsó Péter Tanú-ját mutatnám be, hanem Andrzej Wajda Márványemberét.

A Tanú szatírának készült, még 1969-ben és ugyan 10 évig nem mutathatták be ugyan, de ez nem a rendező hibája volt ugyebár. Viszont amikor készült, az már a konszolidált kádári időkben volt, és akiknek készült azok fiatalkorukban megélték ezeket az időket. Ők magyarázatok nélkül tökéletesen érhették az abszurd cselekményt, a kikacsintásokat. Viszont ahogy múltak az évek, évtizedek, egyre jobban kikoptak az emlékezetből ezek, az új és újabb generációk már nem érhették ezeket. Manapság ezt megnézve valami zavaros komédiának néz ki a film ahol torz figurák furán beszélnek és értelmetlen dolgokat csinálnak. De hogy miért, mi volt a felszín alatt az a filmből, (mert kortársaknak készült) nem derül ki.

Ellenben, Wajda Márványembere erre tökéletes lenne. Már maga az alapfelvetése is az hogy egy másik generációs fiatal, egy olyan személy kezdi felderíteni az 50-es éveket, akit már elválaszt az Idő ettől a kortól. El is hangzik a filmben a mondat, valahogy így„ Én 1952-ben születtem, számomra az élmunkások kora éppolyan történelem mint az első világháborúé..” És a régi idők tanúinak el kell magyarázniuk a mindent tudni akaró fiatalnak, mi történt, miért történt. Szóval ez jóval alkalmasabb lenne oktatófilmnek. Plusz azt is vegyük figyelembe, egy mai fiatal több közöst is érezhet a bizonyítani akaró filmeslánnyal Agnieszkával, mint a középkorú lúzer Pelikánnal, akinek csak egy ócska melója van, meg sok gyereke.

Másik, saját elgondolás, a tökösség kérdésről. Mernek a lengyelek a közélethez nyúlni. Éveken át lelkes olvasója voltam a lengyelorszagma.blog.hu-nak. Nem a sablonos, pátoszos lengyel-magyar két jó barát vonalon mozgott, hanem a mai lengyel életből voltak rajta remek posztok. Filmek, rajzfilmek, mik mennek a diszkókban, mi az aktuális közéleti polák zenesláger a youtube-n, futballhuligánok, utcai művészek akciói. Valami sokkal mozgóbbat olvashattam itt. Sajnos a blog mára nyom nélkül nyom nélkül tűnt el, a rengeteg remek poszttal, így ajánlani sem tudom. Csak az indavideo oldala maradt meg, innen viszont erősen ajánlom a Fekete Csütörtök klippet, Ami  az 1970-es munkásfelkelés nem hivatalos himnusza, a Janek Wisniewksi újszerű feldolgozása Kazik Staszewszki punkrocker által. Ez lett a 2011-es film hivatalos dala. Mertek hozzányúlni, az eredmény szenzációs lett szerintem. 

A blog törlése egyike az internet legfájóbb veszteségeinek, ha valaki tudja mi történt, miért történt, van-e folytatása, kérem írja meg.

Ha magyar filmesek is találékonyak és bevállalósak lennének, akkor Móricz Rokonok-ját a 2000-es évek Magyarországára írták volna át. Amerikai kölcsön helyett EU pályázati pénzek, Kopjás utóbb bírált orosz hadifogsága helyett utóbb bírált angliai ösztöndíj 1989-ben, régi szép időkként emlegetett Nagymagyarországi úri viszonyok helyett nosztalgikus Kádárországi vidéki pártfeudalizmus. Micsoda film lett volna ez 2006-ban, még inkább 2016-ban, nem ?.

Szóval valami ilyesmi is jár a fejemben a lengyel filmeket nézve.

Nos terveim szerint ezekről a régen felvett kedvencekről is írok majd ide. Nem a Nagy Klasszikusok, nem a megalkotásuk története, nem a színészi vagy rendezői munka elemzése lesz ezekben, hanem maga a történet.

Filmeshogyvolt lesz.

 

Szólj hozzá!

Címkék: film így látom én lengyelek

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr8912791520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
_https.