HTML

Csak úgy irkálok.....

Egyik téma adja a következőt. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, nos szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellen- vélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Könyvismertető - Világjárók útikönyvsorozat. - John Hillaby: Gyalogszerrel Nagy Britanniában

2016.03.06. 17:09 Sigismundus

Elsőként azt a könyvet ismertetem, amelyik elindított ezen az úton.

John Hillaby: Gyalogszerrel Nagy Britanniában. A 130-as számot kapta a könyvsorozatban.

 
Mint említettem, Hillaby Cornwallból indult el és két hónap alatt elgyalogolt egészen Észak- Skóciáig, John O’Groatts fokig.  A „nyugati oldalán” halad végig a Brit- szigetnek, kerülve a nagyvárosokat. Meggyőződése szerint igazán így ismerhető meg a világ, gyalogszerrel. 
A régészeti, történelmi ismeretek mellett rengeteget ír a természetről, őshonos növényekről, állatokról. Kiderül például, hogy Dartmoor mocsarai bizony igencsak veszélyesek a valóságban is. Nem is vállalkozna még egyszer az útnak erre a szakaszára. Panaszkodik a Brit Turisztikai Társaságra, amely szerinte teázgató öregurak fantáziátlan gyülekezete. Nem veszik a fáradságot, hogy rendes turista ösvényeket jelöljenek ki, térképeket adjanak ki.
 
Szintén kemény szavakkal illet egy brit vegyipari céget is, amelyik pontosan azon az észak- angliai mezőségen akar egy hatalmas víztározót építetni, ahol egyedüliként még jégkorszakbeli fauna van. Vagy csak volt. A könyvmegírásakor 1968-ban még nem zárult le az ügy.
 
Érdekes részleteket árul el a vidéki Angliáról is. Említi például, hogy Wiltshire, és Glouchestershire grófságokban köz- és magántulajdonban levő legelőin csak óvatosan üti fel a sátrát este, mert máig érvényben levő törvények szerint így bizonyos körülmények közt, akár még tulajdonjogot is formálhatna arra a földdarabra. Ami igazán érdekes és volt számomra az Hillaby azon megjegyzései, amelyek a mai nagy Britannián belüli, regionális eltérésekre, majdhogynem ellentétekre utalnak.
 
Természetesen tanultam már a vikingek és Lindisfarne kolostoráról, a Walesi bárdokról, és a skótokról, de azért meglepődtem. Az író szerint Cornwallt még a századfordulós Londonban, is mint Nyugat-Barbárországot emlegették. 
cornwall_alairva.jpg
 
Felosztja Hillaby szülőhazáját a keleti Szász- Angliára, az északi Viking, vagy Norvég-Angliára is. Utóbbiakról ismerteti hogy valójában a nyugati irányból, Skóciát megkerülve támadtak és foglaltak el területeket. Hátborzongató részleteket közöl a skót.- angol határvidék történelméről is, a sok lesvetésről, árulásról. A felföldi skótok elűzéséről bérelt földjükről, saját uraik által. Kellett a terület a birkatenyésztéshez, mehettetek Amerikába.
yorkshire_alairva.jpg

Hillaby stílusa, mint említettem, csipkelődő, és a részletek iránt rendkívül fogékony. Számos anekdotát és irodalmi epizódot is ismertet az adott területtel kapcsolatban, bár ez utóbbiak nem mindegyike ismert a magyar közönség számára.
 
Útja során sokféle emberrel találkozott. Kapott tanácsot cigánycsaládtól, melyik várost érdemes elkerülni, walesi egyetemisták a kelta bárdokról tartottak előadást, egy skót vándordudás, pedig az igazi Rob Roy történetét mesélte el neki.
 
Csillogtatja kicsit az angol humort is. Csípős hangon emlékezik meg azonban azokról az ájtatos-istenes fogadós nékról akik, a vasárnap, mint ünnepnapra való hivatkozással még egy pohár vízre sem engedték be. 
 
A megtett utat Hillaby 15 szakaszra osztotta, ilyen módon szerepelnek a könyvben is a térképek. Részletesek, a főbb természeti tájékozódási pontok is fel vannak tüntetve. Akár ma is meg lehetne kockáztatni, egyik másik végigjárását.

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv történelem nosztalgia világjárók

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr378449042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
_https.