HTML

Csak úgy irkálok.....

Egyik téma adja a következőt. Ami tetszik, szólj hozzá, oszt meg! Ami nem tetszik, nos szólj hozzá bátran. Az Előmoderációtól se ijedj meg, nem Cenzúra az. Ellenkezőleg, az okos hozzászólók, értelmes ellen- vélemények, jó viták barátja, és támogatója.

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

Sorozatajánló – Egymillió lépés Britanniában : Coast / Partvidék

2016.02.21. 13:20 Sigismundus

Még elég régen fedeztem fel a BBC Entertainment–et és rajta számos jó vagy legalább nézhető sorozatot.. Évek óta tart gyürkőzésem az angol nyelvvel, legmesszebb eddig sorozatoknak felirat nélkül nézéséig jutottam. Szóval örömmel fogadtam anno lehetőséget hogy eredeti nyelven, de felirattal nézegessek ki a világba. Aránylag nézhetők, Deed bíró rulez, rendőr és kórházsorozat dögivel, aki egyet látott, - az nem látta mindet, azért van nekik egy egyedi hangulatuk. Az EastEnders nem fogott meg, nehéz lett volna becsatlakozni a 2000. résznél.

Ami viszont igen, megfogott és nagyon, az egy útisorozat volt, de nem a Travel Chanell ezer exotikus tájára kalauzolja el a hátizsákos, vagy partyturistákat. Nem, ez megmarad, Angliánál, a jó öreg Angliánál, és bemutatta, hogy nem kell átrepülni a fél földgolyót ha érdekest akar látni az ember. Elég kevesebb mint 74 mérföldet megtenni, akárhol is lakik. (ennél távolabb nincs egyetlen pont sem a Brit szigeten a tengertől) A BBC 2 által 2005-ben indított, azóta sokadik évadát is megkezdő sorozat, a Coast avagy Partvidék.

 

Egy csapat lelkes tudós járta végig Doverből nyugatnak indulva Britannia partvidékét, és bemutatta, ha nem is minden kis tengeröblöt, de leglátványosabbat, vagy legelrejtettebbeket mindenképp.

A csapat tulajdonképpeni vezetője, Nicholas Crane, újságíró- történész – geográfus. Tökéletes erre a feladatra, már korábban is több könyvében sikerült közérthető, olvasmányos módon ismertetnie az átlagemberrel a földrajztudományt. Stílusa a sorozatban is megnyerő, lelkesedése magával ragadja az embert. Megjelenése pedig, a legbritebb brit, göndör gyömbér-szín haj, állandóan vigyorgó szája alatt akkora áll, mint a Cornwall-félsziget. Mr United Kingdom, személyesen.

Megtekinthetjük a Titanicot építő hajógyár maradványait, de a legelső világítótorony hátborzongató története sem marad ki. Erénye a sorozatnak, hogy nem csak a szép, vagy elrejtett dolgokra hívja fel a figyelmet, a partvidék történelmének sötét fejezetei is előkerülnek. Kelet-skót halászok keserű sorsa, akinek az EU halászati kvótáik miatt roncstemetőbe kellet vinni hajóikat. Ugyancsak sötét Skócia északi csücskének története. A bekerítéseké, amikor egyik napról másikra űztek el bérlőket saját skót földesuraik a termőföldről tengerpartra. Utódaik ma is őrzik ennek emlékét, évente egy gyalogmenettel járják végig. Ugyancsak itt, a kevésbé vidám jelenetek egyike, egy kiességébe gyönyörű kis skót falu, ahová világtól elzártsága miatt mennek álmélkodni a turisták. A helyi tinédzserek pedig halálra unják magukat, egyetlen szórakozásuk hogy az érdeklődő autósoknak mindig rossz irányt mondanak.

Számomra legérdekesebb a 6.rész volt Észak Írország partjai. Erről a területről évtizedekig csak bombák, zavargások és erőszak képei jöttek, és ezekből a jól tájékozott TVnéző azt szűrhette le, hogy ott mindenki életveszélyben él napról napra. A valóság nyilván nem volt ilyen sötét, lehetett élni, és csak kevesek játszották erőszakos játékaikat igazán. Mindegy, elkerülték messzire. Ennek viszont köszönhető lett, hogy nagyrészt elkerülte a turistaipar is, ennek minden negatív oldalával együtt. A maga régi zavartalan módján maradt fenn sok partszakasz, nem indultak nagyberuházások, üdülőövezetek, Britannia legnagyobb beltengere, egy hosszú tengeröböl élővilága főleg jól járt. Kissé hasonlatos volt a helyzet a kelet-európai vasfüggöny övezetéhez, a koreai félszigetet elválasztó zónához, vagy egész Albániához.

Tartott mindez 1995-ig a Nagypénteki Egyezményig. És máris megismerhették az északírek is a máshol már közhelyszámba menő turistaipari lobby nyomulását, a Fejlődés Szent Zászlajának álcájában. Egyelőre, úgy tűnik, még állják a sarat, sok még a beépítendő terület. 

Crane társai fiatal vagy nem annyira fiatal tudósok, archeológus, történész, tengerbiológus, van soraikban. Liverpooli kikötőmunkástól kezdve, skót halászokig meg interjúvolnak mindenkit, lemerülnek a számos roncshoz, kihajóznak világítótoronyhoz, megnézik belülről a bezárt atomerőművet és az ó-kelta ónbányákat. Néprajz, történelem, állatok és emberek.

Az egész sorozat nagyon emlékeztet Másfélmillió lépésünkre – és nem véletlenül. Mind kiderült maga a Másfélmillió ötlete egy brit újságíró-utazó-természetjárótol származott. John Hillaby, akinek általam is nagyon kedvelt könyvei a Gyalogszerrel Nagy Britanniában, és Európában. Ez utóbbi ihlette meg a magyar csapatot. Vagyis, elmondhatjuk, ami nálunk kultikus unikum, az Britanniában egy régi, és nagy múltú tradíció, mindig új és új köntösben.

 

És tartja magát továbbra is. Az első (ezt nézetem meg anno) sorozatot követte a második, a kevésbé ismert, kis brit szigetekről, majd ugyanez a harmadik évadban is, kiegészítve az Ír-sziget köztársasági partjaival És a negyedik, melyben más Normandia és Norvégia is helyet kapott. És tervezik az ötödiket, van még tengerpart a világon. (csak ki ne fulladjon, ami minden sorozatra leselkedő veszély, a sokadik évadra.) 

Egyszóval, jó kis sorozatot sikerült kifognom, de most már csak az emlékek maradtak meg. Jellemző módon kivették a programcsomagokból a TV szolgáltatók mára. De nem rájuk vagyok mérges ezért, mert ők csak olyat adnak amit a magyarok nézni is akarnak. Márpedig a feliratos idegen nyelvű műsorok azok nem ide tartoznak...

2 komment

Címkék: sorozat bbc így látom én országdiagnózis

A bejegyzés trackback címe:

https://csakugyirkalok.blog.hu/api/trackback/id/tr108388068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attis977 2016.02.23. 14:50:39

Szia,

Ray Mearsnek van meg par erdekes sorozata angliarol. Country Tracks es a Wild Food sorozat. Mindketto BBC gondozasban keszult el. Erdemes oket megnezni.

Udv,
Attila

Sigismundus · http://csakugyirkalok.blog.hu/ 2016.02.28. 20:11:35

@attis977: Kösz. Majd megpróbálom beszerezni. Hiányzik a BBC Ent...
_https.